Това е исторически ден, подчерта генералният секретар на НАТО Йенс

...
Това е исторически ден, подчерта генералният секретар на НАТО Йенс
Коментари Харесай

Ердоган най-после пуска Швеция в НАТО. А Украйна?

" Това е исторически ден ", акцентира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на срещата на Алианса във Вилнюс. След като турският президент Реджеп Ердоган месеци наред се противопоставяше на приемането на Швеция в НАТО, в този момент даде зелена светлина за присъединението на 32-я член на Алианса.

Ердоган и шведският министър председател Улф Кристерсон реализираха ново съглашение във връзка с битката против тероризма. Швеция явно е склонила да се съобрази с условията на Турция за по-строго гонене на хипотетични кюрдски терористи. Кристерсон обаче посочи, че нови сделки няма, а това е просто налагане на предходните задължения на Швеция, които страната пое на миналогодишната среща на НАТО.

Дата за присъединение на Швеция към НАТО няма

Турският президент Ердоган пое ангажимент ратифицирането на присъединяването на Швеция към НАТО да влезе допустимо най-скоро в турския парламент. Докато това не се случи няма по какъв начин да се определи конкретна дата за присъединението на Швеция.

Има и още една страна, която не е утвърдила участието на Швеция и това е Унгария. Столтенберг сподели, че се надява Будапеща да удържи на обещанията си и да утвърди приемането на Стокхолм в НАТО. По думите на генералния секретар на НАТО огромният проблем е бил по-скоро обвързван с Турция. Сега се чака унгарският парламент да ратифицира решението допустимо най-скоро.

Има ли път за Турция към Европейския съюз?

Изненадващо Ердоган повдигна още един въпрос като част от изискванията си - подновяването на договарянията за присъединение на Турция към Европейския съюз. Това не изигра сериозна роля - Столтенберг разгласи, че Швеция като член на Европейски Съюз има предпочитание договарянията да се възобновят. Самият Европейски съюз обаче не е поемал никакви задължения.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също се срещна с турския президент Ердоган и назова диалога им " градивен ". Преди няколко години Европейският съюз наложи пауза в договарянията с Турция с претекста, че страната има съществени дефицити по отношение на човешките права и демократичните полезности. Освен това Анкара изрично отхвърля да признае независимостта на Кипър, част от който е окупиран от Турция.

От НАТО дадоха обещание на Турция, че ще бъде назначен специфичен координатор по битката против тероризма, тъй че терзанията на Анкара да бъдат изчистени. Това ще бъде напълно нова позиция в Алианса.

Обединение в НАТО

Швеция и Финландия, които от десетилетия насам са неутрални страни, подадоха молба за участие в западния боен съюз няколко месеца след съветската инвазия в Украйна. Финландия съумя да се причисли през април 2023. Така че в този момент Швеция ще може да я последва скоро, евентуално през есента на 2023 година. По този метод генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг спомогна за решаването на огромен вътрешен проблем за НАТО малко преди срещата на върха на Алианса, която се състои на 11 и 12 юли във Вилнюс. Дипломати от НАТО с облекчение обявиха, че това ще бъде сигнал за съветския президент Владимир Путин, че НАТО въпреки всичко е единна и скоро ще има 32 страни членки.

Сега, съгласно желанието на литовските домакини, срещата на върха може да се концентрира напълно върху претендент номер 33: Украйна, която преди повече от 500 дни бе нападната от Русия. Редица водачи на страни от НАТО, в това число президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и немският канцлер Олаф Шолц, обаче към този момент дадоха да се разбере, че присъединението на Украйна ще бъде прегледано едвам след края на войната с Русия. Очаква се обаче да бъде направен политически пакет за Украйна, който да съдържа допустимо най-конкретни задължения за по-нататъшни стъпки към участието.

Литва е солидарна с Украйна

Политоложката Маргарита Зезелгите от Вилнюския университет упорства за бързото приемане на Украйна в Алианса. " В Литва хората споделят, че съветският президент Владимир Путин е страхливец. Той се опасява от НАТО. След като Украйна влезе в НАТО, войната може да завърши, тъй като Путин просто ще бъде прекомерно изплашен и няма да си разреши да нападна целия Алианс. "  Удължаването на процеса на присъединение евентуално ще бъде възприето от съветския агресор като покана за отсрочване на войната, споделя експертката пред Дъждовни води.

***

Вижте и това видео от нашия списък:

" Като през Втората международна ": контраофанзивата в Украйна

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР