Това е една от най-известните истории от средновековна Португалия. Случила

...
Това е една от най-известните истории от средновековна Португалия. Случила
Коментари Харесай

Любовната история на дон Педру и Инеш Кащру

Това е една от най-известните истории от средновековна Португалия. Случила се в средата на XIV-ти век в Португалия.

Инеш Кащру била благородничка от Галисия (дн. Северна Испания) и придворна дама на кастилската принцеса Констанс Мануел. През 1336г. принцесата била омъжена за престолонаследника на Португалия, младия принц дон Педру (малка историческа детайлност: в средновековна Португалия единствено мъжете от кралски жанр носели купата „ дон “). Но се случило нещо ненадейно. Вместо в принцесата, младият принц се влюбил в… придворната й дама. За любовната връзка на Педру и Инеш скоро заговорил целият двор.

Самият крал дон Афонсо IV се опитал да отбрани законната брачна половинка на сина си. Той се тревожел не толкоз за достойнството на своята снаха, колкото се страхувал, че мощният жанр Кащру ще получи въздействие над принца – а оттова към този момент и благоприятни условия за рискови политически интриги.

Въпреки това, дон Педру не се вслушал в предизвестията на татко си и не прекратил връзката си с Инеш Кащру. Жена му родила 3 деца, а любовницата – 4. Независимо, че децата от Инеш били противозаконни, в избрани обстановки (междуособици, болест на легален престолонаследник и т. н.) те можели да предявят искания за трона. Това заплашвало с възможна братоубийствена междуособна война и намаляване на страната. Кралят с съображение се плашел от тази вероятност.

Но тогава се намесили външни условия. През 1345г., на 30-годишна възраст, принцеса Констанс умира по време на раждане. Дон Педру останал вдовец. Сега нищо не му пречело да се ожени за Инеш. Но придворните били срещу. Те не желали кралица от остарелия и всесилен кастилски жанр Кащру. Нейните родственици можели да заемат основните постове в кралския двор и да изхвърлят от него португалските велможи.

Но Педру бил влюбен в Инеш и не желаел да се раздели с нея. Любовта им се засилвала от ден на ден. Двамата се преместили да живеят в манастира „ Санта Клара “ в Коимбра, който бил издигнат от баба му, кралица Санта Изабел.

През 1354г. се появили клюки, че принцът се оженил скрито за Инеш Кащру. Това провокирало суматоха в двора. Спешно бил призован кралски съвет, на който велможите взели решение да бъде убита Инеш Кащру. Това било утвърдено от крал Афонсо и оставало единствено да бъде изпълнено. В началото на януари 1355г. кралят изпратил Педру по границите, като му дал нищожно предписание. В същото време, кралските съветници Перу Куельо, Алваро Гонсалвеш и Диогу Лопеш Пачеку отишли в манастира „ Санта Клара “ и умъртвили Инеш Кашру, като отсекли главата й.

Когато принц Педру научил за гибелта на обичаната си, изначало изпаднал в положение на непоносима тъга, а след това в ужасна гняв. Веднага вдигнал протест против татко си. Португалия била обхваната от революция. На страната на принца се намесили братята на Инеш със своите войски. Войната се водила до август 1355г. Само с помощта на намесата на кралица дона Беатрис, майката на дон Педру, се постигнало нежно помирение.

Но през 1357г. дон Афонсо IV починал и принц Педру станал крал. Първата му работа била да заповяда да заловят убийците на Инеш Кащру. Двама от тях избягали в Кастилия, само че Педру заплашил с оповестяване на война – и те му били предадени.

Легендата твърди, че дон Педру персонално ги екзекутирал пред очите на целия двор по доста нечовечен метод – на единия разпрал гърдите и изтръгнал сърцето му, още до момента в който бил жив, и го хвърлил в огъня. Същото сторил и с другия, само че неговото сърце извадил през гърба му.

Само Диого Лопеш Пачеку се избавил, като се укрил във Франция.

През лятото на 1360г. крал дон Педру I оповестил публично, че още през 1354г. се е оженил за Инеш Кащру. Кралските думи били доказани от свещеника и прислужниците, които участвали на сватбената гала. След това изказване децата на Инеш Кащру станали законни наследници на трона. Страховете на остарелия и умен крал дон Афонсо ІV се сбъднали изцяло – по-късно техните искания провокирали междуособна война, която траяла няколко години.

Страстната обич на дон Педру, който като крал получил прозвището „ Справедливи “, през ХVІ-ти век породила легенда. Според нея, по време на своята коронация, той заповядал да извадят тялото на Инеш от саркофага, да я настанят на трона до него и всички придворни да й отдадат кралски почести, в това число клетва за честност. Но историците считат, че това е единствено поверие, въодушевено от огромната мощ на любовта, и няма нищо общо с действителния живот.

Крал дон Педру Справедливи не се оженил в никакъв случай към този момент. Той царувал 8 години и починал през януари 1367г. Тялото му било сложено в саркофаг в гробницата на португалските крале – огромния манастир в Алкобаса, до този на Инеш Кащру.

Техните саркофази и до ден-днешен са там. Всеки екскурзиант може да ги види – това е един от най-популярните туристически обекти в Португалия. Поставени са по този начин, че двамата да бъдат с лице един към различен. Това е направено, с цел да могат в деня на Страшния съд, когато всички покойници излязат от гробовете, двамата влюбени да се погледнат в очите, да си спомнят всичко и дружно да отидат пред Божия съд.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР