Това е част от по-широката кампания за освобождаване на украинската

...
Това е част от по-широката кампания за освобождаване на украинската
Коментари Харесай

Украйна свали сърпа и чука от монумента Родината майка и го прекръсти


Това е част от по-широката акция за освобождение на украинската културна еднаквост от комунистическото минало в изискванията на продължаващата съветска инвазия.

Паметникът " Майка Украйна " с височина 61 м е повдигнат през 1981 година като част от по-голям комплекс, в който е ситуиран и националният музей на Втората международна война. Монументът се намира на десния бряг на река Днепър и е извърнат на изток към Москва, напомня Българска телеграфна агенция. 

At the Mother Monument in began the raising of the coat of arms.
— NEXTA (@nexta_tv)

Статуята изобразява безстрашна жена-боец, която държи меч и щит. Вместо сърп и чук обаче на щита към този момент е изобразен тризъбецът, който беше признат за герб на самостоятелна Украйна на 19 февруари 1992 година

Отстраняването на остарелия знак стартира в края на юли, само че неприятното време и продължаващите въздушни набези забавиха работата. Завършената статуя ще бъде публично открита на 24 август, Деня на независимостта на Украйна.

Освен реконструкцията паметникът трансформира и името си. По-рано той беше прочут като " Родината майка ".

Повечето руски и комунистически знаци бяха оповестени за противозаконни в Украйна през 2015 година, само че това не включваше монументи, отдадени на Втората международна война, като " Родината майка ".

Според данни, оповестени от министерството на културата през предходната година, към 85 % от украинците утвърждават премахването на сърпа и чука от монумента.

The coat of arms is already on the Mother Monument.
— NEXTA (@nexta_tv)

За мнозина в Украйна руското минало е равнозначно на съветския империализъм, потискането на украинския език и Голодомор - съзнателно провокиран всеобщ апетит по времето на Сталин, лишил живота на милиони украинци и приет за геноцид от Европейския парламент и Съединени американски щати.

Отхвърлянето на руските знаци се ускори след началото на пълномащабната съветска инвазия на 24 февруари 2022 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР