ТОВА е най-вкусният и здравословен начин за приготвяне на пъстърва

...
ТОВА е най-вкусният и здравословен начин за приготвяне на пъстърва
Коментари Харесай

Дъгова пъстърва в хартия за печене

ТОВА е най-вкусният и здравословен метод за подготвяне на пъстърва и спор по този въпрос не може да има

Необходими Продукти

● пъстърва - 3 бр., всяка към 350 - 400 г (дъгова)
● лимони - 2 - 3 бр.
● олио - 5 - 6 с.л. (или зехтин)
● копър - 6 нежни стъбла
● чесън - 4 - 5 бр. по - едри скилидки
● черен пипер - 1 ч.л.
● кимион - 1 ч.л.
● сол - за поръсване

за салатата


● краставици - 2 бр.
● червен лук - 2 бр.
● копър - 1 с.л. ситно нарязан
● зехтин - 2 с.л.
● лимонен сок - 2 с.л.
● сол - на усет

Начин на подготвяне

Най-важното, с цел да ви се получи в действителност вкусна рибата, това е тя да е напълно прясна. Затова изберете жива риба от рибарник или сигурен риболовен магазин, на който имате доверие.

Почистваме пъстървите от вътрешностите и хрилете, махаме люспите от кожата (за задачата употребявам белачка за зеленчуци и става извънредно бързо - първо в посока от главата към опашката, след това в противоположна посока) и измиваме хубаво под течаща вода. Оставяме в гевгир да се изцеди от водата и подсушаваме с домакинска хартия.

Изцеждаме сока от единия лимон, другия лимон нарязваме на полумесеци. Скилидките чесън обелваме и нарязваме на шайби. Смиламе си черен пипер и кимион и дружно със солта ги оставяме наоколо, с цел да са ни на разположение и да ни е по-удобно.

С нож вършим няколко диагонални сечения и от двете страни на кожата на всяка риба. Поръсваме първо всяка риба със сол, черно пиперче и кимион, като не забравяме вътре в коремчето и в прорезите по кожата.

Поливаме с лимоновия сок, от вътрешната страна и извън по няколко супени лъжици на риба, по-късно и с олио или зехтин - по към 1-2 с.л. на риба, като още веднъж не забравяме прорезите по кожата. В прорезите слагаме и по едно колелце чесън, а останалия - в коремчетата на пъстървите, дружно с едно-две нежни клонки (цели) копър.

Слагаме всяка пъстърва върху авансово изрязани в подобаващ размер два листа хартия за печене, върху няколко резена лимони. Остатъка от лимонените резени разпределяме в коремчетата.

Завиваме като пакетче рибата с хартията, слагаме в тавичка и печем в авансово загрята фурна на 180-200 градуса за към 25-30 минути (на междинна решетка и включен вентилатор).

След като изтече това време, разрязваме деликатно хартията в горната част и я отстраняваме, с цел да се открият пъстървите и връщаме във фурната за още 5-10 минути, с цел да хване печената риба прекрасен златист тен.

През това време вършим салатата - обелваме и нарязваме краставиците и червен лук на кръгчета, прибавяме сол на усет, лимонен сок и зехтин. Поръсваме със ситно нарязан копър и разбъркваме. Сервираме с обичано пиво - бира, вино или каквото ви душа желае.

Дъговата пъстърва в хартия за печене е подготвена.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР