Флорида се подготвя за урагана Идалия, докато бурята се натрупва над топлите води на Персийския залив

...
Това е тиха част от крайбрежието на Флорида, известна със
Коментари Харесай

Това е тиха част от крайбрежието на Флорида, известна със спортен риболов, отглеждане на миди и дървени къщи на кокили, кацнали точно на вода.

Но малкият остров Сидър Кий, Флорида, е сред крайбрежните общности, които се очаква да бъдат изправени пред ударите на урагана Идалия, който се засили до буря от категория 2 във вторник следобед.

Предвижда се Idalia да стигне до сушата на Съединените щати в ранните часове на сряда. Метеоролозите прогнозират, че ще удари като циклон от категория 3 по петстепенната скала на вятъра, преминавайки прага за това, което се счита за „голям“ ураган.

„Това е животозастрашаваща ситуация“, предупреди Националният център за ураганите в бюлетин във вторник следобед.

Центърът прогнозира буря с височина до 4,6 метра (15 фута) по протежение на бреговата ивица от река Aucilla надолу до Yankeetown, район, който включва Cedar Key и причудливи дестинации като града за събиране на миди на Steinhatchee.

„Това е прилив на буря, който — ако сте там, докато го удари — ще бъде много трудно да го преживеете, така че, моля, вземете подходящи предпазни мерки,“ каза губернаторът на Флорида Рон ДеСантис пред репортери от щата столица в Талахаси.

„В момента е критично време. Ще бъдем ударени от голям ураган“, добави той.

Общо 28 окръга са издали заповеди за евакуация, докато Идалия наближава района на „Големия завой“ на щата, извивка, където полуостров Флорида се свързва с континента.

Училищните квартали във Флорида отмениха часовете си, както и 18 държавни колежа и шест университета, включително големи институции като Университета на Флорида в Гейнсвил и Държавния университет на Флорида в Талахаси.

Очаква се бурята да се разпространи през целия щат, преминавайки от Мексиканския залив през сушата до Атлантическия океан, докато пътува на североизток към Джорджия и Каролините.

„Идалия вероятно все още ще бъде ураган, докато се движи през Южна Джорджия и вероятно когато достигне бреговете на Джорджия или Южна Южна Каролина в сряда“, каза центърът за ураганите.

Температурите на океана около Флорида достигнаха безпрецедентни нива през последните месеци, като водната повърхност стана гореща до 38 градуса по Целзий (101 градуса по Фаренхайт) през юли.

Това от своя страна позволи на Идалия да се засили бързо, тъй като топлината се издига спираловидно от водата и влагата изпълва въздуха.

Части от Флорида все още се възстановяват от друга мощна буря, урагана Иън, който удари щата като циклон от категория 4 през 2022 г.

Около 150 души загинаха, когато Иън премина през западния бряг на Флорида, оставяйки щети за над 112 милиарда долара – най-скъпият ураган, опустошавал някога щата.

Idalia, междувременно, е настроен да удари точно на север от мястото, където Иън направи, в район, който не е преживявал голям ураган в близката история.

„Особено в тази част на щата наистина трябва да се върнете в края на 1800 г., за да откриете буря от такъв мащаб, която ще влезе там, където тази изглежда ще влезе утре“, каза ДеСантис пред репортери на вторник. „Наистина нямаме исторически аналог в ничия памет, така че е като да причиним много щети и това е просто реалността.“

Тази липса на опит кара местните служители да се притесняват от самодоволството. Кметът Хийт Дейвис от Cedar Key изчисли, че 100 жители са планирали да преодолеят бурята - от общност, която обикновено наброява около 800 души на малкия бариерен остров.

„Това е лошо. Най-малкото е по-лошо, отколкото някога сме виждали“, каза Дейвис на пресконференция във вторник. „Ако живеете в даден район и сте били там дълго време и смятате, че само защото никога преди не сте имали лоша ситуация там, ще бъде по-лошо.“

Тъй като мостовете към райони като Cedar Key трябва да бъдат затворени в очакване на силните ветрове, властите предупредиха жителите да приемат сериозно местните заповеди за евакуация.

„Ако не сте се евакуирали, трябва да го направите веднага“, каза Кевин Гътри, директор на отдела за управление на извънредни ситуации във Флорида. „Трябва да зарежеш това, което правиш. Трябва да отидете в стаята си, да опаковате нещата, да опаковате нещата си и да отидете на безопасно място.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР