Тома Биков в Тази сутрин bTV Тази сутрин:Мерките не са

...
Тома Биков в Тази сутрин bTV Тази сутрин:Мерките не са
Коментари Харесай

Тома Биков: Последиците от войната ще дойдат след 7-8 месеца, в момента берем плодовете на Асен Василев и на Кирил Петков

Тома Биков в " Тази заран " bTV Тази заран:

" Мерките не са признати а вероятно ще се одобряват при актуализацията на бюджета, а там какво ше се случи към момента не е известно поради динамичността на ръководещото болшинство. Разбира се имам всевъзможни подозрения. Въпросът е, че тези антикризисни ограничения ръководещите се събраха да ги обмислят във вторник, ние сме в ценови потрес от 7-8 месеца и трябваше да има анонс че ще има митинг на най разнообразни сектори, с цел да могат да седнат и да мислят за някакви антикризисни ограничения.

Те не са антиинфлационни обаче, а са проинфланционни тъй като не се нападна казуса редовно, тъй като това нещо стартира при актуализацията на бюджета 2021 година и когато се опитвахме да убедим Асен Василев - тогава длъжностен министър, да одобри обезщетения за тока на бизнеса, който още тогава растеше. Той отхвърли изрично и тогава още щом актуализацията беше призната, Стефан Янев стартира да приказва за нова актуализация.

След това бездействаха 4 месеца и едвам тогава започнаха да одобряват някакви ограничения. Според Асен Василев инфлацията трябваше да е 5,6%, в случай че си спомняте. И това беше преди единствено 2 месеца – това е индивидът прогноза. До тук няма нито една прогноза негова която да се е сбъднала. Представиха и годишна прогноза, която няма нищо общо с тези ограничения, които анонсираха през вчерашния ден - подобен вид държание води единствено до неустановеност и до липса на каквато и да било предвидимост.

Ние предложихме ограничения още на 4-5 декември и те бяха свързани тъкмо с това да бъде нападнат казуса в неговия център и дълбочина, тъй като цените скочиха не поради войната а те скочиха поради високата цена на тока. България е производител на ток, тя печели от ток – ние предложихме едно доста просто решение – свръхпечалбите да отидат за обезщетения на бизнеса, което да спре растежа на всички останали цени.

Първо 2 месеца ни го бавеха това решение не го пуснаха в Народното събрание, по-късно го отхвърлиха и след това почнаха обезщетения, към този момент в миг когато цените бяха тръгнали нагоре. Сега би трябвало да забележим кой ще заплати сметката, това е другия въпрос в тези ограничения. Вчера гледах и във вашите вести едни калкулации които са правилни може би 20 % пада Данък добавена стойност за хляба, значи с 20 % ще падне цената на хляба – това не е правилно.

Когато сваляш налози ти ги сваляш за бизнеса, а не за хората. Потребителите биха могли да бъдат подпомагани по различен метод, в този момент да вземем за пример цяла България ще подкрепи хората които са на парно – 400 000 в София и 100 000 в страната – всички останали ще бъдат солидарни, с цел да се замрази цената на парното.

Ние намалихме Данък добавена стойност на заведенията за хранене, с цел да оцелее този бизнес. Същият този бизнес беше най- обиден през ковида. Нашата цел беше да подпомогнем този бизнес, а не сме очаквали да смъкват цените и те не ги смъкнаха, същото ще стане и с хляба. Няма неприятно да се подкрепят хлебопроизводители ".

Относно митингите Биков съобщи: " Не е правилно, че митингите са проведени от ГЕРБ. Ако са проведени от ГЕРБ господин Йорданов Тошко ще го усети доста по мощно ". Участвала водачът на ГЕРБ Жени - Жени Йорданова. Първо тя е синдикалист в транспортния бранш преди основаването на ГЕРБ. Ако желаех и аз можех да отида там. Ние в ГЕРБ сме с по малко цивилен права ли?

Тя е политическо лице само че митингът е на служащи и аз не знам кой на кого симпатизира измежду тях. Аз бих отишъл на митинг по този начин, както ходеха на митинги членове на Българска социалистическа партия и на Демократична България през лятото. Тогава те какви бяха? Нали бяха цивилен митинги? Йорданова е синдикалист. Представителите на транспортния профсъюз мисля, че е разумно да бъдат на митинг.

Ако хората я избират да бъде ръководител на синдиката, какво би трябвало да направи тя? Тя е общински консултант тъй като е определена за общински консултант и е дълготраен общински консултант. Но в случай че това ги успокоява, да кажем, че митингът е политически - това би било добре за нас, не е проблем.

Сложили са в Народно събрание стоманени порти – това е най мощната антикризисна мярка. Не знам за какво са се изплашили толкоз - мислят, че някакъв скрит план върви. Най-големия скрит план са те, тъй като демонстрират че са неспособни. Между другото Народно събрание е монумент на културата и аз ще се поинтересувам това кой го е разрешил въобще да се случи, тъй като е жестоко проявление на закона. Това в случай че го направи човек да си закове стоманени решетки на монумент на култуирата … Да не приказваме, че това е парламент на всичкото от горната страна.

Нямам срещу дано сложат решетки на всички места в случай че желаят. Ние местим Народното събрание в партийния дом, те го върнаха в остарялото Народно събрание и в този момент му поставят решетки. Понеже обещаваха, че ще вкарат нас зад решетките и в този момент всички сме зад решетките и те и ние.
Бил съм сътрудник с Константинова и с Божидар Божанков бяхме в кабинета на Румяна Бъчварова. Има в този момент едно момче, което е било в младежкия ГЕРБ. Ние не ги бяхме създали министри, а бяха в третия ешалон, в това число и аз бях в третия ешалон. На мен са ми били сътрудници и ми е мъчно да ги оценя, само че очевидно има огромни проблеми.

Предполагам, че са разбрали най-малко, че тази работа не е толкоз лесна колкото наподобява. Абсолютно лекомислен човек имаме за министър ръководител, това е другото нещо, което подвежда хора – по наши калкулации пенсиите ще се усилят с към 4% юли месец а не фрапантно както споделя господин Петков. Малко да си мери приказките, тъй като няма да се усилят фрапантно и това ще се види.

Те споделиха 20%, след това ръководителят на обществената комисия сподели 10%, а ние казахме още в началтоо че ще са 4%. За следващ път го виждаме това Кирил Петков да излезе, да хвърли огромната бомба тъй като той относително добре дава обещание, а различен е върпсът, че след 4 дни не помни какво е споделил. Това е продължителен проблем.

Големият проблем е че те не се събраха още първоначално и да нарпавят стратегия за ръководство, към този момент можеха да имат проект, не е правилно че войнанта е отговорна. Последиците от войната ще дойдат след 7-8 месеца, сега берем плодовете на Асен Василев и на Кирил Петков - те не са тук от през вчерашния ден ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР