Това е един от най-значимите митове на славяните. Разказва за

...
Това е един от най-значимите митове на славяните. Разказва за
Коментари Харесай

Митове за сътворението на света – славянският мит за Белобог

Това е един от най-значимите легенди на славяните. Разказва за противоборството сред Доброто и Злото – божествата Белобог и Чернобог. Всичко почнало по този начин: когато в близост нямало нищо друго с изключение на безбрежно море, Белобог решил да сътвори сушата и изпратил своята сянка Чернобог да свърши черната работа. Чернобог направил  всичко както би трябвало, само че тъй като имал себелюбив и горд манталитет, не поискал да дели властта над земната корав с Белобог и намислил да го удави.

Белобог се измъкнал от обстановката, не позволил да бъде погубен и даже благословил земята, издигната от Чернобог. Но с появяването на сушата изникнал дребен проблем: площта й растяла неконтролируемо, заплашвайки да погълне всичко в близост.

Тогава Белобог изпратил на Земята своя делегация, с цел да узнае от Чернобог по какъв начин да бъде комплициран завършек на това. Чернобог, яхнал своята коза, се отправил за договарянията. Като видели друсащия се на гърба на козата Чернобог да идва към тях, пратениците не издържали пред тази комична панорама и се разкикотили неудържимо. А Чернобог, който нямал никакво възприятие за комизъм, грубо се обидил и отказал да беседва с тях.

В същото време Белобог, който към момента желал да избави Земята от обезводняване, решил да наблюдава Чернобог, като натоварил с тази задача пчелата. Насекомото се справило сполучливо и изтръгнало тайната, която се състояла в следното: с цел да се прекрати разрастването на сушата, трябвало да се нарисува кръст и да се изрече заветната дума: „ Достатъчно! “. Белобог по този начин и сторил.

Малко е да се каже, че Чернобог бил неудовлетворен. В устрема си да отмъсти той проклел Белобог, освен това по извънредно автентичен метод – с цел да заплати за своята измама, до края на живота си Белобог трябвало да се храни с пчелни изпражнения. Белобог обаче ни минимум не се трогнал – направил тези изпражнения сладки като захар и по този начин се появил медът. (И до през днешния ден учените спорят дали прополисът в действителност не представлява  точно пчелни изпражнения.) Кой знае за какво, славяните по този начин и не се запитали от кое място произлизат хората…

Важното било, че има мед!

Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР