Това е нов коронавирус - тоест член на семейството на

...
Това е нов коронавирус - тоест член на семейството на
Коментари Харесай

Какво е коронавирусът и колко да се притесняваме?

Това е нов ковид - т.е. член на фамилията на коронавирусите, който в никакъв случай до момента не е срещан. Подобно на други вируси от това семейство, той идва от животни. Много от инфектираните или работеха, или постоянно пазариха на пазара за търговия на едро с морски блага на пазара Хуанан в центъра на китайския град, където се продават живи и преди малко заклани животни. Новите и жестоки вируси нормално произлизат от скотски гостоприемници. Ебола и грип са образци за това.

Какви други коронавируси е имало в предишното?

Тежкият изострен респираторен синдром (SARS) и близкоизточният респираторен синдром (MERS) се предизвикват от коронавируси, идващи от животни. Въпреки че се счита, че MERS се предава на хора от дромедари, първичните гостоприемници и за двата ковид евентуално са били прилепи. Сега има съмнения, че новият ковид може да е произтекъл от прилепи или змии и евентуално тогава е бил предаден на хората посредством медиатор.

Първите случаи на SARS са били в Китай в края на 2002 година Властите ги унищожиха и след това бяха доста подложени на критика, тъй като вирусът се популяризира на практика безпроблемно в 37 страни, причинявайки световна суматоха, заразявайки повече от 8000 души и убивайки повече от 750. Изглежда MERS се предава по-малко елементарно от човек на човек, само че има по-голям летален резултат, убивайки 35% от към 2500 души, които са били инфектирани.

Какви са признаците, породени от ковид от Ухан?

Вирусът предизвиква пневмония. Съобщава се, че заболелите имат кашлица, висока температура и затруднено дишане. В тежки случаи може да има органна непълнота. Тъй като това е вирусна пневмония антибиотиците не са от изгода. Антивирусните медикаменти, които имаме против грип, няма да работят. Ако хората бъдат признати в болница, те могат да получат поддръжка за белите си дробове и други органи, както и течности. Възстановяването ще зависи от силата на имунната им система. За доста от умрелите е известно, че са били с влошен имунитет.

Предава ли се вирусът от човек на човек?

Предаването от човек на човек е доказано от китайската национална здравна комисия. Към 23 януари китайските управляващи са признали 517 случая и 17 смъртни случая. През миналата седмица броят на доказаните инфекции се е утроил и са открити случаи в 13 провинции, както и в агломерациите Пекин, Шанхай, Чунцин и Тиенцзин.

Вирусът е доказан и отвън Китай, в Съединени американски щати, Тайланд, Южна Корея, Тайван и Япония. Реалният брой на заразяване с вируса може да бъде доста по-голям, защото хората с леки признаци може да не са открити въобще.

Какви са терзанията на учените?

Имаше опасения, че коронавирусът може да се популяризира по-широко по време на едноседмичните празници на лунната нова година, които стартират на 24 януари, когато милиони китайци пътуват вкъщи, с цел да честват, само че празненствата значително са анулирани и Ухан и два други китайски града са под обсада.

Основна паника съставляват диапазонът и тежестта на признаците - някои хора наподобява страдат единствено от леко признаци, до момента в който други се разболяват тежко. Това затруднява установяването на същинския брой на инфектираните и степента на предаване сред хората. Но управляващите се тормозят още, че вирусът може да стане по-мощен, в сравнение с наподобява до момента.

Трябва ли да изпадаме в суматоха?

Засега не. Разпространението на вируса отвън Китай е обезпокоително, само че не и ненадейно развиване на обстановката. Това усилва вероятността Световната здравна организация да разгласи изключително състояние в целия свят. Основните терзания са какъв брой портативен е този нов ковид сред хората и каква част от тях се разболяват тежко, като в последна сметка се озовават в болница. Често вирусите, които се популяризират елементарно, имат наклонност да имат по-леко влияние.

Медицинските служащи биха могли да бъдат изложени на риск, в случай че ненадейно се натъкнат на някой с респираторни признаци, пътувал до обиден район. По принцип наподобява, че коронавирусът удря най-тежко възрастните хора, като случаите въпреки всичко са малко, най-малко към този момент.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР