Току що научих, определено съм потресен, не за друго, а

...
Току що научих, определено съм потресен, не за друго, а
Коментари Харесай

Йордан Стоев, член на ВСС, записан от Гешев: Потресен съм!

„ Току що научих, несъмнено съм покъртен, не за друго, а тъй като познавам Иван Гешев. Не мога да допускам, че един добър правист би направил директно нарушаване на Конституцията “. Това разяснява пред публицисти Йордан Стоев, член на Висш съдебен съвет, предава Българска телеграфна агенция.

 

По-рано зам.-главният прокурор Борислав Сарафов внесе сигнал против основния прокурор Иван Гешев. В сигнала си Сарафов твърди, че основният прокурор е направил и пуснал запис на диалог с Йордан Стоев.

 

Стоев удостовери, че е разговарял с Гешев и добави, че няма от какво да се тормози. Той изясни, че Иван Гешев му се е обадил, а не той на него, с цел да се видят и да приказват.

 

За Йордан Стоев стана ясно през днешния ден от сигнала на Сарафов до Висш съдебен съвет и прокруратурата. В понеделник, един час преди Гешев да свика медиите, с цел да направи изказването, по време на което той скъса оставката си и разгласи, че ще довърши мандата си, е свикал заместниците си, измежду които и Сарафов в кабинета си. В стаята са участвали и висшите прокурори Ваня Стефанова и Сийка Милева и ръководителят на градска прокуратура Илияна Кирилова.

 

Гешев повикал началника на кабинета си и й наредил да си вземе телефона. След това предизвестил, че ще пусне запис, който персонално бил направил предходният ден. По думите му в него били забъркани политици, магистрати и членове на Висшия правосъден съвет.

 

Главният прокурор споделил още, че в неделя е бил посетен в дома си от члена на прокурорската гилдия Йордан Стоев - един от шестимата, подписали настояването за неговото премахване. Гешев  записал диалога си с него. " След това встъпление и след уточнението, че самичък е направил над 150 сходни записа на диалозите си с политици, магистрати и членове на Висш съдебен съвет, господин Гешев пусна записа от телефона си ", написа Сарафов в сигнала си до прокуратурата.

 

Зам. -главният прокурор изяснява, че в действителност е почнал запис, на който се чува Стоев. На Сарафов му станало срамно и обидно и след не повече от 3-4 минути споделил, че не желае да взе участие в подобен вулгарен фарс и напуснал кабинета на началника си.

 

Стоев обясни решението на шестимата членове на колегията да  предложат за освобождение на Гешев с претекста, че  Иван Гешев е направил нарушаване, а те са длъжни да задействат процедурата и да извършат инспекция.

 

Стоев сподели, че не се опасява за живота си, макар че е един от подписалите предлагането за освобождение от служба на Иван Гешев.

 

Аз поддържах кандидатурата на Иван Гешев, тъй като той отговаряше на критериите. Не поддържах предходните претенции за неговото освобождение, тъй като те бяха недоказани. Подписах актуалното предложение не поради напън, а тъй като от първичната фактология, с която бяхме осведомени, може би са осъществени избрани нарушавания ”, съобщи Йордан Стоев,  в предаването „ Денят онлайн ” по NOVA NEWS.

Той обрисува претекстовете си с образец – в случай че един лидер 3 години не е нарушавал разпоредбите, само че на третата година ги наруши, би трябвало ли да си затваряме очите.

Според него е нужен да се мине катарзис, с цел да се изчистят всички несъгласия, с цел да бъде осведомено обществото. „ Главният секретар е изпратил нашето предложение, което е заведено в деловодството, основният прокурор се е срещнал, той би трябвало да отговори в едноседмичен период, след което се насрочва съвещание и по-късно ще се премине към процедурата всъщност ”, добави Стоев.

Той отхвърли да разкрива детайлности за идната процедура по освобождението на основния прокурор Иван Гешев, тъй като ще взе участие в нея.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР