“Това, че американският президент Джо Байдън ще отиде в Израел

...
“Това, че американският президент Джо Байдън ще отиде в Израел
Коментари Харесай

Георги Милков по Дарик: Рано е да кажем на Израел и “Хамас” “простете си”

“Това, че американският президент Джо Байдън ще отиде в Израел на 18 октомври, ще е знак, че интернационалната общественост и в частност Съединени американски щати, поставят оптимални старания за оттласкване на Близкия изток от ръба на пропастта. Ако има задоволително благонадежден наставник, американците са тези, които биха могли да положат старания израелският отговор против Газа да не бъде подобен, какъвто обществото си го показва ”. Това сподели в “Кой приказва ” с Александър Детев по Дарик радио журналистът Георги Милков.

По думите му отговор от Израел,може да докара до военни дейности от страна на Ливан и Сирия и спорът да стане районен.

Руслан Трад от Атлантически съвет акцентира, че освобождение на колкото се може повече заложници е главната цел на интервенцията. Но от над 200 души заложници на “Хамас ”, 26 са към този момент починали от израелското нахлуване.

“Не мисля, че скоро ще забележим филантропична помощ да стигне до най-засегантото население в Газа. Не считам, че на 18 октомври Байдън ще занесе на Нетаняху дарове ”, добави Трад.

Според Георги Милков в тази обстановка няма по какъв начин да има диалог сред Израел и “Хамас ”. Катарците и турците могат да предложат да са посредник, само че съгласно него надали някой ще откликне на подобен разговор. “Напрежението е в такава точка, че е рано да кажем “седнете на една маса, простете си един на различен ”, заключи Милков.

На въпрос на Детев по какъв начин Израел позволи “Хамас ” да се въоръжи толкоз, Трад отвърна: “Хамас ” съумя през годините да се доставя с съставни елементи, които да набират това въоръжение. Но и израелската мафия е предоставяла такива оръжия без никакъв проблем, с помощта на корупция, която се шири ”.

Какви сапропуските в израелското разузнаване и армията

Малко преди бойците да нахлуят от линията Газа в Израел рано сутринта в събота, израелското разузнаване регистрира усилване на интензивността във военните мрежи в палестинската територия, които следи. Осъзнавайки, че се случва нещо извънредно, то е изпратило сигнал на израелските бойци на границата с Газа, обявиха двама високопоставени представители на израелските служби за сигурност.

Въпреки това никой не е реагирал на предизвестието, защото бойците или не са го получили, или не са го прочели. В продължение на часове най-силната войска в Близкия изток е безсилна да се опълчи на надалеч по-слаб зложелател, оставяйки селищата беззащитни против отряди, които убиват хиляди израелци, отвличат минимум 199 души и завладяват най-малко четири военни бази.
Четиримата израелски чиновници обявиха, че съгласно първичната им оценка триумфът на офанзивата се дължи на редица пропуски в израелското разузнаване и армията, като да вземем за пример:Служителите не са проследявали основни информационни канали, употребявани от палестинците;Прекалената взаимозависимост от граничното съоръжение за наблюдаване, което е елементарно унищожено от нападателите;Групирането на командирите в една гранична база, която е завладяна в началната фаза на нахлуването, което пречи на връзката с останалите въоръжени сили.
Готовността да се одобряват за чиста монета изказванията на военните водачи на Газа, че не се готвят за борба, направени по частни канали, за които палестинците са знаели, че са следени от Израел;

" Похарчихме милиарди и милиарди за събиране на разследваща информация за " Хамас ", сподели някогашен почитан чиновник на израелския Национален съвет за сигурност. " А след това за секунда всичко се разпадна като домино ", добави той.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР