Това е един от съставите, които са сред най-награждаваните в

...
Това е един от съставите, които са сред най-награждаваните в
Коментари Харесай

Нов диск на ансамбъл „IL pomo d`oro“ с музика на Хендел

 Това е един от съставите, които са измежду най-награждаваните в последните години. Дискографията им към този момент е забележителна. Те са високо ценени измежду всички ансамбли, които изсвирвам барокова музика на исторически принадлежности. Над 10 са към този момент дисковете им, а измежду тях няколко опери на Хендел – „ Тамерлано “, „ Партенопе “, „ Отоне “, „ Ксеркс “ и „ Агрипина “. Освен това имат и няколко рецитала със световноизвестни артисти като Франко Фаджоли, Хавие Сабата, Макс Емануел Ченчич, Ан Халенберг.

Истинско благополучие е, че концертмайстор на състава е българската цигуларка Зефира Вълова. Така едни от първите слушатели на звукозаписната им продукция са слушателите на БНР (на 16 февруари от 14 часа).

Дискът, който към този момент е наличен в интернет платформите е отдаден на музиканта на Георг Фридрих Хендел. Под диригентството на Франческо Корти са записани сюитата „ Армира “ и кантатите „ Изоставената Армида “ и „ Аполон и Дафне “. Солисти са сопраното Катрин Леуек и баритонът Джон Чест.

 Зефира Вълова
В звуковия файл чуйте какво показа Зефира Вълова.

„ Изоставената Армида “ е основана за един от патроните на Хендел принц Рисполи и за гостите му в летния замък на 50 километра от Рим. Партията покрива напълно вокалните благоприятни условия на младото протеже на принца надарената Маргерита Дурастанте. Както може да се досетите в основата е „ Освободеният Еруксалим “ на Торквато Тасо и трагичната история на магьосницата Армида и рицаря Риналдо. Музиката е завладяваща, изпълнена с любовна нега и буйни слова.

 Катрин Леуек
За да показа първата опера на Хендел „ Алмира “ Франческо Корти избира няколко елементи, които сплотява в инструментална сюита. Операта „ Алмира “ е основана през 1706 година Хендел е на 19 години. Представена е в Хамбург и е единствената негова опера, в която няма кастрат.

Кантата „ Аполон и Дафне “ също е измежду ранните опуси на Хендел. Написана е през 1710 година и бележи отпътуването на Хендел от Италия за северна Германия. По това време доста принцове и кардинали задоволявали интереса си към музиката с кантати и оратории, които били представяни в частните им дворци. По време на престоя си в Италия Хендел написва над 80 кантати.

 Джон Чест
Ето още от диалога със Зефира Вълова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР