Това е една от най-забележителните и внимателно издигнати структури на

...
Това е една от най-забележителните и внимателно издигнати структури на
Коментари Харесай

Учени с изключително откритие за хеопсовата пирамида, което променя историята!

Това е една от най-забележителните и деликатно издигнати структури на света. Ново проучване обаче демонстрира, че Хеопсовата пирамида в действителност е наклонена в резултат на неточност, която строителите са позволили преди 4500 години, написа obekti.bg, базирайки се на Science Alert.
Оказва се, че западната страна е малко по-дълга от източната. Това значи, че в основата квадратът не е верен, макар че отдалече наподобява тъкмо противоположното.

Откритието е направено от Glen Dash Research Foundation и Ancient Egypt Research Associates (AERA). Екипи от двете организации са проучвали величествената конструкция, с цел да схванат по-добре истинските й пропорции.

По времето, когато пирамидите са били строени (преди към 4500 години при ръководството на фараона Хеопс), те са били облицовани с бял варовик. С годините обаче тази външна обвивка е била сваляна (най-вероятно за други строителни проекти).

„ Голяма част от варовика е бил махнат през вековете, с цел да бъде употребен отначало за строителен материал. В края на краищата пирамидите са почнали да наподобяват такива, каквито са през днешния ден – без по-голямата част от външната си обвивка “, споделя ръководителят на Glen Dash Research Foundation.

За да схванат по какъв начин Хеопсовата пирамида е изглеждала, преди външната й обвивка да бъде махната, откривателите са създали деликатни измервания. Задача, която надалеч не е толкоз лека, колкото звучи на пръв взор.

Първо, екипът е трябвало да открие къде тъкмо са били поставяни варовиковите камъни. За тази цел той търси външни следи и изследва основата, върху която пирамидата е била издигната. В края на краищата откривателите разпознават 84 съществени точки, на които са били истинските ръбове.

Впоследствие, въз основата на всичко това, екипът пресмята дължината на всяка една от страните. Оказва се, че в миналото страните са били 230,295 – 230,373 метра дълги. Западната част обаче излиза 230,378 – 230,436 – т.е. с 14,1 см по-малко.

Да, грешката не е огромна и пирамидата не наподобява прекомерно погрешно. Това обаче демонстрира, че преди хиляди години някой е оплескал нещата. И въпреки всичко, екипът продължава да се изненадва от обстоятелството, че античните строители са постигнали съвсем цялостно съвършенство.

„ Изчисленията ни демонстрират, че египтяните са имали забележителни умения за своето време – споделя Даш. – Можем единствено да допускаме по какъв начин са положили тези основи с такава точност и с инструментите, с които са разполагали тогава. “

Можете да прочетете резултатите от изследването на Даш тук.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР