Това беше 450-хиляден промишлен град на Азовско море. Днес е

...
Това беше 450-хиляден промишлен град на Азовско море. Днес е
Коментари Харесай

Мариупол ще бъде истинското име на ужаса

Това беше 450-хиляден индустриален град на Азовско море. Днес е куп отломки, измежду които още се крият към 100 хиляди неуспели да избягат от съветския обстрел.

Буча и Бородянка край Киев станаха нарицателно за убийствата на цивилни и изнасилванията от съветските нашественици. Но същинското име на ужаса наподобява ще стане Мариупол.

Според кмета Вадим Бойченко минимум 20 000 са цивилните жертви тук за към два месеца блокада от общо към 30 000 за цяла Украйна по данни на американското военно разузнаване.

Такава унищожителна обсада е евентуално сравнима с тази на Ленинград през Втората международна война. Но този път не руснаците са героичните бранители. Те са варварите-завоеватели.

Мариупол направи първите огромни заглавия след съветската бомбардировка на болница с родилно поделение и на театъра в града, в чието подземие имаше бомбоубежище за над 1000 души. Колко останаха затрупани там след удара и до през днешния ден не е ясно. Сградата беше на половина разрушена макар големите надписи " Деца " на асфалта край нея.

По същия метод съветските сили не се поколебаха да обстрелват и болничното заведение, оправдавайки се, че там се били барикадирали украински ултранационалисти, употребяващи родилките като жив щит.

Мариупол е значим за съветския президент Владимир Путин, тъй като градът, първо, е основно украинско пристанище на Азовско море - точка за експорт и импорт, изключително по време на война. Второ - металургичната му индустрия, през днешния ден в отломки, е от стратегическо значение за отбранителните качества на Украйна. Трето, градът има стратегическо значение за контрола върху северния бряг на Азовско море и попада в сухопътния кулоар, който Русия се пробва да сътвори от самообявилите се сепаратистки републики в Донбас до окупирания от нея през 2014 година полуостров Крим.

Около Мариупол от началото на войната са блокирани 20 на 100 съветските сили в Украйна, отбелязва Си Ен Ен. Русия желае да свърши с този настойчиво съпротивляващ се град, с цел да освободи пренасочи войски към офанзивата в така наречен " втора фаза " на " специфичната интервенция ".

И макар неспирната канонада и свръхтежкщите авиационни бомби Мариупол не се предава. Съпротивата продължава в промишлената му зона, където в металургичния комбинат " Азовстал " са се укрепили бойци от полка " Азов " и от 36-а бригада на украинската морска пехота. Въпреки че съотношението на силите е 1 към 10 за Русия, Путин преди Великден анулира планувания взлом на комбината, отбелязвайки, че в неговите подземни " катакомби " войските му биха дали излишно доста жертви. И без тях за два месеца война в Украйна Русия към този момент е изгубила жива мощ що се касае за 10 години в Афганистан по оценки на западни разследващи служби, представени от сп. " Нюзуик ".

Путин подреди на военния си министър Сергей Шойгу по този начин да обсади " Азовстал ", че " муха да не може да прехвръкне ". Ден по-късно въздушните удари по остатъците от предприятието продължиха.

Но освен съпротивата на бранителите на града основава грижи за съветския президент и неговите генерали. Големият им проблем е по какъв начин да прикрият следите от досегашните си дейности, в които безусловно ще бъдат открити военни закононарушения, а евентуално - и данни за геноцид.

През предните седмици Бойченко и градската администрация писаха в канала си в " Телеграм ", че съветските войски забранявали на локалното население в Мариупол и покрайнините да погребва мъртвите си и ексхумирали към този момент заровени цивилни жертви.

После се появиха известия за изгаряне на убити цивилни в преносими крематориуми, които следват съветските войски и за запазване на трупове в хладилните камери на някогашен търговски център в града.

Най-сетне в дните след Великден излязоха на бял свят сателитни изображения на частните компании " Планет лабс " и " Максар текнолоджис ", на които се виждат евентуални всеобщи гробове до три села край Мариупол - Мангуш, Виноградне и Старий Крим.

Бойченко упрекна съветските войски, че принуждават локалните хора да копаят всеобщи гробове и да зариват в тях убитите си съграждани против това да получат храна. Хуманитарна помощ дотук не стига, коридорите за евакуация постоянно се провалят. Вече два месеца градът живее без храна, вода, медикаменти, електричество.

Мариупол сигурно не е едиственият образец, където Русия компенсира неналичието на боен прогрес с поголовно заличаване на население и гражданска инфраструктура, с всяване на смут и причиняване на великански стопански загуби, с изпращане на големи талази от бежанци към вътрешността на Украйна и към Европа.

Със сигурност обаче Мариупол ще остане една от най-дълбоките рани на Украйна от тази война и едно от най-необоримите обвинявания против режима на Путин, когато тя някой ден свърши. Предстои ни да научим целия смут на този град или най-малко тази част от него, която нашествениците не съумеят да заличат.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР