Том Думолен е новият световен шампион в индивидуалното бягане по

...
Том Думолен е новият световен шампион в индивидуалното бягане по
Коментари Харесай

Холандец спечели световната титла в часовника

Том Думолен е новият международен първенец в самостоятелното тичане по часовник на Световното състезание в Берген.

Примож Роглич (Словения) трябваше да се задоволи с второто място, а първенецът от Tour de France и Vuelta a Espana Крис Фрум (Великобритания) взе бронзовия орден, осведоми Velocafe.bg.

Доминацията на Думолен обаче бе толкоз огромна, че той съвсем настигна Фрум по заключителните метри на изкачването на планина Флойен, макар че британецът бе стартирал 90 секунди преди него.

Роглич също нямаше никакъв късмет да се опълчи на първенеца от Giro d’Italia като остана на 57 секунди зад него. Фрум пък даде време с 1:21 минути по-бавно от холандеца.

Португалецът Нелсон Оливейра прекара по-голяма част от надпреварата като водач след сполучливата промяна на колела преди финалното нанагорнище. Той обаче трябваше да се помири с четвъртото място, на 1:28 зад Думолен и единствено на 7 секунди от третия Фрум.

Фрум несъмнено имаше шанс да остане в тройката и заради обстоятелството, че Роън Денис катастрофира в хода на своето каране по сложното 31-километрово трасе. Иначе австралиецът бе единственият, който остана в границите на 10 секунди от Думолен в първата половина на трасето.

Доминацията на Думолен бе такава, че той имаше 40 секунди по отношение на Васил Кириенка (Беларус) още преди 3,4-километровото нанагорнище до финала. Холандецът бе и един от тези, които взеха решение да не сменят велосипедите си в подножието на Флойен като продължи с часовникарската си машина.

Единствено Роглич, който бе по-бърз с 5 секунди по изкачването, бе по-впечатляващ от Думолен в края, само че крайният триумф на холандеца не бе под подозрение в нито един миг.

Така Думолен към този момент е повторен международен първенец в Берген, откакто бе част и от отбора на Team Sunweb в отборния часовник. Иначе той има бронз от Понферада преди три години и сребро от Олимпиадата в Рио през 2016.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР