Томичовият псалтир гостува за първи път у нас! Ценният ръкопис

...
Томичовият псалтир гостува за първи път у нас! Ценният ръкопис
Коментари Харесай

Томичовият псалтир гостува за първи път в България

Томичовият псалтир гостува за първи път у нас! Ценният ръкопис от „ Втория златен век " на България излиза за първи път от архивите на Държавния исторически музей в Москва. Псалтирът ще бъде показан в Националния археологически музей и институт към Българска академия на науките. Събитието е отдадено на 150 години Българска академия на науките. Тази вечер е формалното разкриване на изложбата, която ще продължи 2 месеца.

С богатите си илюстрации Томичовият псалтир, дружно с Манасиевата хроника и Лондонското евангелие, е един от най-важните книжовни монументи, останали от интервала на Второто българско царство от времето на цар Иван Александър (1331-1371), евентуален гарант. Произведението, основано от Търновската книжовна школа и по-специално в Килифаревския манастир, е намерено през 1901 година в Македония от сръбския професор и колекционер Сима Томич и се съхранява в Държавния исторически музей в съветската столица. Томичовият псалтир в никакъв случай по-късно не е излизал от фондовете на музея.

Съдържа 301 листа във формат фолио. Псалтирът включва песнопенията на Светия оракул и цар Давид. Той е отражение на действителна обществена обстановка - бубонната чума. Миниатюрите поясняват и изобразяват словесния текст. Този псалтир съдържа превъзходни химнографски творби - като акатиста на Света Богородица, превеждан от стареца Йоан в Света гора. Илюстриран е с 25-30 миниатюри.

Паметникът е бил подложен на сериозна реституция и българската аудитория ще има опция първа да види реставрирания псалтир. Проф. Аксиния Джурова е дългогодишна изследователка на псалтира и споделя за една възобновена залепена миниатюра, която изобразява Давид и Голиат.

Кое прави Томичовият псалтир извънреден литературен монумент? Каква е неговата орис след рухването на България под Османско господство? Какви изненадващи разкрития сервира скорошната му реституция?Какво описват илюстрациите към псалмите за времето на неговото основаване? Трябва ли Томичовият псалтир да се завърне в България?

Отговорите на тези и други въпроси дава доцент доктор Христо Попов - шеф на Националния археологически институт и музей.

БНР
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР