Това бе израелският 11 септември. По начина, по който то

...
Това бе израелският 11 септември. По начина, по който то
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев: Вчера бе израелският 11 септември

„ Това бе израелският 11 септември. По метода, по който то бе проведено и по метода, по който бе проспано от службите. Много паралели могат да се създадат межди 11 септември в Съединени американски щати, когато управляващите бяха хванати в незнание, както и в този момент се случи в Израел “, разяснява някогашният зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

„ Този спор е трупано с години напрежение, което ескалира, тъй като линията Газа е откъсната от палестино-израелските диалози. В Запения бряг се договаря непрекъснато “, сподели Керемедчиев по БТВ.

„ Ивицата Газа е закъснение от света. Живеят в мизерия и бедност “, безапелационен бе той.

„ Тази офанзива е дълго планувана и доста добре проведена. Зад нея 100% седи Иран, тъй като този вид ракети са иранско произвеждане. Със сигурност в организацията вземат участие и инструктори от иранската армия, които са едни от главните уредници на тези събития “, сподели някогашният зам.-външен министър.

По думите му „ Хамас “ не са употребявали компютри или телефони, а са употребявали бележки и от уста на уста, с цел да не бъдат засечени Израел. „ Хамас “ употребявали дребни мобилни екипи. Според него това била заплахата на офанзивата.

Керемедчиев уточни, че точно, тъй като са дребни на брой групи могат да се крият в къщи и да взимат заложници.

„ За да може Израел да разчисти своята територия, би трябвало да ревизира къща по къща и стая по стая “, уточни той.

По думите му сега, в който Израел направи нахлуване с тежка техника ще се оформи бежанска вълна, която може да доближи до един милион.

„ Хизбула “, която е в Ливан поддържа „ Хамас “. Те също имат ракети от Иран и не е ясно дали няма да атакуван Израел от север “, акцентира някогашният външен министър. По думите му е доста евентуално и „ Хизбула “ да се включи във войната.

„ Израел се готви на война на три фронта – през Ливан от „ Хизбула “, от Западния бряг и от линията Газа “, акцентира той.

Керемедчиев акцентира, че протичащото е на фона на договорка сред Съединени американски щати и Иран за замяна на американски жители против това Америка да размрази 6 милиарда $ на Иран. Второто нещо е, че Израел е почнал договаряния с Украйна за даване на тяхната система за въздушна отбрана, с цел да може да се оправи с съветските ракети и дронове.

„ Тези две събития водят до заключението, че Иран седи за ескалирането на напрежението, само че и Русия също би имала полза от увеличението на напрежението “, уточни Керемедчиев.

Според него палестинците се усещат изоставени от „ арабските си другари “. Той акцентира, че Израел самичък би трябвало да си реши спора без интервенция на други страни.

„ Такъв вид спор води до повишение на цените на петрола, което води до повдигане на инфлацията “, заключи Керемедчиев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР