Това бе съперничество, което огря “Уимбълдън” в края на 80-те

...
Това бе съперничество, което огря “Уимбълдън” в края на 80-те
Коментари Харесай

Докато Бекер фалира, Едберг стана два пъти по-богат

Това бе съревнование, което огря “Уимбълдън” в края на 80-те години и началото на 90-те. Цветистият Борис Бекер, който се хвърля по корта и в никакъв случай не се отхвърля, против сдържаното самообладание на Стефан Едберг, маестрото на сервис-воле.

Шведът завоюва първия от конфликтите на централния корт през 1988 година, откакто стигна до поврат и спря Бекер по пътя му към трета купа в границите на четири години. Германецът си отмъсти през 1989 година преди Едберг още веднъж да завоюва идната година.

Двамата се изправиха един против различен 35 пъти сред 1984 и 1996 година Въпреки че Борис завоюва множеството от мачовете (25-10), шведът надви в три от четирите им срещи на Голям шлем. Те завоюваха по шест трофеи от най-престижните шампионати, а в това време натрупаха положения. Само от наградни фондове Бекер проработи 20 милиона паунда, а Едберг 15 милиона.

Въпреки тези доходи, неотдавна британски съд разгласи, че Бекер е фалирал поради това, че дължи повече от 3 милиона на частната банка Арбътнот Лейтъм. Това е непристойна обстановка за индивида, спечелил “Уимбълдън” като 17-годишен и остава най-младият, стигал до трофея.

Ранните триумфи му донесоха спортна популярност в Германия, която може да се съпоставя единствено с тази на Франц Бекенбауер и Михаел Шумахер. Феновете надничаха през прозорците на хотелските му стаи, с цел да зърнат младия тенисист с рижава коса. Той беше рок звезда за времето си. Сега обаче, 49-годишният фен на пурите, който мина през два брака, е жертва на обилния си метод на живот и неприятни вложения.



Историята на Едберг е радикално друга. На 51 години шведът наподобява толкоз елегантен, колкото последния път, когато се поклони на Кралската ложа, и е два пъти по-богат. След като се отхвърли преди 21 години, той стартира да се занимава с ръководство на активи, като направи още едно благосъстояние, оценено преди шест години на 50 милиона лири. В момента то е доста по-голяво.

Въпреки тези благоприятни условия, той живее непретенциозно с жена си Анет, за която е женен от 25 години, в родния си град Векшьо в южна Швеция. Те се завърнаха там след интервал в Кенсингтън, Лондон, където постоянно се движи из града с метрото. Стефан и Анет в този момент живеят в централната част на Векшьо, който е с население от 65 000 поданици, в апартамент на стотина метра от офиса си, който е на същата улица.

Едберг кара обичайно Волво, в внезапен контрастност с Бекер, чието синьо Мазерати и алено Порше бяха прибрани от лондонска улица за неплатени санкции дни, откакто бе разгласен банкрутът.

Шведът, който има две деца, рядко приказва за бизнес ползите си, само че преди време показа пред “Дагенс Индустри”: “Нямах интерес да влагам при започване на кариерата си, само че откакто започнах, желая да имам надзор върху парите и живота си. В началото други хора вложиха с парите ми. След това, когато имах повече време, започнах да проследявам пазарите и се пробвах да схвана какво се случва. На корта имах нападателен жанр на игра, само че в вложенията работя на цялостна диаметралност. Много съм закостенял, като съм съсредоточен върху това да вардя благосъстоянието си. Мисля, че този метод ще даде резултати в дълготраен проект.”



Разумната нерешителност на Едберг се разграничава от разточителството на Бекер, за което загатна и личния му юрист Джон Бригс, който съобщи, че клиентът му “не е доста добър, когато става дума за финанси”.

Шведът основава компанията “Кейс” през 2004 година, а към този момент има активи от повече от 500 милиона лири. Той персонално управлява компанията, всеки ден организира диалози с управлението и взе участие при събранията на управлението в Стокхолм.

Докато Бекер продължава да взе участие интензивно в тениса, като до края на предходната година бе треньор на Новак Джокович, Едберг се е отдалечил от спорта. В рамките на две години той работеше с Федерер, който дефинира шведа като един от идолите си, само че се отхвърли, защото трябваше да пътува прекомерно доста. “С Роджър сме във връзка и до през днешния ден и аз му оказвам помощ. Между нас към този момент има дългогодишно приятелство”, споделя Стефан. Връзката на Едберг с тениса главно се лимитира до ръководената дружно с Магнус Ларсон академия Ready Play, която е основана във Векшьо.

Докато Бекер се приготвяше да бъде част от BBC за настоящето издание на “Уимбълдън”, Едберг се занимаваше с благосъстоянието на спортисти, помогайки им да запазят положението си за времето, когато се откажат. По тематиката за някогашни играчи и техния финансов нюх, шведът съобщи: “Знанието отсъства, само че значимото е да намериш верните хора или ще имаш проблеми”. Думи, в които някогашният му противник Бекер би желал да е вслушал.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР