Това е важен момент за избор на председател на Народното

...
Това е важен момент за избор на председател на Народното
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: ПП-ДБ оглавиха протеста, употребиха го и сега се прегърнаха с тези, които вкараха в ареста

Това е значим миг за избор на ръководител на Народното събрание, с цел да може то да започва. Но чухме от самите вносители, че решението за ротационен принцип не може да бъде взето от Народното събрание, тъй като е противоконституционно.
Да, намерихте метод да заобиколите Конституцията и да предложите ротационен принцип на три месеца. Интересно за какво три, с какво е привързан този период? Още по-интересно - честито на Никола Минчев - ще бъде ръководител през лятната почивка.
Уважаеми сътрудници, това е следващ удар върху престижа на институцията Народно заседание. Да, знаем, че е комплицирано, били сме в такава обстановка и различен път. Но тази трудност не значи безусловно да заобикаляте Конституцията, с цел да си наместите ползите. Конституцията е висшият закон и ние желаеме той да се съблюдава.
Искам да ви напомня какво се случи в сходна обстановка в предходен парламент. Ние подкрепихме и аз персонално предложих Вежди Рашидов тогава, само че не като представител на ГЕРБ, те имаха различен, а като най-възрастния сред нас. Принципно решение. Друг да беше най-възрастният, него щяхме да подкрепим.
Какво ни се случи, ще ви напомня с цитати: “Ние не чакахме Корнелия Нинова да поддържа непосредствено Вежди Рашидов “, “Времето на Прехода се върна “, “Ето я обединението на крадците, която пропилява силата на митинга “, “Коалиция на статуквото, събраха се да крадат “, “Никога няма да подкрепим ГЕРБ “. Това са цитати на разнообразни представители на “Продължаваме смяната “ и “Демократична България “ тогава. И то единствено тъй като намерихме решение на парламентарната рецесия с ръководител, въобще не сме обсъждали законодателна стратегия, закони, които ще подкрепим в някакво болшинство. Изляхте тонове мръсотия върху Българска социалистическа партия.
Продължавам с цитатите. Един представител на ПП-ДБ, който напусна Българска социалистическа партия и в този момент е народен представител при тях, сподели: “По-скоро ще ми изсъхне ръката, в сравнение с да гласоподавам за ГЕРБ “. Друг представител от групата на ГЕРБ споделя: “По-скоро бих си отрязал ръката, в сравнение с да подкрепим “Продължаваме смяната “. Не знам какво е това съревнование да се лишавате от ръце. И в този момент внезапно - джентълменско съглашение. Какво е това, уважаеми сътрудници? Коалиция на джентълмени с по една ръка.
По-важното от тази уйдурма е законодателната стратегия. Изборът на ръководител върви с ангажименти за законодателна стратегия. В тези оферти има положителни, нужни закони, част от които и ние поддържаме и обявихме като приоритет в декларацията си първия ден на Народното събрание. Разбира се, има и такива, които няма да подкрепим. Но въпросът ми е чия е тази стратегия? Част от тези закони са препоръчани от служебния кабинет, друга част са незавършени от кабинета на Кирил Петков, друга част са от предишния парламент, който започнахме и не довършихме. Кой застава зад тази законодателна стратегия - обединението на джентълмените.
Но уважаеми сътрудници, пресметнали ли сте финансовия аспект на тази законодателна стратегия? Не сте сигурно. Знаете ли какъв брой милиарда коства? Не знаете сигурно. И тук стои основният въпрос: Как оферирате такава законодателна стратегия, зад която застава болшинството ви без бюджет?
Всички тук се клехме в първия работен ден, че най-важното нещо е да работим в името на народа. Най-важният закон, в името на народа, е бюджетът на страната. Защото от него зависят заплати, пенсии, лечебни заведения, обучение, общини пред локални избори. Всичко, което се сетите, е в бюджета. Политиките на едно болшинство са в бюджета. Политиката на едно държавно управление е в бюджета. Къде ви е бюджетът и законодателната стратегия? Значи не ви интересува народът.
Бюджетът на служебния кабинет ли ще подкрепите? Бюджет на новото болшинство ли ще подкрепите? И по какъв начин тъкмо ще го извършите без държавно управление? И кого сега залъгвате – българския народ, че вършиме болшинство за някаква законодателна стратегия, само че няма да вършиме държавно управление? Как тази законодателна стратегия ще стане без бюджет? Вижте, това са приказки за наивници. Излезте и почтено и честно си кажете на хората – вършим коалиция, вършим ръководство.
Последен въпрос – най-много към „ Продължаваме промяната ” и „ Демократична България ”. Вие кои сте и къде сте? Промяна или статукво? Кое сте? И по какъв начин по този начин това, за което ни обвинявахте преди време – а ние не направихме държавно управление, несъмнено, беше единствено операция. Че е похабена силата на митингите по какъв начин го обяснявате това? След шест години битка, безкомпромисна с ГЕРБ. След шест години борби – тук е Борисов да каже персонално. Вие дойдохте на крилете на митинга, оглавихте го, употребихте го и в този момент се прегърнахте с тези, които вкарахте в ареста. Хайде, дайте пояснения на българския народ какво вършиме?
Ние няма да подкрепим предлагането за Росен Желязков по кардинални съображения. Унижавате Народното събрание с противоконституционно и заобикалящо Конституцията предложение, единствено и единствено да си наместите ползите и поделите порциите на властта.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР