TOTAL се подготвя за трети проучвателен сондаж в Блок „1-21

...
TOTAL се подготвя за трети проучвателен сондаж в Блок „1-21
Коментари Харесай

TOTAL се подготвя за трети проучвателен сондаж в Блок „1-21 Хан Аспарух


TOTAL се приготвя за трети изследователски сондаж в Блок „ 1-21 Хан Аспарух ", заяви компанията на уеб страницата си Total.com. Методологията и процесите са същите, които са употребявани при първите два проучвателни сондажа „ Полшков-1 " (завършен и премахнат на 05.09.2016 г.) и „ Рубин-1 " (в развой на сондиране). В момента се преглеждат три евентуални сондажни площадки, като избора ще бъде изработен съгласно резултатите от сондаж „ Рубин-1 ", показва се още в известието на уеб страницата.

Според работната стратегия на компанията са наложителните единствено два сондажа.
Разглежданите сондажни места са на доста разстояние от всевъзможни предпазени територии, предпазени зони и територии с културно завещание. Поради огромното разстояние от брега (над 100 км до Варна) не се чака влияние върху крайбрежните действия или рибните ресурси при обикновено протичане на интервенциите.

Тъй като планът се реализира в намерено море, няма да се построява нова пътна и техническа инфраструктура или да се трансформира съществуващата пътна инфраструктура. Няма да се построяват нови здания и уреди за задачите на сондажните интервенции. За дейностите ще се употребяват съществуващите уреди и инфраструктура в локалната пристанищна база на Леспорт, Варна. Снабдителни кораби и хеликоптери ще бъдат включени, с цел да подкрепят сондирането, изясняват от TOTAL.

Сондажните интервенции са краткосрочни и ще се проведат по метод, който цели да минимизира въздействието върху околната среда. Това ще се реализира в огромна степен посредством вярното ръководство и депониране на материалите и генерираните боклуци, оттоци и излъчвания (очаква се да се генерират единствено типични за сондирането отпадъци). Операторът TOTAL /Тотал Е&П България Б.В. ще обезпечи непрекъснат мониторинг и инспекция на активността на подизпълнителите във връзка с запазване на околната среда. Установяването на въздействията на база оценката на естеството, интензитета, обсега и продължителността на въздействията води до заключението, че въздействията, генерирани по време на естествените интервенции по проучвателното сондиране нормално са от краткотрайно естество и локализирани.

Инвестиционното предложение за сондирането на третия изследователски сондаж е съответно оповестено на способените органи в най-ранна фаза,, показват от TOTAL.

На съображение член 6 от Наредбата за Оценка на въздействието върху околната среда заинтригуваните лица могат да получат достъп до информацията, обвързвана с горното капиталово предложение съгласно Приложение 2 от упомената Наредба за Оценка на въздействието върху околната среда, и да показват своите писмени мнения на адреса на Тотал Е&П България в София 1404. Информацията може да бъде прегледана на книжен притежател на този адрес до 23 Декември, 2017 година В същия период заинтригуваните лица могат да подадат и писмени мнения по предоставената информация по пощата или на имейл.

След като Тотал Е&П България сполучливо завърши първия сондаж „ Полшков-1 " през септември предходната година, в доклада си за третото тримесечия на 2016 година компанията разгласи, че е открит петрол, само че не даде никакви детайлности.

Година по-късно, в края на септември 2017 година, от компанията оповестиха началото на сондирането на втория изследователски сондаж в дълбоките води на Черно море – „ Рубин-1 " – като съгласно тях той ще спомогне за приемането на спомагателна информация за по-нататъшно оценяване на въглеводородния капацитет на Блок „ Хан Аспарух ". Очаква се той да продължи до началото на 2018 година

Договорът за търсене и изследване за петрол и газ в „ Блок 1-21 Хан Аспарух " с консорциума сред френската Total, австрийската OMV и испанската Repsol е в действие от септември 2012 г, като Total е оператор на блока. Той е със период от 5 година, само че през април тази година държавното управление даде позволение той да бъде продължен със 135 дни. Удължаването на разрешението с 4 месеца и половина беше направено по искане на титуляра, откакто се е позовал на форсмажорно събитие, като е показал Сертификат за форсмажор, публикуван от БТПП, удостоверяващ веселба от 135 дни.

Източник: CBBSS INFOLETTER ON OIL AND GAS E&P 2017
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР