Това е един от трите нови фонда на ЕС за

...
Това е един от трите нови фонда на ЕС за
Коментари Харесай

EС одобри схемата SURE с бюджет от 100 млрд. евро за запазване на работни места

Това е един от трите нови фонда на Европейски Съюз за справяне с резултатите от ковид.

© Yves Herman Новият инструмент SURE за незабавна поддръжка към страните-членки за справяне с икономическите последствия от рецесията с COVID-19, беше утвърден през днешния ден от Съвета на Европейски Съюз.

Временната мярка е ориентирана към опазване на работните места. Тя ще обезпечи до 100 милиарда евро под формата на заеми при удобни условия, с които да се финансират спомагателните обществени разноски по националните схеми за компенсиране на понижено работно време, за поддръжка на самонаети лица, или по отношение на някои ограничения в региона на опазването на здравето. Конкретно за България средства ще могат да се употребяват за заплащания по схемата 60/40, посредством която страната покрива 60% от разноските на чиновници в наранени от рецесията браншове за интервал от 3 месеца. Засега обаче българските управляващи не считат да прибягват до тази помощ, като е допустимо тя да се употребява след 1 юли, когато по думите на обществения министър Деница Сачева ще стартира да работи нова мярка за опазване на заетостта.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " SURE ще бъде жизненоважна защитна мрежа за работните места и служащите, защото ще подсигурява, че страните членки разполагат с нужните средства за финансиране на ограничения за справяне с безработицата и загубата на приходи, както и за някои свързани със здравето ограничения ", съобщи Здравко Марич, заместител министър-председател и министър на финансите на Хърватия, която в този момент ръководи Съвета на Европейски Съюз.

" За да обезпечи на поискалите поддръжка страни членки финансова помощ при удобни условия, Еврокомисията ще набира средства на интернационалните финансови пазари от името на Европейски Съюз. Заемите по SURE ще бъдат подкрепени от бюджета на Европейски Съюз, а страните ще дават гаранции според от своя дял в брутния народен приход на Европейски Съюз. Общият размер на гаранциите ще бъде 25 милиарда евро.

SURE ще стартира да работи, откакто всички страни дават своите гаранции. След това инструментът ще действа до 31 декември 2022 година По предложение на Европейска комисия обаче действието на механизма ще може да се удължава с по 6 месеца, в случай че икономическите резултати от епидемията от COVID-19 не престават.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР