Това беше най-доброто ми състезание през годината, въпреки че почти

...
Това беше най-доброто ми състезание през годината, въпреки че почти
Коментари Харесай

Йоана Илиева: Дори не си спомням живота ми преди фехтовката

" Това беше най-хубавото ми съревнование през годината, макар че съвсем бях отпаднала в първия кръг на елиминациите. Губех с 2:10, само че съумях да обърна румънката Сабина Мартиш до 15:12. Случилото се доста ми оказа помощ да съм оптимално съсредоточена в останалите дуели до края и да реализира този извънреден триумф ", разгласи Йоана Иблиева в особено изявление за БГНЕС. Само преди дни тя завоюва бронзов орден на сабя от Световното състезание по фехтовка в Милано.


След като въпреки всичко победи румънката, Йоана трябваше да се изправи против олимпийската шампионка от 2008 година Олга Харлан Украинката обаче бе дисквалифицирана, откакто отхвърли да стисне ръката на рускинята Ана Смирнова, а Илиева записа служебна победа.

" Играехме едновременно и не можах да видя самата обстановка. В следствие забелязах, че рускинята е останала на пътеката и стои там много време. Не знаех какво става, от тима ми споделиха, че украинката е отказала да я поздрави. Започнах да затоплям, имаше пауза от час и половина сред двете ми излизания на пътеката. Когато отидох в стаичката, от която ни извеждат за дуелите, Харлан беше там. В един миг я извикаха и по-късно уредниците пристигнаха при меч, с цел да ми кажат, че украинката е получила черен картон и спечелвам служебно. Бях в потрес. За мен беше доста сложна обстановката. Хем затоплям, хем ми споделят, че няма да играя. Харлан апелира, не знаех дали няма всеки миг да ме викнат на пътеката ", споделя Йоана.

Сабльорката ни разкрива, че преди да спрат руснаците от интернационалните надпревари, Много страни са отказвали да пуснат състезателите си против тях:. " Така се организира една Световна купа на шпага, на която в Топ 8 влязоха единствено руснаци, защото никой не искаше да играе с тях. След това руснаците сами отказваха да вземат участие на надпреварите. И в последна сметка се стигна до възбраната за състезателите от Русия и Беларус от страна на интернационалната федерация. Така беше до Европейското, което се организира предишния месец в Пловдив. "

За да се класира в Топ 4 на Световното, Илиева побеждава №2 в света - французойката Сара Балцер. Нолуфиналите обаче губи от №4 в ранглистата гъркинята Деспина Георгиаду.


" С французойката играех за път на съревнование и знаех, че би трябвало да съм съсредоточена от самото начало. Тя е извънредно класен играч, на който аз се удивлявам от доста дребна. На полуфиналите пък се изправих против момиче, с което се бях срещата най-малко 3-4 през сезона. В таза среща просто не съумях да си управлявам тялото и изгубих ", разкрива сабльорката ни.

Успехите на Йоана и съотборничките й палят децата по фехтовката, признава тя. " Само мога да кажа, че когато бях 13 годишна, бяхме по 20 деца в група, в този момент са по 60 ".

" Дори не си припомням живота ми преди фехтовката ". Така Илиева дава отговор на въпроса с какво щеше да се занимава, в случай че не беше спорта.

По мотив думите на треньора си Ивайло Водинов, че разполага с положително потомство, само че остава казусът със задържането на състезателите в спорта, Йоана споделя: " За мен федерацията и министерството от много дребна ми демонстрираха, че имам бъдеще в спорта. След този резултат на Световното състезание към този момент не би трябвало даже да предстои на коментар, че това е моята специалност. Когато обичаш нещо, си подготвен на жертви. Не съм мислила за промяна на страната. България е моята страна. “.

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР