Толтаксите за масовия тежкотоварен трафик - на товарните автомобили с

...
Толтаксите за масовия тежкотоварен трафик - на товарните автомобили с
Коментари Харесай

Толтаксите за масовия тежкотоварен трафик ще са от 4 до 7 ст. на километър

Толтаксите за всеобщия тежкотоварен трафик - на товарните коли с тегло сред 3,5 тона и до 12 тона, ще са от 4 до 7 ст. на километър, според от емисионния клас на транспортното средство. Това планува признатата през днешния ден от Министерския съвет Тарифа за таксите, които се събират за прилагане на републиканската пътна мрежа. Тарифата е нова и след влизането й в действие ще размени в този момент настоящата.

Цените на е-винетките за всички категории пътни транспортни средства остават непроменени. Уикенд винетката за леки коли е 10 лева, седмична - за 15 лева, месечна - за 30 лева, тримесечна - за 54 лева или годишна - за 97 лева

Камионите и рейсовете с обща механически позволена оптималната маса над 3,5 т ще продължат да употребяват е-винетка до въвеждането на тол системата, не по-късно от 1 март 2020 година Цените на дневните, седмичните и месечните винетките за тях остават без смяна. Дневната винетка за всички транспортни средства над 3,5 тона коства 23 лева За транспортните средства с обща механически позволена оптималната маса сред 3,5 и 12 т, екокатегория Евро 0, I или II, седмичната е-винетка остава 53 лева, а месечната - 105 лева За екокатегория Евро III, IV, V или EEV - седмичната е-винетка е 40 лева, а месечната - 80 лева Седмичната винетка за тежкотоварните камиони с маса над 12 т и с екокатегория Евро 0, I или II коства 87 лева,. а месечната - 174 лева За емисионен клас Евро III, IV, V или EEV седмичната винетка е 67 лева, а месечната - 134 лева

С признатата цена се вкарва обективен модел на таксуване на пътните транспортни средства, съгласуван с европейския принцип - който изхабява пътя повече, да заплаща повече. толтаксите са обвързани с екологичната категория на транспортното средство, както и с класа на пътя, за който ще се дължи тол - автомагистрали, първи и отчасти втори клас.

Товарните коли с тегло сред 3,5 т и 12 т ще заплащат една и съща такса за трите категории пътища, само че тя ще зависи от емисионния им клас. Тези с най-високите еко класове Евро V, Евро VI или EEV ще заплащат по 4 ст. на километър. За тези с емисионен клас Евро III или Евро IV цената ще е 5 ст. на километър, а за тези с най-ниската екокатегория - клас Евро 0, I или II - 7 ст. на километър. Целта е да се насърчава модернизирането на автопарка, с цел да се пази и околната среда.

Тежкотоварните коли с тегло над 12 т и с две или три оси ще заплащат според от емисионния си клас сред 11 ст. и 22 ст. на километър за автомагистрали, сред 10 ст. и 21 ст. на километър - за първи и втори клас пътища.

Камионите с тегло над 12 тона, с четири и повече оси ще заплащат според от емисионния си клас сред 18 ст. и 36 ст. на километър за автомагистрала, сред 17 ст. и 35 ст. на километър - за първи клас пътища, и сред 16 ст. и 34 ст. на километър - за втори клас пътища.

Тарифата за рейсовете с тегло над 12 тона ще е от 5 ст. до 9 ст. на километър за автомагистрала, от 4 ст. до 8 ст. на километър за първи клас пътища и от 3 ст. до 6 ст. на километър за втори клас пътища. Автобусите с тегло до 12 тона ще заплащат с 1 ст. по-евтино на километър, надлежно - от 4 ст. до 8 ст. на километър за автомагистрали, от 3 ст. до 7 ст. на километър за първокласни пътища и от 2 ст. до 5 ст. на километър за втори клас път.

С цената се дефинира и обезщетителната такса, която се дължи, в случай че товарен автомобил употребява платената пътна мрежа без тол такса. За камиони сред 3,5 т и 12 т тя е 150 лева, за камиони над 12 т с две до три оси - 450 лева, за тежкотоварни транспортни средства над 12 т с четири и повече оси - 750 лева, за рейсовете - 150 лева Компенсаторната такса се заплаща за да се избегнат административните наказания. Тя не е глоба, а по-висока пътна такса, която обезпечава свободно напредване по платената мрежа до 23:59 часа на деня, в който е наложена.

Ако лидерът откаже да заплати обезщетителна такса на място, той би трябвало да заплати така наречен оптималната тол такса, с цел да продължи пътя си. За товарните коли сред 3,5 т и 12 т препоръчаният така наречен оптимален тол е от 27 лева до 48 лева, според от емисионния клас, за товарни коли над 12 тона с 2-3 оси - сред 71 лева и 146 лева, за товарен камион с тегло над 12 тона, с 4 и повече оси - от 119 лева до 242 лева, и за рейсовете - от 24 лева до 49 лева

Размерът на толтаксите е избран въз основа на параленост на няколко сюжета, препоръчани от консултанта по плана за създаване и въвеждане на тол системата - Световната банка. Разликата сред таксата за автомагистрали за пътно транспортно средство с най-голям и с най-нисък емисионен клас е 100% при камионите с тегло над 12 тона, колкото е разрешено по европейска инструкция. В осъществяване на изискванията на член 10б, алинея 6 от Закона за пътищата, при установяване размера на таксите на пътните транспортни средства е взета поради екологичната им категория. Определянето на окончателния размер на таксите на база изминато разстояние (толтакси) е изработен въз основа на параленост на горепосочените сюжети.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР