ТОПСПОРТ продължава с представянето на отборите, които се класираха за

...
ТОПСПОРТ продължава с представянето на отборите, които се класираха за
Коментари Харесай

Иран - голямото зло на Мондиал 2022

ТОПСПОРТ продължава с представянето на тимовете, които се класираха за финалите на Световното състезание в Катар. Големият футболен шампионат стартира на 20 ноември, като всеки ден ще ви срещаме с един от участниците на Мондиал 2022, които сигурно ще желаят да покажат максимума от своя капацитет на огромната сцена. Днес следва да научите малко повече за идващия отбор от Група " В " - Иран. Ислямската страна е неразривна част от историята на Финалите, само че до този миг към момента ѝ липсва това " историческо показване ", което да грабне вниманието на футболния свят.
 Англия -
Англия - " трите лъва " потеглят за Катар с мисъл за трофей

Англия бележи осезателен напредък на последните два огромни форума

ДОБРОТО, ЗЛОТО И ФУТБОЛЪТ

За да съществува модерното ни общество, всичко би трябвало да бъде строго фрагментирано. Или си от положителните, или от неприятните. Средно състояние няма. Особено, когато става дума за интернационална политика. Има страни, за които и на сън да ни бутнат знаем, че са от тези, които " мислят " за човечеството и международния мир. Но ги има и тези " доста неприятните ", искащи да дестабилизират обществото и да го " погребат " с нуклеарни бомби. Футболът и политиката вървят ръка за ръка, а когато на Мондиал 2022 няма да забележим Русия, Китай или Северна Корея, то ролята на неприятния воин несъмнено ще вземе националният отбор на Иран. Азиатският тим ще бъде гледан пренебрежително, а всяко изявление на избран човек от техния щаб най-вероятно ще се сметне за агитация и пробутване на нечисти политики.
 Снимка 591199
Източник:

Макар горните редове да бяха написани с лека подигравка, моментната обстановка в Иран по никакъв начин не е цветуща. Страната е раздирана от всенародни митинги. Добре знаете, че причина за това стана бруталното ликвидиране на 22-годишната Махса Амини. Тя умря малко откакто беше задържана от иранската нравствена полиция поради това, че не е носила хиджаба си по строгите наставления. Протестите против властта обаче носят повече отрицателни последствия, в сравнение с позитивни. За последните седмици се приказва, че 23 ученички, на възраст сред 11 и 17 години са били убити от нравствената полиция.
 Снимка 590315
Източник:

Футболът като избавителен пояс за ислямската република

И тук някъде идва ролята на националния отбор на Иран. Момчетата на Карлош Кейрош сега са единствените представители на тази страна, които могат да я осветят в малко по-топли нюанси. Добро показване против Англия, Уелс и Съединени американски щати, несъмнено ще има силата да отдалечи публичното внимание от митингите в Републиката. Добре прочут факт е, че футболът умее да сплотява другите публични прослойки в мигове на наслада. Да не приказваме и за сериозната политическа конспирация, която има в конфликта в Съединени американски щати, където висшият водач Али Хаменей ще бъде безпределно благополучен при победа.

Отборът vs страната

Но играчите от националния отбор несъмнено не са най-големите почитатели на настоящия режим. " Дойче веле " разкрива в свои материали по тематиката, че редица от звездите в състава на " лъвовете " въобще не поддържат дейностите на властимащите и са солидарни със своя народ. Чисто човешкото възприятие на боязън обаче ги кара да не взимат страна по деликатната тематика. Единственият, който въпреки всичко събра сили да разкрие истината бе локалната футболна легенда Али Даи. Рекордьорът по попадения за страната си употребява своята обществена мрежа в Инстаграм, с цел да оповестява за редица полицейски зверства в град Ардабил.
 Снимка 592048
Източник:

Знае се, че по време на Световното с футболистите на Иран също ще има прикрепени голям брой служители на реда, които строго ще съблюдават дейностите и изявленията отвън терена на извиканите от Кейрош. Доста демократично...

ПЪТЯТ ДО МОНДИАЛ 2022

Иран ще играе на трето следващо международно състезание. Макар с всеки идващ квалификационен цикъл конкуренцията в зона " Азия " да става все по-сериозна, " Гордостта на Персия " още веднъж показва нужния прелъстителен и печеливш футбол.
 Нидерландия - ще цъфнат ли
Нидерландия - ще цъфнат ли " лалетата " на Ван Гаал в Катар?

Нидерландия се насочва към Катар с вярата да бъде коронясана като Световен първенец

Главният провинен за това се споделяше Драган Скочич. Хърватинът пое Иран малко преди началото на борбата за Мондиал 2022. Донякъде експертът беше считан за локален, защото преди този момент цели седем години бе в системата на локалния футбол, водейки клубовете на Малаван, Фоолад, Хонех бе Хонех и Санат Нафт. Начело на националния тим Скочич направи по този начин, че " лъвовете да завоюват 14 мача от 18 вероятни, а в останалите да позволен три загуби и единствено едно тъждество, при голова разлика 49:8.
 Снимка 592043
Източник:

" Трикольорите " победиха и в двете групи по пътя си към Световното. В първата от тях разнебитени бяха Ирак, Бахрейн, Хонг Конг и Камбоджа. Камбоджанците към момента сънуват кошмари, защото отнесоха 0:10 и 0:14. С надалеч по прагматична игра, Алиреза Джаханбахш и компания сграбчиха първото място и в третия стадий от квалификациите, където към този момент имаха надалеч по-трудни съперници - Южна Корея, ОАЕ, Ирак, Сирия и Ливан.

Голмайстор на тима стана огромната звезда Сердар Азмун. Известният с прозвището си " Иранския Меси " нападател, осъществя 10 попадения в 14 изиграни срещи. Техничарят приключи и с три асистенции. С две по-малко остана Мехди Тареми. С най-вече игрови минути пък съумя да се похвали бранителят Мохамад Канани 1523.

ТРЕНЬОРЪТ - ПАК Е ТОЙ!

През историята си иранският народен тим е имал 17 разнообразни задгранични селекционера. Един обаче е над всички - Карлош Кейрош. Португалецът е нещо като провидение в Иран, защото ще води " лъвовете " на трето следващо международно състезание. Някогашният треньор на Реал (Мадрид) е безспорен рекордьор по мачове отпред на азиатците. Те са тъкмо 100, като в тях ибериецът е постигнал 60 победи, 27 равенства и 13 загуби. И до момента в който Кейрош имаше фундаментален принос за класирането в Бразилия и Русия, то за Катар той би трябвало да благодари напълно на Драган Скочич.

Въпреки, че направи Иран първата азиатска страна, класирала се на огромния шампионат, балканецът напусна поста на 7 септември. Така няколко часа по-късно стана ясно, че на поста се завръща Карлош Кейрош.
 Сенегал - любимецът на Африка за мощно показване на Мондиал 2022
Сенегал - любимецът на Африка за мощно показване на Мондиал 2022

Тимът мина по сложния път към Световното

Причината за това стана смяната на президентския пост на иранската футболна федерация. Начело след 3-годишно спиране още веднъж застана Мехди Тадж, който още по време на предизборната си акция даде обещание, че ще върне Кейрош отпред, в случай че бъде определен. Така с неприятен усет в устата и тотално подценен, остана Драган Скочич, който не получи заслужената премия да води " Гордостта на Персия " в Катар.
 Снимка 342986
Източник:

Преди да се завърне в иранските редици, Кейрош изкара сериозен интервал отпред на Египет. Престоят му при " фараоните " обаче не се оказа изключително сполучлив и той бе освободен още през април.

ОТБОРЪТ

По-любопитните от вас несъмнено знаят, че иранският клубен шампионат е измежду високо оценените такива на азиатския континент. В него се дава късмет на голям брой млади локални гении, които паралелно до класните чужденци да радват постоянно цялостните трибуни по стадионите в ислямската република. И до момента в който звездите на националния отбор от дълго време са напуснали границата на своята татковина и играят за качествени клубове от Европа, то локалните момчета получиха късмет от Карлош Кейрош да се преборят за мястото си на Мондиал 2022.

Португалецът бързо трябваше да влезе в час със сегашната обстановка и провежда подготвителен лагер с начална дата 11 септември. Месец по-късно схемата се повтори, а сред тези сбирки " лъвовете " премериха сили със Сенегал в контрола. Очаква се, че най-малко десетима от тях ще получат и мечтаната повиквателна за Катар

Проблемът с Азмун

С такава обаче сензационно може да се размине огромната звезда Сердар Азмун. Връщаме се малко по-нагоре в текста, където ви споменахме, че само Али Даи се опълчи на ислямската република за зверствата на нравствената полиция. Преди няколко седмици обаче образецът му изненадващо последва и " визитната картичка " на иранския футбол. Азмун разгласява дълъг пост във Facebook, посредством който призна, че е принуждаван да мълчи по тежката тематика, само че откри метод и да възхвали смелостта на иранските дами.
 Снимка 592078
Източник:

Мнозина в родината му мигновено приканиха да не бъде допускан до присъединяване на Мондиал 2022, само че Сердар въпреки всичко игра в контролата със Сенегал. Проблемите за звездата обаче не завършиха със строго мъмрене. Този път здравословен малшанс застигна нападателя на Байер (Леверкузен), който на 6 октомври се контузи преди мача от груповата фаза на Шампионската лига против Порто. Говори се, че времето за неговото възобновяване ще бъде сред 6 и 8 седмици, което слага под сериозна въпросителна присъединяване му в Катар.
 30 дни до най-мащабното, най-скъпото и “най-странното “ Световно състезание по футбол
30 дни до най-мащабното, най-скъпото и “най-странното “ Световно състезание по футбол

Това ще бъде Мондиал №22 в историята на футбола

Добър експорт на качествени футболисти

Въпреки някои документални проблеми, които тимове от Европейски Съюз имат с картотекирането на ирански футболисти, ислямската страна може да се похвали с повече от добър експорт на свои играчи, най-много за Стария континент. Най-добрите играчи в " Отбор Мели " от дълго време развива качествата си зад граница. Именно те образуват и модерната игрова визия, която отборът показва по време на своите мачове.

Халфът Саман Годос е единственият представител на страната във Висшата лига на Англия, като играе за Брентфорд. Алахяр Сайдаманеш пък е дивизия по-надолу в Хъл Сити. Алиреза Джаханбахш дълги години игра за Брайтън, само че в този момент смени ситуацията с повече от влиятелен трансфер в нидерландския исполин Фейенорд. Преминаваме през звездите в офанзива Азмун и Тареми, които надлежно носят екипите на Байер (Леверкузен) и Порто. Гърция, Катар, Хърватия, Турция, Дания, ОАЕ и Белгия пък допълват географията на местата, където национали на Иран играят на доста високо равнище.
 Снимка 592079
Източник:

Формацията: 4-3-3 или 4-5-1

През месец септември Иран изигра две влиятелни контроли. На 23 септември беше надвит не какъв да е, а грандът от Южна Америка - Уругвай, с 1:0. Няколко дни по-късно се стигна и до хикс с първенеца на Африка - Сенегал. В тези срещи Карлош Кейрош опитва две разнообразни обединения съгласно авансово построения от него игрови проект. Срещу " албиселесте " той бе много отбранително надъхан, насищайки халфовата линия с петима полузащитници, четирима бранители откъм гърба, а в офанзива отшелник беше Меди Тареми, осъществил и единствения гол в инспекцията. За идната контрола иранците заложиха на 4-3-3, като динамичността идваше най-много от предните позиции, където триото Голизадех - Тареми - Ансарифард съумяха да основат задоволително напрежение за африканските си съперници от Сенегал.
 Снимка 592046
Източник:

Наблюденията върху този отбор демонстрират, че даже и да са здрави, двете звезди Азмун и Тареми изобщо не могат да си партнират на терена. Когато единият от тях е титуляр, другият изчаква своя късмет от аварийна пейка, и противоположното. Сега евентуалната тежка контузия на Сердар понижава избора на националния селекционер, който се чака сляпо да се довери на Тареми. Малко зад тила му би трябвало да работят Али Голизадех и Алиреза Джаханбахш, а тримата в центъра на терена ще са Сайед Езатолахи, Саман Годос и Ехан Хайсафи. Карето в защита пред вратаря Алиреза Беирнаванд пък би трябвало да бъде Милад Мохамади, Садег Мохарами, Маджид Хосейни и Хосейн Канаанизадеган.

Силни и слаби страни

Иран е извънредно добре спретнат тим, който има ли за цел да играе отбранително, би могъл да се трансформира в неосъществим конкурент за превъзмогване. Трябва да отбележим, че героите на този текст имаха 7 сухи мрежи през квалификационния цикъл. И до момента в който в офанзива " Гордостта на Персия " се прехласва по Тареми и Азмун, обстановката е много по-различна в средата на игрището, където несъмнено липсва креативност. Азиатците мъчно са и този отбор, който да владее топката през по-голям период от футболния дуел.
 Снимка 592044
Източник:

ИГРАЧИ

Националният отбор на Иран може да се дефинира като селекция, която разполага с играчи на зряла футболна възраст. Голяма част от актуалните състезатели в отбора на Кейрош са сред 28 и 32 години. Това значи, че Мондиал 2022 ненапълно е и техният финален късмет да показват качествата си на такава огромна сцена. Определено обаче има представители от селекцията на " лъвовете ", които заслужават вашето по-специално внимние.
 Еквадор - със скандал към напредък
Еквадор - със скандал към напредък

Футболистите на " Ла Три " са жадни за международна слава

Първият е централният защитник Мажид Хосеини . Роденият през 1996 година бранител дебютира за националния отбор през 2018-а. Може да се похвали с добра кариера зад граница, като има над 50 мача за гранда Трабзонспор. В момента брани цветовете на различен отбор от южната ни съседка Кайсериспор. Вече има и опит на международни шампионати, като през 2018 изигра по 90 минути против Испания и Португалия.

Саеид Езатолахи е различен от относително младите играчи в състава на персийците. На 26 години той има значима роля със своите дейности в халфовата линия. Типичният " разбивач ", който играе пред карето в защита, а при потребност даже може да бъде преквалифициран на централен бранител. Изключително здрав физически със своите 1.90 м, Езатолахи може да се похвали с доста сериозен интернационален опит. Има пет мача за " С " -отбора на Атлетико (Мадрид), а по-късно мина през Ростов, Анжи, Амкар, Рединг, Ойпен и датският Вейле. През тази година изкара шест месеца в катарския Ал Гарафа. Наскоро предприе крачка да се завърне в своята родна, като облече екипа на локалния исполин Естеглал.
 Снимка 592050
Източник:

Алиреза Джаханбахш е един от най-разпознаваемите играчи в сегашната селекция на иранците. Притежава безконечен опит с националната фланелка, като зад тила си има присъединяване на две международни шампионати и три азиатски купи. За три години беше част от Брайтън в британската Висша лига, което беше и огромната наслада на футболните почитатели в ислямската страна. Най-добрите му мачове за " чайките " бяха под управлението на мениджъра Греъм Потър. През 2021 година Алиреза предприе решението да се завърне в Нидерландия, където се построи професионално с екипите на НЕК и АЗ Алкмаар. Така на 17 юли Джаханбахш подписа с Фейенорд, а с ротердамци даже взе присъединяване в историческия първи край от шампионата на УЕФА - Лига на конференциите.
 Снимка 592051
Източник:

Али Голизадех също е от футболистите с интернационален опит. 26-годишният техничар е част от белгийския Шарльороа, като е артикул на една от най-популярните школи в Иран - тази на Сайпа. Преминал е през всички национални гарнитури и минава за любим на Карлош Кейрош като точно португалецът е този, който му дава късмет за изява в мъжкия отбор на " лъвовете ". Дебютът му е на 17 март, 2018 година, когато бележи два пъти в мрежата на Сиера Леоне. Попада измежду определените футболисти за Мондиал 2018 в Русия. Вече има над 100 мача по белгийските терени и маркирани над 20 попадения.

Карим Ансарифард ще усъвършенства куп върхове с присъединяване си на форума в Катар. Опитният нападател най-вероятно ще запише най-благоприятен брой мачове на своето трето международно състезание. Лидер по този индикатор е Мехди Махдавикия (6 мача), до момента в който Карим е с 4. Може да се трансформира и в голмайстор на " лъвовете " за шампионата въобще. Втори е по присъединяване с националната фланелка на Иран от настоящия състав на Кейрош, като със своите 94 мача отстъпва само на капитана Ехсан Хайсафи (121).

През 2012 година е разгласен за един от най-вълнуващите млади гении в света дружно с Хавиер Ернандес и Джак Уилшир. Кариерата му минава през Осасуна, Паниониос, Олимпиакос, Нотингам, Ал Саилия, АЕК, а от лятото на 2022 година и кипърският Омония (Никозия).

Мехди Тареми несъмнено е огромната вяра на Иран за голове и победи на Мондиал 2022. Нападателят към този момент е на 30 години и надалеч не е оня нерешителен стрелец, който помним от терените в Русия преди четири лета. От 2020 година футболният свят към този момент добре познава качествата на Тареми, откакто той стана фундаментална част от португалския гранд Порто. Има 41 гола в 75 присъединяване за " драконите ". Има цели четири оценки с отбора от " До Драгао ", а също по този начин може да се похвали и с постоянно присъединяване в групите на Шампионската лига.
 Снимка 592052
Източник:

ПРОГНОЗА ЗА КЛАСИРАНЕ

Иран сигурно няма да се даде без пердах в своята група В. Съединени американски щати, Уелс и Англия обаче наподобяват прекомерно огромно предизвикателство за селекцията на Карлош Кейрош. Погледнем ли малко по-смело, прекомерно евентуално е " Гордостта на Персия " да обърка сметките на някои от гореспоменатите три национални отбора, само че като че ли третата позиция е оптималното, което може да чакаме от тях на Мондиал 2022. Даваме ви и " храна за размисъл ". Иран постоянно си е тръгвал от петте си Световни най-малко с точка. Традицията ще бъде продължена, а ще забележим ли надграждане, следва да разберем от неприятните герои на интернационалния футболен конгрес.
 Катар -
Катар - " мъни-мъни " и футболът е пари!

TOПСПОРТ стартира с представянето на тимовете, които се класираха на Мондиал 2022

МАЧОВЕТЕ В ГРУПОВАТА ФАЗА НА МОНДИАЛ 2022 (ГРУПА " В " )

21 ноември, 15:00 АНГЛИЯ - ИРАН, стадион Халифа Интернешенъл (Доха)

25 ноември, 12:00 УЕЛС - ИРАН, стадион Ахмад бин Али Стейдиъм (Ал Райан)

29 ноември, 21:00 ИРАН - Съединени американски щати, стадион Ал Тумама Стейдиъм (Доха)
 Снимка 592049
Източник:

ИРАН НА СВЕТОВНИ ПЪРВЕНСТВА

1978 Аржентина - Отпада в първия кръг (14 място в крайното подреждане)

1998 Франция - Отпада в групите (20 място в крайното подреждане)

2006 Германия - Отпада в групите (25 място в крайното подреждане)

2014 Бразилия - Отпада в групите (28 място в крайното подреждане)

2018 Русия - Отпада в групите (18 място в крайното подреждане)

Общ баланс: 15 мача - 2 победи, 4 равенства, 9 загуби, при голова разлика 9:24

ТОП 3

НАЙ-МНОГО МАЧОВЕ ЗА ИРАН

1 Джавад Некунам - 151 мача (изиграни в интервала 2000 - 2015)

2 Али Даи - 149 мача (изиграни в интервала 1993 - 2006)

3 Али Карими 127 мача (изиграни в интервала 1998 - 2012)

НАЙ-МНОГО ГОЛОВЕ ЗА ИРАН

1 Али Даи - 109 гола (отбелязани в интервала 1993-2006)

2 Карим Багери - 50 гола (отбелязани в интервала 1993-2010)

3 Сердар Азмун - 41 гола (отбелязани в интервала 2014 - )
 Снимка 592045
Източник:

ПОТЕНЦИАЛЕН СЪСТАВ НА ИРАН ЗА МОНДИАЛ 2022:

ВРАТАРИ: Алиреза Беиранванд (Персеполис), Амир Абдедзадех (Понферадина), Хюсеин Хосейни (Естеглал)

ЗАЩИТНИЦИ: Мортеза Поуралиганджи (Персеполис), Ехсан Хайсафи (АЕК Атина), Милад Мохамади (АЕК Атина), Садег Мохарами (Динамо Загреб), Маджид Хосейни (Кайзериспор), Рамин Резаейан (Сепхан), Рузабех Чешми (Естеглал), Хосейн Канаанизадеган (Ал Ахли)

ХАЛФОВЕ: Вахид Амири (Персеполис), Мехди Тораби (Персеполис), Алиреза Джаханбахш (Фейенорд), Омид Ебрахими (Ал Уакра), Саеид Езатолахи (Вейле), Саман Годос (Брентфорд), Али Голизадех (Шарльороа), Али Карими (Кайзериспор), Амирхюсеин Хюсеинзадех (Шарльороа)

НАПАДАТЕЛИ: Карим Ансарифард (Омония), Сердар Азмун (Байер Леверкузен), Мехди Тареми (Порто), Кавех Резаей (Трактор), Шахаб Заеди (Академия Пушкаш), Мохамед Моеби (Естеглал)
 Отварят зони за изтрезняване на Мондиал 2022
Отварят зони за изтрезняване на Мондиал 2022

Открити са и още пунктове за продажба на алкохол в страната
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР