Това бе най-великият трансферен прозорец в историята на футбола в

...
Това бе най-великият трансферен прозорец в историята на футбола в
Коментари Харесай

Как Саудитска арабия превъртя футбола и привлече за едно лято звезди за 1 млрд.евро

Това бе най-великият трансферен прозорец в историята на футбола в тази държава 

В нощта на четвъртък против петък най-великият трансферен прозорец в историята на Саудитска Арабия затвори.  Това значи, че европейските клубове са в сигурност най-малко до зимата, когато арабските милиони още веднъж ще съблазняват звездите им.

Голямата договорка за Мохамед Салах по този начин и не съумя да се реализира в последния ден. Египтянинът остана в Ливърпул макар слуховете за титанична оферта от 200 милиона евро от Ал-Итихад. Може и да се размина със Салах, само че арабският гранд реализира трансфер в последния ден, привличайки Луиш Фелипе от Бетис против 29 млн. евро.

Негативният баланс на клубовете от Саудитска Арабия е фрапантен. Местните тимове продадоха футболисти за единствено 53 млн. евро, като в това време купиха нови за съвсем милиард.

Отборите от арабската лига похарчиха 945 милиона евро, с което се подреждат на второ място, само зад тези от Висшата лига по най-вече изхарчени средства за прехвърляния.

За цели 16 играчи бяха платени над 25 млн. евро.

Най-скъпата договорка бе тази по привличането на Неймар. Ал-Хилал заплати 90 млн. на ПСЖ за бразилеца. 31-годишният нападател счита, че лигата в Саудитска Арабия към този момент е по-добра от френската Лига 1.

Освен за Неймар, Ал-Хилал пръсна 60 млн. евро за бразилеца Малком от съветския Зенит. Само Ал-Хилал похарчи над 350 млн. евро за прехвърляния, като само Челси заплати повече за нови футболисти през лятото - 465 млн. евро.

В Саудитска Арабия през този сезон към този момент играят звезди като Карим Бензема, Н " Голо Канте, Аймерик Лапорт, Роберто Фирмино, Садио Мане, Александър Митрович и още доста.

Разбира се, там е и Кристиано Роналдо, който бе пионер с прехвърлянето си в Ал-Насър през зимата.

Имаше и такива, които споделиха " не " на арабските милиони. Освен Салах, прехвърляния в Саудитска Арабия отхвърлиха още Тони Кроос и Лука Модрич. Големи имена в треньорската специалност като Карло Анчелоти и Жозе Моуриньо пък отхвърлиха оферти да проработят в Близкия Изток.

Въпреки всички прехвърляния, Саудитска Арабия към момента не се приема за опасност от европейския футбол. Президентът на Европейската футболна федерация (УЕФА) Александър Чеферин съпостави протичащото се сега с опитите на Китай преди няколко години.

" Това не е опасност, видяхме сходен метод от Китай. Те взимаха играчи в края на кариерите им, като им предлагаха доста пари. Китайският футбол не се разви, те не се класираха на международно. Това не е верният метод да се работи. Те би трябвало да работят върху развиването на играчи и треньори, само че това не е мой проблем ", сподели Чеферин пред " Екип " неотдавна.

Китай обаче не съумя да притегли най-големите звезди, до момента в който Саудитска Арабия взе двама от тримата футболисти с най-вече почитатели в обществените мрежи в лицето на Роналдо и Неймар, в допълнение с настоящия притежател на " Златната топка " Карим Бензема.

Според Чеферин огромните звезди нямат предпочитание да вървят в Саудитска Арабия. " Там отиват играчи в края на кариерите им и други, които не са задоволително амбициозни, с цел да останат в най-хубавите шампионати. Доколкото знам, Мбапе и Ерлинг Холанд не мечтаят за Саудитска Арабия. Не имам вяра, че играчи, които са на върха в кариерите си, ще отидат там. Хората ми приказват кои играчи са отишли там, само че никой не знае къде играят ", добави президентът на УЕФА.

Подобна е позицията на Европейската клубна асоциация (ECA), чийто президент Насер ал Хелайфи, който е президент и на ПСЖ, също не вижда заплаха.

" Ние имаме вяра в себе си. Имаме най-хубавите шампионати, най-хубавите играчи. Не би трябвало аз да давам оценки какво се случва отвън Европа. Много клубове им продадоха играчи. Ако не бяхме удовлетворени, за какво да им продаваме играчи? Опасно ли е за европейския футбол? Не мисля. Ако имаше заплаха, европейските клубове нямаше да са тихи, щеше да има реакция. За момента не виждам заплаха ", сподели Ал Хелайфи.

Европейските клубове обаче желаят трансферният прозорец в Саудитска Арабия да бъде затварян дружно с този в Европа. През това лято локалните клубове можеха да вършат прехвърляния до 7 септември, до момента в който последният ден за огромните шампионати беше 1 септември.

" Не би трябвало да се тормозим. Имаме фантастични шампионати, няма потребност да се опасяваме. Но бих предпочел трансферният прозорец да затваря едновременно. Ще го предложа ", сподели изпълнителният шеф на " Байерн " и вицепрезидент на ECA Ян-Кристиан Дреезен.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР