Това е трета ефективна присъда за Кокаиновия крал. Преди това

...
Това е трета ефективна присъда за Кокаиновия крал. Преди това
Коментари Харесай

Брендо осъден окончателно на 6 г. Търсят го, за да го вкарат в затвора

Това е трета ефикасна присъда за Кокаиновия крал. Преди това той получи санкции от Румъния и Италия

12 години след старта на единственото дело у нас против Евелин Банев-Брендо най-накрая то завърши.

Кокаиновият крал е наказан дефинитивно на 6 година затвор от Върховния касационен съд (ВКС) за присъединяване в незаконна група за пране на пари, научи “24 часа ”.

Решението на висшите магистрати е от 26 април т.г. То още не е оповестено на уеб страницата на Върховен касационен съд. Причината е възбрана в закона решението да се огласява, преди да е получено съобщение от прокурор, че наказаният е влезнал в пандиза.

Това значи, че службите още търсят Брендо, с цел да го вкарат зад решетките.

Ще влезе ли

Брендо

в пандиза?

Отговорът на въпроса се трансферира като парещ картоф сред съда, прокуратурата и полицията. Не веднъж са се появявали информации, че Брендо е зад граница, надалеч от българското правораздаване. Месеци по-късно той ги опровергава с появяването си в правосъдната зала.

Брендо е с мярка за неотклонение “подписка ”, само че от 2014 година има и възбрана да напуща страната.

Това е третата му ефикасна присъда в границите на 1 година Преди това той бе наказан от Румъния на 10 година и половина затвор за трафик на 51 кг кокаин и в Италия - на 20 година по така наречен спекулация “Кокаинови крале ”.

У нас делото му продължи 12 година Разследването стартира през 2006 година 4 години по-късно то влезе в съда.

Първата присъда,

която Брендо

получи, е 7 година и

половина затвор

през 2013 година

Чете я арбитър Костадинка Костадинова в Софийския градски съд. Тя одобри, че Брендо и трима негови родственици са превъртели през разнообразни банкови сметки в чужбина 11 138 650 евро, равни на над 21 млн. лева, от трафик на опиати.

Тогава някогашната брачна половинка на Брендо Моника Добринова, сестра и? Десислава Дишлиева, вдовица на разстреляния през май 2005 година Константин Дишлиев, и братът на Банев - Симо Карайчев. получиха по 3 година условно с 5-годишен изпитателен период.

Присъдата бе анулирана от апелативния съд в София, а през 2015 година Върховен касационен съд върна делото за ново разглеждане на втора инстанция.

През март м.г. различен състав на Софийския апелативен съд с ръководител Невена Грозева осъди Брендо на 6 година затвор, а брат му Карайчев на 3 година За почтени магистратите оповестиха Моника Добринова и Десислава Дишлиева, защото доказателства, че те са взели участие в бандата, няма. Сега Върховен касационен съд удостоверява наказването за Брендо, а дефинитивно са оправдани Добринова и Дишлиева.

Според апелативния съд Банев дружно с брат му и убития му зет Констатин Дишлиев работили като група за пране на пари от 17 октомври 2002 година до 30 май 2005 година Дейността им се простирала в България, Съединени американски щати, Британските Вирджински острови, Ирландия, Австрия и Швейцария. Те са превеждали

суми от по

няколко хиляди

до милиони евро

в разнообразни

сметки в

чужбина

към “Прайвът файнънс юниън ”.

“Налице е координация във волите им да правят закононарушения в страната и чужбина за имотна полза ”, уточни съдът.

Магистратите откриха, че тримата са закупили 7 офшорни компании, на които разкрили банкови сметки в страни, разнообразни от регистрацията им. Освен това Банев, Карайчев и Дишлиев са внасяли пари на ръка в тях,

пренасочвали и

придвижването на

средствата

сред обособените

сдружения,

с цел да не може да се наблюдава произходът им.

“Офшорните сдружения не са били употребявани за минимализиране на облагата и за данъчни облекчения, защото не съществуват доказателства да са развивали на процедура някаква активност нито в зоните по регистрацията им, нито отвън тях ”, споделя съдът. И приема, че задачата на компаниите била да се скрият действителните им притежатели, като за това били употребявани подставни лица - непознати компании и жители.

Апелативните съдии разясняват, че това какъв е източникът на средствата, които бандата ще изпере, и “дали въобще тези пари са от трафик на опиати ” не е от голяма важност и е официално условие в закона.

Подсъдимите не са имали бизнес, с който да се изясни големият паричен поток, вливан от края на 2002 година доникъде на 2005 година в офшорните сдружения и оттова към “Прайвът файнънс юниън ”, излиза наяве по делото.

Магистратите разясняват, че бандата на Банев, Карайчев и Дишлиев се

отличавала с

високо равнище на

нелегалност,

което затруднило събирането на доказателства. “Още повече че не са били употребявани присъщите за следствия на този тип закононарушения доказателствени начини - СРС, сътрудници под прикритие, следени доставки, предпазени очевидци ”, показва съдът.

В началото на 2017 година Брендо бе получи задочно дефинитивна присъда в Румъния от 10 година и половина затвор за внасяне на кокаин. Властите в Букурещ желаеха един път екстрадиция на Брендо. През 2014 година обаче апелативният съд в София отхвърли, защото от Румъния не изпратиха надлежни документи защо тъкмо желаят предаването на Брендо. Друг претекст, с който съдът отхвърли настояването, бе, че против него се води дело у нас, което е с приоритет. Второ искане от Румъния у нас не е постъпвало.

Брендо е бил началник и основател на организация за интернационален трафик на кокаин,

вземал е

самостоятелно

оперативни

решения

и е издавал заповеди на съдружниците си съгласно потребностите на трафика, одобри съдът в Италия.

През юли 2013 година Брендо получи 20 година затвор на първа инстанция от съда в Милано по така наречен спекулация “Кокаинови крале ”. Присъдата бе доказана от апелативния съд в Милано година по-късно. Чрез aдвокатите си Брендо апелира пред касационния съд в Рим. След нов тур сред правосъдните инстанции през септември м.г. висшият съд на Италия удостовери 20 година затвор за Кокаиновия крал.

Досега от Върховната касационна прокуратура не са съобщавали Италия да е поискала публично да и? предадем Брендо, с цел да излежи присъдата си на Апенините.

Според адвокати в случай че той бъде открит, трите му присъди могат да бъдат кумулирани от съда и той да излежи едно общо най-тежко наказване в пандиза.

Снимката му още е на уеб страницата на Интерпол
Снимката 53-годишния Евелин Банев-Брендо е в уеб страницата на Интерпол от февруари 2016 година до през днешния ден. Публикувана е по искане на Румъния, която го търси по дело за трафик на кокаин.

Властите в Букурещ го оповестиха за интернационално търсене, откакто Софийският апелативен съд отхвърля да го екстрадира. Ако Брендо обаче иде в Румъния, той незабавно ще бъде задържан и вкаран зад решетките, с цел да излежи присъдата си от 10 година и половина.

От уеб страницата на Интерпол излиза наяве, че по искане на северната ни съседка с алена бюлетина се търсят и други 93-ма души.

В края на м.г. Брендо е бил забелязван да пие чай в безценен столичен хотел, други настояват,че се подвизавал в “Оазис ” в Лозенец. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР