"Топлофикация София" ЕАД обяви обществена поръчка за построяването на инсталация

...
"Топлофикация София" ЕАД обяви обществена поръчка за построяването на инсталация
Коментари Харесай

Симеон Славчев пред novini.bg: Искаме референдум за новия завод за горене на боклука в София

"Топлофикация София " ЕАД разгласи социална поръчка за построяването на апаратура за изгаряне на боклуци, която ще употребява боклука като гориво за произвеждане на топлинна и електрическа сила. Проектът ще коства повече от 300 млн. лв., за финансирането му се чака да оказват помощ и безплатни средства от оперативната стратегия "Околна среда ", както и Европейската капиталова банка, посредством ниско лихвен заем. Разговарям с ръководителя на партия МИР и някогашен общински консултант Симеон Славчев, който познава казуса в елементи и опирайки се на експертни мнения през цялото време на тази концепция твърди, че сходна апаратура ще замърсява още повече мръсния въздух в София.

Още като общински консултант в предишния мандат на СОС заявих, че това решение на болшинството от съветниците е най-голямото закононарушение в най-новата ни история към жителите на столицата. Имаше диалози в общината и ние представихме доста способени мнения на експерти от региона на екологията и опазването на здравето, че сходна апаратура в центъра на София, в допълнение ще замърсява въздуха, който дишаме. Както е известно и без нея водим класациите за неприятен въздух и поносим наказания от Европейска комисия по тази причина.



Строителството на новия цех се забави, популярност Богу, заради серия от некомпетентни дейности от страна на общината във връзка с работата с европроектите.
Силно се колебая, че и в този момент този план ще тръгне. Ние

стартираме референдум за инсталацията за горене на отпадък

като предлагаме изобщо да не се построява - нито с наши пари, нито със средства от Европейски Съюз. Не е редно да си плащаме, с цел да бъдем тровени. Не за първи път от "Топлофикация София "ЕАД афишират, че стартира социална поръчка, само че към момента нямат удостоверение на еврофинансирането. Дори смениха управлението си, а сегашната зам.-кметица Десислава Билева по екологията е от остарялото ръководство на сдружението в столицата. Това е, меко казано, парадоксално и е сериозен спор на ползи - по какъв начин тази жена ще се грижи за екологията и чистотата на въздуха?! Силно се колебая, че този цех изобщо ще тръгне.

Обществото би трябвало да бъде осведомено и да изрази своето мнение

за построяването на тази нездравословна за здравето му апаратура. Сега хората изобщо не са наясно защо става въпрос. Европейска комисия кардинално утвърди този план под давление и информация единствено от страна на ръководещите. Но не се стигна до обезпечаване на пари, тъй като те се издъниха съществено, по този начин както се случи и със средствата по различен един план за "В и К " инфраструктурата.
Затова обезателно би трябвало да създадем референдума и ще се постараем да мине дружно, две в едно с парламентарните избори след месеци. Нужна е самостоятелна експертна оценка на този план, с цел да може хората да са добре осведомени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР