Това е най-принципното решение, за да тръгне работата на парламента

...
Това е най-принципното решение, за да тръгне работата на парламента
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: От името на мнозинството в председателския съвет, номинирам Вежди Рашидов като най-възрастният депутат за председател

Това е най-принципното решение, с цел да тръгне работата на Народното събрание и да защитим парламентарната република в България
Изказване на ръководителя на ПГ „ Българска социалистическа партия за България “ Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание

Уважаеми народни представители,

Упълномощена съм от болшинството в председателския съвет да приказвам пред вас и да направя номинация, само че преди този момент:

Десет пъти гласувахме за три дни без резултат. Всички сме единомислещи, че по този начин се блокира Народното събрание, и че би трябвало да намерим решение. Позволете да прибавя, че по този начин убиваме парламентарната народна власт и отваряме пътя на едноличната власт в България. Така излагаме народа си на риск през идващите зимни месеци от висока инфлация, високи цени, ниско приходи, беднотия и неравноправие. Както и българската стопанска система от липса на предсказуемост, предвидимост и опция да създаде оня Брутният вътрешен продукт, който е нужен на страната.

Всички сме единомислещи, че това не може да продължава и би трябвало да намерим излаз от обстановката. И опитахме всичко – най-голямата, втората, третата, политическа фигура, неполитическа. Малко насилихме и Конституцията с оферти за двама ръководители, с оферти една партия да предлага от името на други партии и всевъзможни екзотики си позволихме. Е, няма излаз от тази обстановка. Трябва да проявим най-малко разсъдък, с цел да тръгне Народното събрание, с цел да стартираме да одобряваме значимите обществени и стопански закони, законите по Плана за възобновяване и резистентност, само че най-много – да кажем, че като парламентаристи твърдо заставаме  зад парламентарната република в България и ще я браним с отговорност и с достолепие пред страната, пред сътрудниците ни и пред народа ни.

Имахме желание и предпочитание 240 да се обединим, да застанем зад една кандидатура и да вървим напред – да решаваме въпросите на хората и на България. Не го постигнахме, само че постигнахме нужното болшинство за издигане и поддръжка на ръководител на Народното събрание.

Предлагаме ви най-принципното отношение, което в действителност към този момент обсъждахме, само че не се случи. Предлагаме ви да се върнем на него. Да предлагаме и предлагам от името на болшинството в председателския съвет от четири партии, предлагам по най-принципния метод най-възрастния народен представител – Вежди Рашидов.

Придържаме се към духа на Конституцията, която споделя, че най-възрастният би трябвало да открие първото съвещание, т.е. дава му се респект и почитание към неговия житейски опит и мъдрост. В случая Вежди има и парламентарен опит. Днес да излъчим и заместник-председатели, да стартираме работа по комисиите, подготовка на правилника за работата на Народното събрание и да вървим напред.

И уважаеми народни представители, даже и това да изисква някакъв партиен компромис, в тази ситуация до степен ударихме дъното, че е доста по-важно да помислим за България и българския народ.

Нека да стартира работа 48-ото Народно заседание и на добър час!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР