Топенето на ледници в Западен Китай се ускорява, оповести организацията

...
Топенето на ледници в Западен Китай се ускорява, оповести организацията
Коментари Харесай

Топенето на китайските ледници се ускорява

Топенето на ледници в Западен Китай се форсира, оповести организацията "Грийнпийс ", отбелязвайки, че това е предиздвикало хиляди хора да се изтеглят през последните няколко месеца, и че уязвимостта към климатичните промени е предупредитилен сигнал за целия свят, съобщи Ройтерс.

Анализът на сателитни данни сподели, че темповете на стесняване на ледници в отдалечени западни региони на Китай са се нараснали повече от два пъти. Годишно топенето на най-големият хладилник в планината Тяншан се е нараснало от приблизително 5000 кв. м сред 1962 година и 1986 година на 10 600 кв.м от 1986 година до 2018 година

"Това е сигнален сигнал за Китай и целия свят - сподели Лю Цзюнян от "Грийнпийс ", представен от Българска телеграфна агенция.

Ледниците в Китай са самобитни резервоари за вода за 1,8 милиарда души и се топят бързо. Само през последните няколко месеца хиляди хора бяха евакуирани от домовете им заради опасност от наводнения. "

Специалисти от Китайската академия на науките обявиха през септември, че ледници в Цинхай-Тибетското плато са се свили с 15 % вследствие на повишението на температурите през последните 50 години. Температурите в региона се повишават по-бързо спрямо световните температури, разясниха учените.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР