Това беше 19-тото издание на конкурса, като темата беше EX

...
Това беше 19-тото издание на конкурса, като темата беше EX
Коментари Харесай

Международният конкурс за екслибрис излъчи победители и обяви темата за следващата година

Това беше 19-тото издание на състезанието, като тематиката беше „ EX LIBRIS – EX DILEMMA “. Тя сложи предизвикателство към художниците да потърсят философската същина на многообразните алтернативи на актуалния човек и да насочат своите послания. Поредното издание на оспорваната конкуренция се организира под патронажа и с финансовата поддръжка на Министерството на културата и Програма „ Култура “ на Община Русе.

Екс либрис безусловно значи “Из книгата на..., или от библиотеката на...и удостоверява,че дадена книга е благосъстоятелност на някого. През годините обаче екс либриса се прувръща освен в символ, подложен в някое издание, а в дребна картина. 204 създатели от 29 страни изпратиха свои произведения за тазгодишното издание, като измежду страните са Турция, Унгария, Аржентина, Испания, Италия, Полша.

Председател на журито беше доктор Румен Кожухаров- създател и академични учител. Той изясни, че го е впечатлило голямото многообразие и другия взор към тематиката, както и това, че той и сътрудниците му в журито са били много затруднени в избора освен поради качествените работи, само че и поради нещо доста интересно- изкуствения интерлект, който очевидно навлиза и в областта на творчеството.

Традиционно участниците в състезанието са разграничени на три възрастови групи - до 14 години, от 14 до 26 години и над 26 години. Доайен измежду участниците е Дьорд Борос - маджарин по генезис, на89 години, който взе участие в състезанието от 2014 година до момента. Най-малкият участник пък е на 6 години и е от Канада. Голяма част от наградените не можаха да участват на церемонията по награждаването, тъй като са от чужбина или от други градове в страната. Своето отличие на място получи единствено спечелилият в категорията на най-малките - 8-годишната Магдалена Александрова от Горна Оряховица. Тя впечатли журито с екслибриса си, на който е изобразила алтернативата си сред балета и националните танци.

Малката Маги показа, че се учи от своята майка, която също взе една от 7-те спонсорски награди в състезанието. Деница Иванова в действителност е организатор в галерията в Горна Оряховица и началник на креативно ателие за екслибрис. И тя е от участниците, които се включват ват не за първи път. Вече мислят и по тематиката за идната година, която беше оповестена на награждаването. А тя е: Екс либрис екс олимпис " и обръща вниманието към идната олимпиада. Организаторите се надяват тя да провокира още повече участници да създадт неповторими произведения. Всички, взели участие в досегашните издания са събрани в първокласни каталози, които могат да бъдат открити и поръчани в библиотека " Любен Каравелов " Русе.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР