Това е нещо, което не би било неуместно в научно-фантастичен

...
Това е нещо, което не би било неуместно в научно-фантастичен
Коментари Харесай

Учени успяха да отгледат недоносени агнета в изкуствена утроба

Това е нещо, което не би било несвоевременно в научно-фантастичен филм – агне в пластмасова торбичка с епруветки и течности, които му оказват помощ да пораства.

Но откривателите демонстрираха, че е допустимо да се отглеждат и защищават агнетата в късните стадии на бременността в изкуствена вътрешност. Това е технология, която може да се трансформира в животоспасяваща за доста прибързано родени бебета единствено след няколко години.

Бебетата, родени на или преди 25 седмици, имат много ниски резултати на преживяемост, а в Съединени американски щати това е водеща причина за детската смъртност и заболеваемост.

„ Само като ги погледнем, незабавно е ясно, че те още не би трябвало да са тук, те не са подготвени “, споделя Емили Партридж, доктор за сериозно недоносени деца в Детската болница във Филаделфия (CHOP) и един от откривателите.

С изкуствена вътрешност бебетата могат да продължат да се развиват – даже и единствено няколко седмици в допълнение „ възходящо време “ може да бъде разликата сред тежки здравословни проблеми и релативно крепко бебе.

„ Тези деца имат незабавна нужда от мост сред майчината вътрешност и външния свят “, споделя Алън Флаке, старши откривател на проучването и хирург в CHOP.

„ Ако можем да развием извънматочна система за подкрепяне растежа и зрелостта на органи единствено за няколко седмици, можем фрапантно да подобрим резултатите за извънредно недоносените бебета “.

Изследователите са взели осем агнета сред 105 и 120 дни гестация (физиологичен еквивалент на 23 до 24 седмици при хората) и са ги сложили в изкуствената вътрешност.

Самата вътрешност съставлява запечатана и стерилна торбичка, която се цялостни с електролитен разтвор, настоящ като амниотична течност в матката. Сърцето на агнето подава кръвта през пъпната шнур в машина за продан на газ отвън торбата.

Тази диаграма ви дава визия по какъв начин работи.

И най-малко в тази ситуация с агнетата освен това проучване, изкуствената вътрешност работи – единствено след четири седмици мозъкът и дробовете на агнетата са задоволително съзрели. Те даже имат вълна и могат да отворят очи и да преглъщат.

„ Успешно сме съумели да сменяем изискванията в утробата в нашия модел с агнета “, споделя Флаке пред Роб Стейн в NPR.

– Те са имали естествен напредък, обикновено развиване на белите дробове, имат обикновено съзряване, имат обикновено развиване по всевъзможен метод, което е очевидно и измеримо.

Въпреки, че това изследване наподобява необикновено обещаващо, към момента не можем да се развълнуваме. Постигането на резултати при бебета към момента е огромен скок.

Както изяснява Олга Хазан за The Atlantic:

„ Изкуствени утроби са били изобретявани и тествани – и са се проваляли – преди. “

Например когато вестник „ Ню Йорк Таймс “ през 1996 година разгласи гръмко, че „ изкуствената вътрешност съществува “ – публикацията тогава разказва лаборатория в Токио, в която се опитва с бебета – кози. Тогава всичко завърши с механически проблеми и неуспех при кръвообращението.

Агнетата на 105-120 ден от бременността може да не действат по същия метод, както човешките бебета – а и те са доста по-големи от фетусите на този стадий от развиването.

Независимо от това, в случай че всичко върви добре, откривателите се надяват да тестват устройството на недоносени бебета в границите на три до пет години.

Други откриватели в тази област са разчувствани от резултатите.

„ Това е същински утрешният свят “, споделя пред The Guardian професорът по неонатология в университета в Лондон Нийл Марлоу, който не взе участие в изследването.

„ Изглежда, че са съумели с агнета, което е много значимо достижение. “

Повече за проучването можете да видите във видеото:

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР