Това е невероятната история на един мъж, който, въпреки че

...
Това е невероятната история на един мъж, който, въпреки че
Коментари Харесай

Пациент в състояние на псевдокома се събуди след прием на приспивателно

Това е невероятната история на един мъж, който, макар че не може да върви или приказва, бе краткотрайно разсънен след банкет на приспивателно.

Медицинският случай е разказан в Cortex от откриватели от университетските медицински центрове „ Радбауд “ и „ Амстердам “.  Те се надяват, че тяхното проучване ще ни помогне да разберем по-добре комплицираните неврофизиологически процеси, които настъпват след съществени мозъчни увреждания. Освен това то дава нови доказателства, съгласно които сънотворното золпиден би могло да се ползва при хора в псевдокома или вегетативно положение.

Преди 8 години 29-годишен мъж, прочут единствено като Ричард, претърпява остра хипоксия – медицински термин, с който се значи незадоволителното доставяне с О2 на кафези, тъкани, органи или целия организъм – откакто се задавя с парче месо. Въпреки че в началото демонстрира признаци, че се е възстановил, по-късно пациентът изгубва умеенето да приказва, яде без значение или да се движи непринудено вследствие на това свое мозъчно увреждане. Макар и на пръв взор да наподобява по този начин, като че ли е изцяло „ изключен “ от света в някои аспекти, той явно е безсънен и в схващане.

„ Неговото положение в действителност се назовава акинетичен мутизъм и е много рядко – споделя доктор Хисе Арнтс, водещ създател на проучването и неврохирург в университетския медицински център „ Амстердам “. – Тези пациенти са в цялостно схващане, само че не могат да приказват или да се движат непринудено. Пациентът непрекъснато е в будно положение на дълбока незаинтересованост – на пръв взор изцяло апатичен към болежка, жадност, апетит, не демонстрира признаци на страст “.

Днес мъжът, който към този момент е на 37 години, остава в устойчиво положение – без каквито и да било признаци на усъвършенстване. Един ден обаче неговото семейство и лекари вземат решение да прибягнат до ново пробно лекуване. През годините Вилемин ван Ерп от университетския медицински център „ Радбауд “, е попадала на голям брой медицински проучвания, съгласно които едно постоянно срещано приспивателно би могло да окаже позитивен резултат на пациенти, страдащи от разстройства на съзнанието. И по този начин, с благословията на неговото семейство, Ричард получава това лекарство.

Золпидем е приспивателно, което от време на време се продава под името Амбиен в Съединени американски щати. То се предписва на милиони хора по света, страдащи от бодърствуване. Медикаментът е относително прославен поради своите странни странични резултати, които се следят от време на време – да вземем за пример загуба наизуст и невероятни промени в държанието. В основата си обаче то потиска избрана мозъчна интензивност и разрешава на хората да заспят.

20 минути, откакто Ричард приема лекарството, той стартира да приказва спомнтанно. Ван Ерп е дала на мъжа една-едничка доза золпидем, само че е трябвало неотложно да посети различен пациент.  Съвсем ненадейно здравната сестра ѝ се обажда и ѝ споделя, че един „ специфичен човек “ желае да беседва с нея по телефона – това е Ричард, който пита Ван Ерп какво става и дали би могъл да хапне малко фаст фууд.

„ Пациентът безусловно се пробуди “, удостоверява доктор Антс.

Той даже е съумял да извърви малко разстояние и да звънне на татко си, който не е чувал гласа на сина си през последните 8 години. Ричард съумява в това положение 30 минути, след което още веднъж изпада в самобитна псевдокома. Екипът дава от време на време лекарството на мъжа и всякога той реагира по подобен метод – с интервали на интензивност, траещи до 2 часа. Малко по малко обаче лекарите виждат, че успеваемостта на приспивателното внезапно понижава. Изглежда, че то престава да работи, в случай че се приема прекомерно постоянно.

За да схванат по какъв начин този медикамент се отразява на мозъка на Ричард, те го сканират преди и след неговия банкет. Скенерът демонстрира несъразмерна интензивност в избрани елементи на мозъка. След като сънотворното ги потиска обаче, се основава „ място “ за диалект и придвижване.

„ Бихме могли да съпоставим функционалността на мозъка с огромен струнен оркестър. При нашият пациент първата цигулка е свирела толкоз мощно, че безусловно е заглушавала останалите музиканти и те към този момент не са можели да се чуват един различен. Золпидемът прави по този начин, че първата цигулка да свири по-тихо, и всичко се връща както досега: – изяснява доктор Арнтс пред IFLScience.

Множество изследвания демонстрират, че золпидем има „ чудотворната “ дарба да разсънва краткотрайно хора с разстройства на съзнанието. Първият сходен случай е следен през 1999-а в пациент от Южна Африка, който е бил във вегетативно положение в продължение на цели 3 години (след като е бил блъснат от камион). След като получава доза золпидем, той се разсънва и за няколко часа може да приказва. С течение на времето (и получавайки още дози от лекарството), неговото положение се усъвършенства и той съумява да остане безсънен и без золпидема. През годините голям брой други сходни случаи са следени в разнообразни кътчета на света.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР