Топлият, ронлив ориз е вкусен, но за съжаление също така

...
Топлият, ронлив ориз е вкусен, но за съжаление също така
Коментари Харесай

Внимавайте с ориза, може да стане отровен

Топлият, ровък ориз е апетитен, само че за жалост също по този начин е идеалната среда за размножаване на евентуално неприятни и рискови бактерии.

Сред другите бактерии в суровия ориз постоянно се среща Bacillus cereus. Уви, единствено кипенето не е задоволително, с цел да ги убие, защото те създават спори, които са доста устойчиви на топлота, написа glasnews.bg.

Изследователи означават, че откакто оризът е приготвен и оставен на стайна температура, бактериите в него се развъждат, което от време на време води до хранително отравяне с Bacillus cereus, известно още като " синдром на пържения ориз ", написа IFLScience. Сега откривателите хвърлиха светлина върху това по какъв начин би трябвало да съхраняваме и готвим ориза, с цел да не навредим съдбовно на здравето си.

Варене и предпазване на ориз

Първо, измиването на ръцете постоянно е положително начало при приготвянето на храна. Измиването на ориза също е ужасно начало, то ще се отърве от инсекти, парчета и тежки метали, само че е малко евентуално да се отърве от B. cereus. Факт е, че бактериите са безусловно вградени в зърната и по тази причина е малко евентуално да отидат някъде.

Учените поучават да поставите ориза в студена вода и да го доведете до шупване, с цел да поддържате температурата висока и отвън рисковата зона, създавайки гореща баня, подобаваща за размножаване на бактерии.

Освен това откривателите упорстват свареният ориз да се сервира незабавно или бързо да се охлади и съхранява в ледник или фризер. Оставянето на варен ориз за повече от час обаче строго не се предлага.

Как да претопляме ориза

Остатъчният ориз може да се подготви по няколко метода:
стопляне в микровълнова печка; пържене; загряване на пара.
Всички тези способи обаче ще бъдат безвредни единствено в случай че след приготвянето е неотложно охладен и вярно съхраняван. Изследователите означават, че претоплянето на ориз, оставен на стайна температура за 4 часа да вземем за пример, може да докара до хранително отравяне.

Основната заплаха е, че нагряването, охлаждането и повторното нагряване разрешават развиването на рискови бактерии, увеличавайки възможностите за синдромя на пържения ориз.

Опасността от синдрома на пържения ориз

Имайте поради, че синдромът на пържения ориз не е обвързван единствено с пържене, в действителност можете да го хванете без значение от метода на готвене. Въпреки това, готвенето на пържен ориз, което изисква останки, които към този момент са били сготвени, усилва възможностите за развиване на синдрома.

В най-тежките случаи отравянето с B. cereus може даже да бъде съдбовно. През 2011 година учени организираха изследване, което сподели, че 20-годишен студент е умрял от отравяне с B. cereus в границите на 10 часа след потреблението на петдневна паста. Подобен случай се случи през 2003 година, когато семейство яде 18-дневна салата от макарони - един човек почина, а пет деца бяха приети в болница. Затова откривателите означават, че синдромът на пържения ориз може да бъде породен освен от ориз, само че и от паста.

Симптоми на синдрома на пържения ориз

Обикновено отравянето с B. cereus е съпроводено от признаци като:
повръщане; диария.
Изследователите означават, че в множеството случаи болестта ще изчезне от единствено себе си в границите на един или два дни, само че в някои случаи синдромът може да прогресира и даже да докара до гибел. Имайте поради, че в този случай антибиотиците ще бъдат ефикасни, защото разстройството е породено от токсин, а не от бактерии.

Според учените лекуването се концентрира върху пиянство на течности, до момента в който стомашно-чревните признаци отшумят.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР