Топлофикация София спешно търси 230 млн. лв., с които през

...
Топлофикация София спешно търси 230 млн. лв., с които през
Коментари Харесай

Топлофикация София спешно търси 230 млн. лв. за мръсни емисии

" Топлофикация София " незабавно търси 230 млн. лева, с които през март и април би трябвало да закупи квотите въглеродни излъчвания, които е отделила през 2021 година Ако до края на април тази година сумата не бъде обезпечена ще последват евроглоби, възлизащи на по 100 евро дневно, вследствие на които сумата ще се удвои. Това стана ясно в понеделник по време на чуване на Александър Александров, изп.-директор на сдружението пред комисията по инженерна инфраструктура пред Столичния общински съвет. Дружеството към този момент е пробвало да вземе заеми, само че финансовите институции са му отказали.

Проблемът

" Все още стои доста съществено открит въпроса с нужда за закупуване на излъчвания за цялата 2021 година По наши планове и по цени, които са към днешна дата, имаме нужда от към 230 млн. лева, с цел да бъдат закупени тези излъчвания. Тези 230 млн. лева и закупуването на излъчвания би трябвало да се случи в месеците март и април…Незаверяването на нужните квоти към 1 май, когато изтича интервала, който ни е разрешен - с изключение на цената на самите излъчвания се прибавя и спомагателна санкция от по 100 евро дневно. Т.е., в случай че ние имаме дефицит от 230 млн. лева и не се оправим към края на април, това значи, че тази сума би се удвоила”, предизвести Александър Александров по време на съвещанието.

ББР отказала заем

От думите на Александров стана ясно, че сдружението е поискало заем от Българската банка за развиване, само че им е отхвърлен.

“Рестрикциите, които има ББР все още по-скоро не разрешават. Получихме от тях пряк отказ”, сподели Александров.

По време на първия длъжностен кабинет “Янев”, когато министър на стопанската система бе сегашния министър председател Кирил Петков на През май предходната година Петков разгласи, че близо 1 милиард лв. заеми са дадени на 8 компании, множеството от които свързани с Георги Гергов, Делян Пеевски, Кирил Домусчиев, Румен Гайтански-Вълка и Георги Самуилов.

По време на чуването в понеделник Александров уточни, че сдружението се е пробвало да вземе и заеми от търговски банки.

”Към днешна дата апетитът на банките не е доста голям”, сподели той.

По време на чуването стана ясно, че отговорностите на сдружението за природен газ към края на февруари са за общо 1.103 милиарда лева От тях към БЕХ са за 903.6 млн. лева, а към „ Булгаргаз “ - 199.7 млн. лева

Реакции

“Ясно е, че са нужни извънредно бързи ограничения на общинско и държавно равнище за избавяне на Топлофикация, само че дружно с това ГЕРБ, които към момента ръководят София и дълготрайно време държаха властта в страната, би трябвало да поемат цялата отговорност за дългите години на съсипване на Топлофикация, които доведоха до днешното състояние. Отговорността, за това, че за следващ път губещи ще бъдат елементарните жители, които през сметките за отоплението или през налозите, ще заплатят загубите от неуспехите на Борисов, Фандъкова и ГЕРБ”, разясниха в позиция общинските съветници в комисията от Демократична България.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР