Това е най-големият имунизационен провал в историята на Германия: през

...
Това е най-големият имунизационен провал в историята на Германия: през
Коментари Харесай

Катастрофата от Любек: Когато умряха десетки ваксинирани бебета

Това е най-големият имунизационен неуспех в историята на Германия: през 1930 година стотици бебета в Любек са имунизирани с нов препарат. Над 70 от тях умират, а повода е поредност от неточности при приготвянето на дозите, написа изданието.
През 1930 година в немския град Любек търсят метод да овладеят туберкулозата. За задачата стотици дребни деца са имунизирани с нов препарат. Но доста от тях умират. Причината: поредност от неточности при приготвянето на препарата.
А упованията са били доста високи - считало се е даже, че Германия отваря нова глава в борбата против туберкулозата. Надеждите за справяне с подлата болест били свързани с нов препарат, станал прочут като „ препаратът на Калмет “. Той бил даван на бебетата още в първите дни след раждането им.
 Евелина Славкова: Около 1 млн. българи имат отрицателно отношение към имунизациите по принцип Евелина Славкова: Около 1 млн. българи имат отрицателно отношение към имунизациите по принцип
Интересът към имунизациите е слаб – едвам 28% от българите показват желание да се ваксинират, до момента в който над 40% изрично отхвърлят....

Само няколко седмици по-късно обаче са регистрирани първите смъртни случаи. Днес знаем, че този максимален имунизационен скандал в историята на Германия, именуван „ Катастрофата от Любек “, е прегледен образец за това по какъв начин не трябва да се организира имунизационна акция, написа в публикация по тематиката немският вестник „ Ди Велт “.
Всичко стартира през 1929 година, когато шефът на болничното заведение в Любек Георг Дайке и шефът на локалната здравна работа Ернст Алтщет са впечатлени от триумфите на имунизацията БЦЖ във Франция, Америка, Русия и Испания. След като вземат решение да вкарат този способ и в Германия, те получават от Париж един БЦЖ-щам с точни инструкции за приготвянето на имунизацията. Набързо са отпечатани листовки, призоваващи родителите да имунизират децата си.
На 24 февруари 1930 стартира самата имунизационна акция - имунизирани са 251 кърмачета от общо 412 новородени деца по това време. На 17 април почива първото дете. След като и други имунизирани бебета умират, на 26 април Дайке стопира имунизациите, само че смъртните случаи не престават. Общо 72 деца умират, а доста от оживелите години по-късно се борят с тежките последствия.
 Pfizer предвижда доходи от 61 милиарда $ поради имунизациите Pfizer предвижда доходи от 61 милиарда $ поради имунизациите
Американската компания Pfizer разгласи, че през 2021 година чака приходите от продажбите на имунизациите против COVID-19, създадени дружно с година..
Съдебният развой, провел се в изискванията на тогавашната международна икономическа рецесия, всеобща безработица и политическа рецесия, осветлява аргументите за злополуката от Любек: доставените от Париж култури били съхранявани в лабораторията дружно с човешки култури на туберкулозата. При това не били спазвани никакви ограничения за сигурност, а лаборантката, която приготвяла дозите, даже не била особено подготвена. Не били осъществени никакви опити с животни, а детските лекари не реагирали по никакъв метод на първите признаци. След 76 съвещания съдът осъжда Дайке на две години затвор, Алтщет - на 15 месеца, а градските управляващи са задължени да изплатят компенсации на пострадалите фамилии.

Тази покруса има съдбовни последствия за Германия: макар потвърдената успеваемост на имунизацията на Калмет, години наред всички странят от нея, защото я считат за първоизточник на злото. Чак след Втората международна война се появяват нови препарати, които сполучливо противодействат на заболяването. Но и до през днешния ден тя не е изкоренена изцяло: всяка година от туберкулоза се разболяват 10 милиона души в света, от които 1,5 милиона умират.
Днес заболяването се популяризира най-много в страни с неприятно опазване на здравето, както и тук-там, където хората живеят в нехигиенични условия или доста начесто. Две трети от всички болни от туберкулоза живеят в тези осем страни: Индия, Индонезия, Китай, Филипините, Пакистан, Нигерия, Бангладеш и Южна Африка. Туберкулозата и до през днешния ден си остава инфекциозното заболяване, което взима най-вече жертви - повече от СПИН.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР