Това е квадратът на Декарт“ - лесен, но свръх ефективен

...
Това е квадратът на Декарт“ - лесен, но свръх ефективен
Коментари Харесай

Един брилянтно лесен начин да вземете трудно решение

Това е „ квадратът на Декарт “ - елементарен, само че свръх ефикасен способ за взимане на мъчно решение. Идеята зад него е, че той ви оказва помощ да анализирате всеки проблем или обстановка от разнообразни ъгли. Трябва просто да си отговорите на четири въпроса. Но напълно почтено: 

1. Какво ще се случи, ако направя това? (Какво ще получа от него?)

2. Какво ще се случи, в случай че не направя това? (Ще си остане ли всичко както досега? Какви са преимуществата да не го направя?)

3. Какво няма да се случи, в случай че го направя? (Какви са минусите на предприемането на даденото действие)

4. Какво няма да се случи, в случай че не го направя? (Какви са минусите от не предприемането на това деяние?) Внимавайте с отговора на този въпрос – мозъкът ви ще се опита да пренебрегва двойното отричане и отговорът ви може да наподобява на първия. Не позволявайте това да се случи.

Пример . Да допуснем, че имаме непреодолимото предпочитание да си купим нещо, само че имаме проблем с парите и виждаме, че хипотетичното решение е да се „ вземе заем “.

И по този начин, листа разделяме на четири квадрата (или правоъгълника) и във всеки пишем въпрос, единствено че не в центъра както е на картинката, а от горната страна с наедрял шрифт – по този начин е най-удобно. Картинките са дадени за образец, с цел да се разбере същността. Най-добре е формулировката да се конкретизира съгласно вашата обстановка. В дадения случай ще бъде примерно по този начин:

1. Какви са плюсовете, в случай че взема заем?

2. Какви са минусите, в случай че взема заем?

3. Какви са плюсовете, ако не взема заем?

4. Какви са минусите, ако не взема заем?

Когато във всеки квадрат запишем въпроса, започваме да изписваме съответните плюсове и минуси – всички, които ни идват на разум. Не е наложително да се запълват квадратите по някаква схема; пишете в тази поредност, в която идват отговорите. Важното е да не объркате квадратите. Можете да пишете кратко, само че значимото е вие добре да си разбирате съкращенията, просто хвърляйки им краткотраен взор. Старайте се да изпишете колкото се може повече, даже „ несъществени дреболии “, тъй като те могат в края на краищата да изиграят решаваща роля. (да наклонят везните).

Защо този способ е толкоз ефикасен?

Когато сте в обстановка, която изисква от вас да вземете мъчно решение, постоянно спирате на точка първа – какво ще се случи, в случай че го направя? Квадратът на Декарт обаче ни кара да погледнем към един и същи проблем от четири разнообразни страни, което ни разрешава да вземем уравновесено и умишлено решение.

Запълвайки квадрата на Декарт, ще почувствате по какъв начин изчезва объркването на мислите и се обяснява обстановката. Когато объркването е изчезнало в задоволителна степен, ще почувствате че страстите са затихнали, „ главата е охладняла “, има ясно схващане кое решение ще е вярното. С други думи, стартирате да чувствате гласа на разсъдъка, „ студен “ и „ спокоен “, и го приемате. Решението, взето въз основа на хладния разсъдък (или здравия смисъл, с отчитане на всички вероятни последствия), се оказва най-правилното. Не постоянно тези решения са идеалните, тъй като не постоянно можете да имате всичката нужна информация за най-хубавия избор, само че, във всеки случай, дадената техника на взимане на решение ще ви окаже неоценима помощ. Разбира се, при нужда, може и би трябвало да се запълнят пропуските, в случай че информацията не ви е задоволителна за оценка на плюсовете и минусите на обработваното решение.

В процеса на работа с квадрата на Декарт може да забележите, че обработваното хипотетично решение може да се окаже неуместно и да ви пристигна на разум други решение, което да се окаже доста по-уместно и тогава можете да започнете да обработвате него по същия метод.

С помощта на тази техника можете да обработвате най-разнообразни проблеми и вероятни решения. В процеса на работа става изчистване на мозъка и неутрализация на отрицателните страсти, отърваване от илюзиите и изгаряне на материалните стремежи. Така че използвайте техниката, тя изчиства съзнанието и води към разумност, покачва способността да се предсказват следствията и избавя от маса потенциални неприятности.

Възможно е да се заинтересувате и от другите техники, които предлагам на уеб страницата. Например техниката за обработка на дуалностите, която предлагам като много бързо и дейно средство за обработка на всевъзможни психически проблеми и ликвидиране на съзнанието от насъбрания негатив, илюзии и други такива неприятни и ненужни отпадъци.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР