Топлофикация София ще получава редовно природен газ през 2023 г.

...
Топлофикация София ще получава редовно природен газ през 2023 г.
Коментари Харесай

Топлофикация София си гарантира доставки на гориво с нов договор с Булгаргаз

" Топлофикация София " ще получава постоянно природен газ през 2023 година Това подсигурява нов контракт, подписан сред софийското парно и " Булгаргаз ", разгласи ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев на брифинг, на който участва и служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Общинското сдружение натрупа дълг от 1.35 милиарда лв. към държавния снабдител на природен газ и към Българския енергиен холдинг (БЕХ), уточни Георгиев. Сега е контрактувано от него да бъдат приспаднати 680 млн.лева - средства, които страната би трябвало да даде на " Топлофикация София " поради разликата сред по-високата пазарна цена на газа по отношение на контролираната стойност на топлоенергията, която заплащат клиентите. Това е стъпка към евентуално идно одържавяване на закъсалото общинско сдружение по схемата " дълг против благосъстоятелност ", само че то нямало да се приватизира.

" Прехвърлянето на акции (на " Топлофикация София " АД) към страната ще стане единствено при ясни гаранции, че сдружението ще остане обществено, т.е. благосъстоятелност на страната и ще се подсигурява интереса на софиянци ", акцентира Георгиев.

До месец-два ще бъде квалифициран търг за инвеститор-оператор на " Топлофикация София " АД, който да оздрави и модернизира сдружението, уточни служебният министър. Така той подсказа, че страната ще провежда избора на бъдещия собственик на софийското парно. Мнозинството от ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация в СОС внесе и одобри отчет на 7 юли закъсалото сдружение да бъде обещано за период до 35 години на външен инвеститор-мениджър. Той би трябвало да вложи 1.6 млрд.лева за софтуерно възобновяване, като акцентът ще е върху производството на електрическа енергия. Изчислението е в отчета на консултантската компания " Black&Vitch ", поръчан от Столичната община за търсене на решение за излекуване на сдружението.

" Топлофикация София " ще продължи да натрупа отговорности, като през отоплителния сезон те ще са в размер от 600-700 млн.лева месечно, предизвести Христов. Затова Министерството на енергетиката, което има повече експертиза и финансови благоприятни условия, може да откри решение за задлъжнялото общинско сдружение. Това обаче ще стане не през този отоплителен сезон, а през идващия, предвижда той.

" Служебното държавно управление на Румен Радев не е в правото си да взема решение ориста на столичната топлофикация ", разясниха от групата на " Демократична България " в СОС. Има заплаха посредством такава договорка - страната през БЕХ да придобие софийското парно, Министерството на енергетиката и БЕХ да отдадат сдружението на концесия на частен вложител, който нито Столичната община, нито СОС ще могат да управляват, макар " златната акция ", предизвестяват от опозицията. " Докато ГЕРБ към момента ръководят София, се съмняваме, че че може да се откри огромен стратегически вложител за " Топлофикация София ", който да да извърши оперативно реструктуриране, да понижи коренно корупционния детайл от покупко-продажбите по доставки на артикули и услуги и търговията с електрическа енергия и въглеродни излъчвания ", се споделя в позиция на " Демократична България ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР