Това е най-обикновен грип, повтарят привръжениците на тезата, че опасността

...
Това е най-обикновен грип, повтарят привръжениците на тезата, че опасността
Коментари Харесай

Кръвната група - ключ към загадката с коронавируса?

" Това е най-обикновен грип ", повтарят привръжениците на тезата, че заплахата от пандемията мощно се преувеличава. И в действителност, при част от заболелите Ковид-19 протича напълно леко. Други обаче влизат в интензивното, нуждаят се от специфична терапия и обдишване, а най-тежките случаи приключват даже с летален излаз. Тези огромни разлики изключително затрудняват статистиката, която така и не може сигурно да откри броя на инфектираните и броя на хората с автентичен имунитет. Сивата зона е доста обширна. Но в този момент две научни проучвания помогнаха за нейното най-малко отчасти преодоляване.
Още през юни немски и норвежки учени откриха, че кръвната група може би има основно значение за протичането на заболяването Ковид-19. Те изследвали 1610 пациенти от Италия и Испания, при които болестта довело до прекъсване на дишането (някои от тези пациенти по този начин и не съумели да оцелеят). От тази група били взети ДНК-проби, които били съпоставени с кръвните проби на 2205 здрави хора. Резултатите бяха оповестени през юни в авторитетното списание New England Journal of Medicine.
Нулевата кръвна група е най-благоприятна
Учените установяват, че пациентите с кръвна група А (такива са 43 % от хората) са изключително застрашени от тежко протичане на болестта. При тях вероятността да се стигне до нужда от обдишване е до два пъти по-висока от тази при хората с кръвна група 0 (41 на 100 от населението). При нулева кръвна група заплахата от тежко протичане на болестта е най-ниска. Кръвните групи Б и АБ заемат междинно състояние, само че те не са толкоз публикувани, колкото А и 0.
От юни насам бяха извършени още няколко сходни изследвания, които потвърдиха изводите на немските и норвежките учени. На 14 октомври в профилираното издание Blood Advances излязоха резултатите от проучване, стигащо до същите заключения. Те бяха доказани и от поредност проби, извършени в Медицинския университет в Грац, Австрия. А окончателното налагане на тези заключения би помогнало доста при създаването на лекарствени лечения.
При другите болести е друго
Учените не за първи път откриват връзка сред кръвната група и протичането на несъмнено заболяване. При малария да вземем за пример е потвърдено, че хората с кръвна група 0 доста рядко боледуват тежко. А измежду болните от чума най-големи шансове имат пациентите с кръвна група А.
Учените дълго време се съсредоточаваха само върху рисковите фактори у пациентите, инфектирани с ковид. Добре знае се, че изключително застрашени са хората в преклонна възраст и с избрани предшестващи болести. Много старания бяха отдадени на изследването дали пушачите да вземем за пример са по-застрашени от непушачите. Ето, че с новите резултати за хипотетичната връзка сред кръвните групи и протичането на заболяването, медиците потеглят по нова значима диря.
 
Автор : Гудрун Хайзе,
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР