Толкова съм щастлива, казва с усмивка 33-годишната Халина Кравченко от

...
Толкова съм щастлива, казва с усмивка 33-годишната Халина Кравченко от
Коментари Харесай

Как една украинска майка спаси 14-годишната си дъщеря

" Толкова съм щастлива ", споделя с усмивка 33-годишната Халина Кравченко от Херсон пред кореспондентката на АРД Андреа Беер. Халина никога не е напускала рамките на Украйна, само че подхваща дълго и комплицирано пътешестване, с цел да си върне дъщерята. Минава през Полша, Беларус и Русия, с цел да стигне до окупирания Крим и да се върне вкъщи.

" Щом чуеха, че съм от Украйна, такива погледи ми хвърляха... ", споделя Халина. Майката и дъщерята се седнали една до друга на дивана и не стопират да се прегръщат. " Толкова се веселя да видя всички още веднъж ", споделя 14-годишното момиче.

По дългия път до Крим и назад

Два дни по-рано майката и дъщерята минали беларуско-украинската граница и се качили на чакащия ги бус на украинската организация " Save Ukraine ". Тя оказва помощ на обезверени родители да върнат отвлечените си деца от Русия и от окупираните от руснаците украински области, изяснява АРД.

Заедно с Катя в този ден се върнали още 15 души. Междувременно " Save Ukraine " е помогнала на общо 60 деца и младежи да се приберат. Децата сякаш били отведени в Крим на отмора, само че по този начин и не се върнали.

По дългия път до Крим и назад заедно с Халина били още 11 майки и баби. Жените пътували от Лвов към Полша, а оттова през Беларус до Москва. Абсурдно и цинично е да си представиш по какъв начин тези майки и баби от Херсон и покрайнините му е трябвало да пътуват по толкоз комплициран метод до близкия Крим, с цел да приберат децата си, споделя пред АРД Олга Йерокина от помощната организация " Save Ukraine ".

" Не си сътрудничим с руснаците ", добавя Олга Йерокина и изяснява, че по предписание майките разполагали с адреса на базата в Крим, както и с няколко телефонни номера. Освен това били в контакт с децата си с помощта на техните мобилни телефони.

Пред АРД Йерокина изяснява, че помощната организация се погрижила за всичко: покрити били разноските, обезпечени били рейсове, а шофьорите от " Save Ukraine " придружавали дамите. Били в непрекъсната връзка и направлявали всичко.

" Бягах от часовете "

Когато при започване на октомври Катя потегля за Крим, Херсон още е под съветска окупация. Всичко било проведено от учебното заведение, само че през днешния ден то отхвърля всяка отговорност. " Питахме ги по кое време ще можем да се върнем у дома, а те отговаряха - когато Херсон стане съветски ", споделя Катя пред АРД и прибавя, че непрекъснато им обяснявали какъв брой рисково е в Херсон. Катя поддържала контакт с майка си посредством обществените мрежи, само че против съветското въздействие на място трябвало да се бори сама.

Достатъчно храна, спортни занимания, образователни часове, а вечерно време - кино и понякога дискотека: по този начин прекосявали дните в Крим, споделя 14-годишното момиче. Но всички били принуждавани да пеят " Напред, Русия! ", когато идвали да ги управляват от Москва. А всяка заран по време на тренировките звучал съветският химн, споделя Катя и прибавя, че рядко посещавала образователните часове. " Принуждаваха ме, само че аз просто бягах. "

*****

Вижте и това видео:

Историята на една украинска майка и отвлечената ѝ щерка

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР