Това е единственият начин за борба с корупцията, не на

...
Това е единственият начин за борба с корупцията, не на
Коментари Харесай

ДБ се пропуква за коалиция с ГЕРБ, ето няколко знака, че се готви общ кабинет

Това е единственият метод за битка с корупцията, не на думи, а на процедура, зове знаково лице на " Да, България "

Бившият народен представител от " Демократична България " и едно от знаковите лица в " Да, България " Калоян Янков от Велико Търново през днешния ден прикани за договаряния с ГЕРБ. Според него това е единственият метод " за битка с корупцията, не на думи, а на процедура ". Янков счита, че с цел да не изгори и неговата партия в тази игра ще би трябвало да заложи на тествани фрагменти, които няма да се блазнят от корупционни схеми. 

Това е следващ сигнал, приближаващ от Демократична България, който дава индикации, че може да се образува държавно управление с ГЕРБ. Още преди седмица водачът на " Да, България " Христо Иванов загатна, че може да се приказва за общ кабинет, в случай че преди този момент се образува конституционно болшинство и одобряват закони, гарантиращи контрола над основния прокурор и правосъдната промяна.

В петък, два дни преди изборите, вестник " Капитал ", който е извънредно непосредствен до Демократична България излезе с забавна заглавна страница: " Правителство с ГЕРБ ", а корицата бе римейк на онази от юли 2021, когато като астронавти бяха изобразени Христо Иванов, Мая Манолова и Тошко Йорданов.
 Последната корица на " официоза " Капитал от петък - два дни преди изборите
В публицистичното послание - " Мисия 121 - втори опит " четем следното изречение:

" През 2019 година Бойко Борисов споделя: " На моите другари от другите партии, които споделят, че са център-дясно, желая да им кажа: " Нека не си затварят вратата към нас. Господ е събирач, ще пристигна един ден и те ще имат потребност от нас ". Ето, че този ден пристигна " , написа в умозаключение " Капитал ", а разбора си за идните избори се появява следната мисъл: " След като партиите на смяната трябваше да се съюзят с президента Радев, с цел да обезсилят ръководството на ГЕРБ и Борисов, пристигна време да се съюзят с ГЕРБ  и Борисов, с цел да обезсилят ръководството на Радев ". 

Днес някогашният народен представител и зам.-министър на земеделието от Политическа партия Иван Христанов разгласи, че има информация за извършени диалози сред Демократична България и ГЕРБ за съставяне на държавно управление.

Действително се оказа, че кандидат-депутати на Демократична България пренаредиха листата и в този момент най-много " Да, България " има мощно посланичество. Само тази групировка е излъчила 15 депутати, а още 10 имат ДСБ и " Партията на зелените ". 

В същото време в Политическа партия протичат забавни процеси, които дават индикации, че групата не е напълно единна. Пръв глас наддаде някогашният министър на превоза в кабинета " Петков " Николай Събев, който прикани Асен Василев и Даниел Лорер да подадат оставки, а малко преди този момент Бойко Борисов бе определил Лорер за " един прелестен човек, с който може да създадем държавно управление ".

Лидерите на Политическа партия към този момент резервират безмълвие, както и тези на Демократична България и самият Бойко Борисов, който през днешния ден събра Изпълнителната комисия на съвещания, само че след нея бе оповестено, че няма да има конференция, а такава ще се организира най-рано в сряда или четвъртък.

Ето какво написа във фейсбук Калоян Янков, който е едно от известните лица на " Да, България ". Остава усещане, че коментарът му не е самоцелен, а се опипва почвата по какъв начин ще реагират симпатизантите на " Да, България " на сходна коалиция:

Не се дами за вчерашните си убеждения. Never to get married to your convictions of yesterday.

Изборите отминаха, резултатите са ясни. Честито на спечелилите и преборилите се, изгубилите ще ближат рани и ще вършат заключения.

Сега главният въпрос за нашата политическа общественост е - а в този момент накъде? Ето моето непретенциозно мнение:

Коалицията ПП-ДБ би трябвало да договаря с ГЕРБ и при избрани условия да взе участие в държавно управление.

Защо? Защото това е по-малко неприятния вид. Другите разновидности са нови избори с продължаващо президентско ръководство и държавно управление с присъединяване на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, т. е. модифициран вид на така наречен хартиената коалиция.

1.1. Защо президенското ръководство е по-лошо от държавно управление сред ГЕРБ и ПП-ДБ (или единствено някоя от съставките:)?

Президентът прави това, което Българска социалистическа партия и Възраждане приказват. Президентът не приказва като тези две партии, само че прави това, което те биха създали.

Президентът намерено не се преценява с решения на Народното събрание и води лична политика, като на два пъти своеволно отсрочи приемането на България в еврозоната, държи се необичайно и несъответстващо на интернационалната сцена, изолира страната от европейските ни съдружници. Като резултат страната ни ще продължи да бъде в сивата зона на рисковите страни в Европа, на която не може да се има доверие, в които не е безвредно да се влага, и от която европейците би трябвало да се държат далеко.

Президентът узурпира власт, с помощта на борбата сред главните политически сили. Той няма да се спре, а в противен случай добива все по-голям вкус.

И най-после, продължаването на президенското ръководство ще ни коства забележителен електорален отлив на идващите избори. Както виждаме, той стартира на тези избори и с огромна възможност ще продължи на идващите.

1.2. Правителство на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ е по-малко евентуално, само че също толкоз недопустимо. Такова държавно управление ще се занимава с безумни хрумвания като джендър и президентския референдуми, увеличаваща се интервенция на страната в стопанската система, носталгичен завой към Москва, и несъмнено, специалността на две от партиите - мощно асимилиране на публичен запас, посредством систематична и всеобхватна корупция. Нещо което към този момент познаваме добре и битката срещу което ни вкара в политиката. Допълнително би трябвало да се примирим с отсрочване за неопределеното бъдеще на еврозона и Шенген, стоене встрани от НАТО и Украйна.

1.3. За това би трябвало да подходим внимателно и да създадем рационални старания да образуваме коалиция с ГЕРБ, макар голямата заплаха да бъдем повлечени в корупционната пропаст. Как можем да се предпазим от оцапването ни с корупция? Ето няколко насоки:

Хората, които избираме за обществени постове би трябвало да бъдат тествани. Знам, че е по-лесно е да се каже, в сравнение с да се извърши. Не би трябвало да позволяваме провали, а в случай че има такива, да имаме опция за реакция и промяна.

Наша отговорност следва да бъдат контролните механизми на властта - МФ, Министерство на вътрешните работи, МО, Министерство на външните работи. Истината е, че огромна корупция не може да има без да са приспани главните държавни контролни системи, като изброените нагоре, само че също по този начин и Сметна палата, АДФИ, ДАНС и други. Споразумението за присъединяване във властта би трябвало да обгръща, с изключение на министерските портфейли и изтеклите мандати в регулаторите, като Комисия за защита на конкуренцията, Българска народна банка, КФН, Висш съдебен съвет и други. Ключово е на тези позиции да не бъдат поставяни “свои ” хора. Видяхме, че тази процедура на ГЕРБ компрометира смисъла от съществуването на тези органи.

1.4. Участието в изпълнителната власт е ЕДИНСТВЕНИЯТ метод за битка с корупцията не на думи, а на процедура. В този смисъл това не опонира на първичната концепция за основаване на моята партия или Политическа партия, а я осмисля. От фейсбук няма по какъв начин да се спрат милиардите публични пари, които зареждат механизмите на превзетата страна. От Министерски съвет обаче има по какъв начин, и то незабавно.

Много хора ще кажат, че това няма по какъв начин да стане, това е политически наивно, Борисов ще обещае и ще излъже (няма да му е за пръв път) или просто се опитваме да се докопаме до властта, посредством поредност от заобиколни маневри. Ще се посочат Реформаторския блок, патриотичните патерици на Борисов и т. н. Единственият метод да разберем, е като опитаме рационално и внимателно. Сигурен съм, че в случай че успеем, ще се изненадаме от електоралният прилив към нашия номер на идващите избори.

Горното не изчерпва тематиката по вероятната коалиция, само че най-малко я отваря.

В умозаключение, наясно съм, че да се громи корупцията и да се стои в сектата анти-Борисов носи най-вече политически дивиденти в моята политическа общественост. То обаче не взема решение актуалните проблеми на страната, обединението, и моята партия Да България. Сега храброст се желае да се работи с ГЕРБ.

Знам, че написаното няма да се хареса на доста от моите другари, съпартийци и съдружни сътрудници. И все пак, мисля, че е значимо да го споделя и да се опитам обществено да обоснова тази непопулярна гледа точка.

Горното отразява персоналните ми политически възгледи, които, уповавам се, ще се споделят от от ден на ден съидейници.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР