Това е навярно най-големият корупционен скандал от последните години: случаят

...
Това е навярно най-големият корупционен скандал от последните години: случаят
Коментари Харесай

Както е тръгнало, ще купят целия свят: корупционният скандал в ЕС


Това е вероятно най-големият корупционен скандал от последните години: казусът " Ева Кайли " провокира същински трус в Брюксел. В Европарламента реагират ужасено на разкритията за дейностите на гръцката социалдемократка.

Вицепрезидентката на Европарламента  е заподозряна, че е взимала пари от Катар, с цел да оказва въздействие на политически решения в интерес на страната от Залива. Гръцката депутатка Кайли бе арестувана дружно с петима други заподозряни в корупция. По време на претърсванията са били конфискувани общо 600 000 евро в брой и мобифони. Медиите пишат, че следователи са разкрили в жилището на Кайли чанти, цялостни с пари.

Прани на пари и корупция

Освен обвиняванията в корупция се проверява и съмнение за пране на пари. Самата Кайли беше освободена от всичките си служебни постове и задания. Социалдемократическата секта, към която тя принадлежеше досега, я изключи от редиците си. Формално това през днешния ден ще удостовери. Очаква се против гръцката евродепутатка да последват и наказателни ограничения.

Задържани са още някогашният евродепутат от Италия Антонио Панцери, както и италианският сътрудник на Кайли. И двамата се намират в следствения затвор. Прокуратурата ги упреква в присъединяване в престъпно съдружие, пране на пари и корупция. Двама други арестувани са били пуснати на независимост. В неделя вечерта бе претърсена къщата и на различен евродепутат – съгласно медиите това е белгийският социалдемократ Марк Тарабела.

„ Безсрамни дейности “

 Скандалът към Ева Кайли провокира голямо отвращение в Европейски Съюз. Германският евродепутат от ХДС Денис Радке сподели пред „ Билд “: „ Шейховете от Катар освен купуват за 200 милиарда $ Световното състезание по футбол и неговите алчни функционери, само че към този момент не се стопират даже и пред политиците. Дали не желаят да купят и света? ".

Депутатът от Зелените Райнхард Бютикофер съобщи, че и изпълнен с гняв и мъка, тъй като „ безсрамните дейности на обособени хора рискуват да навредят на цялата институция “.

Обвинения против Катар

Емирството от дълго време е подозирано, че е, с цел да присъдят семейството на Световното състезание по футбол шампионата точно на Катар. На многочислени членове на Изпълнителния комитет на ФИФА в това време са повдигнати обвинявания в тази връзка. От Катар непроменяемо отхвърлят да са плащали пари за пазаруване на въздействие.

Европейски Съюз в това време сложи под въпрос едно планувано либерализиране на визи за жителите на Катар. „ В тази обстановка, несъмнено, не може да има никаква либерализация “, написа депутатът на Зелените в Екологичен потенциал Ерик Маркварт в Туитър.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР