Топлото време през първите две седмици от началото на годината

...
Топлото време през първите две седмици от началото на годината
Коментари Харесай

Топлото и ветровито време увеличи производството на ток от слънце и вятър


Топлото време през първите две седмици от началото на годината е нараснало с 80% производството на ток от слънце по отношение на същия интервал на предходната година. Данните на Електроенергийния систематичен оператор сочат, че през последните четири ветровити дни производството на ток от вятър пък е достигнало дял от 8 на 100 от общото създадено количество електрическа енергия в страната.

Същевременно от началото на годината до през днешния ден междинната цена на тока на Енергийната борса е с 26 % по-ниска по отношение на същия интервал предходната година.

Заради топлото време до момента спад има и при производството, и при потреблението, и при износа на електрическа енергия, както у нас, по този начин и в района.

Данните на Електроенергийния систематичен оператор сочат, че от началото на годината спрямо първите две седмици на предходната сме изнесли с близо 46% по-малко ток. Това от своя страна е свило производството му в страната с близо 14 %.

Независимо, че електропроизводството бележи понижение освен при базовите централи, само че и при възобновимите енергийни източници, растеж, освен това с фрапантните 80 %, има при фотоволтаичните централи.

Значително - този път обаче понижение, има при производството на ток от водноелектрическите централи,  където за първите две седмици тази по отношение на предходната година спадът е с 58 %.

За първите двайсетина дни пък от вятър са създадени към една седма от общото количество вятърна сила за цялата предходна година, когато този вид сила е имал дял от едвам % и половина.

Отново топлото време и производството на ток от вятър, изключително в Северно море и Западна Европа, оказват въздействие и на борсовите цените на електрическата енергия. За първите 20 дни на Българската самостоятелна енергийна борса междинната цена е към 251 лв. за мегаватчас, която е с 26 % по-ниска от миналогодишните близо 338 лв. приблизително за интервала.

Цената на тока за през днешния ден на платформата " Ден напред " е съвсем 216 лв. за мегаватчас,  заяви БНР.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР