Това е от онези торти, които не искаш да делиш

...
Това е от онези торти, които не искаш да делиш
Коментари Харесай

Торта Ден и Нощ с малиново и боровинково желе

Това е от тези торти, които не искаш да делиш с никого, а искаш да си изядеш напълно самичък

Необходими Продукти

Блатове


● яйца - 2 бр.
● захар - 2/3 ч.ч.
● бакпулвер - 1/2 отново.
● вода - 3 с.л., топла
● олио - 3 с.л., или масло
● брашно - 2/3 ч.ч.
● ванилия - 1 бр., прахче
● какао - 2 - 3 ч.л.

Сметанов крем


● сладкарска сметана - 200 - 250 мл
● пудра захар - 2 с.л.

Сироп


● вода - 1 ч.ч.
● захар - 6 с.л.
● ром - 1/2 капачка

Малиново желе


● малини - към 50 г, замразени
● захар - 25 г
● желатин - 1 ч.л.
● вода - към 1 с.л.

Боровинково желе


● боровинки - 100 г черни, замразени
● захар - 60 г
● ром - 1 с.л.
● желатин - 1/2 с.л.
● вода - 1/3 к.ч.

Още


● смлени орехи - 1 ч.ч.

Начин на подготвяне

Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци в обособени купи. Белтъците се разрушават с половината от захарта на корав сняг. Жълтъците с останалата захар, прибавя се водата, олиото, брашното с бакпулвер и ванилия.

Разбива се доста добре. Прибавят се разрушените белтъци и се разбърква. Половината от сместа се оцветява с какаото, другата се оставя по този начин. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна до суха съчка, във форма към 20 см. Охлаждат се и белият се разрязва на две платки, кафявия също, благодарение на конец или нож. Получават се общо 4 платки.

За сметановия крем, сметаната се разрушава с пудрата захар. Разделя се на 4 елементи, едната е за намазване на цялата торта и розички.

За сиропа, водата, захарта и рома се кипват, след това се охлажда.

Малиновото желе се подготвя, като малините и захарта се намачкват и се варят до леко втвърдяване. Желатинът се накисва във водата, до момента в който набъбне. После се разтопява в микровълновата /без да завира/ и се прибавя към охладените малини. Разбърква се и се оставя настрани.

Във форма се поставя първо бяла платка, сиропира се, прибавят се сметанов крем, малиновото желе се излива и заравнява, кафява платка, сироп, сметанов крем, бяла платка, сироп, сметанов крем, кафява платка, сироп.

Прибира се в ледник за 1 нощ. На другия ден се обръща в поднос, т.е. дъното да е от горната страна. Намазва се от всички страни със заделения сметанов крем и се вършат розички с пулверизатор. Отстраните се панира със смлени орехи.

В центъра се излива боровинково желе. За него боровинките, захарта и ромът се поставят в касерола на котлона. Оставя се да ври до леко втвърдяване. Отстранява се от котлона и се охлажда леко. Желатинът се накисва във водата, до момента в който набъбне. После се разтопява в микровълновата /без завиране/ и се прибавя към боровинките, разбърква се.

Тортата се прибира за няколко часа в ледник, с цел да се стегне.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР