Това дава на скандинавската страна ключова лидерска и посредническа роля

...
Това дава на скандинавската страна ключова лидерска и посредническа роля
Коментари Харесай

Швеция пое председателството на Съвета на ЕС

Това дава на скандинавската страна основна лидерска и посредническа роля в Брюксел

Швеция поема от днеспредседателството на Съвета на Европейски Съюз от Чехия, заяви ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Това дава на скандинавската страна основна лидерска и посредническа роля в Брюксел през идващите шест месеца. " Швеция поема председателството в миг, когато Съюзът е изправен пред исторически провокации ", съобщи министър председателят Улф Кристершон в средата на декември. В изказване на уеб страницата си той показва войната в Украйна, борбата с климатичните промени и европейската конкурентоспособност като основни въпроси, които би трябвало да бъдат решени.

Приоритетите, върху които Стокхолм ще се концентрира, са " по-зелена, по-безопасна и по-свободна Европа ".

Кристершон и неговият кабинет към момента са релативно непознати лица на европейската сцена. Консервативното държавно управление ръководи единствено от два месеца и половина. То размени кабинета на социалдемократката Магдалена Андершон. Кристершон е първият началник на шведско държавно управление, който работи в тясно съдействие с дясната популистка партия " Шведски демократи ".

Популистите не са в държавното управление, само че като втората по величина парламентарна група с повече места от Умерената съдружна партия на Кристершон имат огромно въздействие в Стокхолм. Въпреки евроекептицизма на тази подкрепяща кабинета партия шведската министърка по въпросите на Европейски Съюз Йесика Росвал твърди, че делата на Евросъюза ще са измежду главните цели на държавното управление ѝ.

Двадесет и седемте страни членки поемат председателството на Съвета на Европейски Съюз на ротационен принцип за шест месеца.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР