100-годишни дървета гинко могат да получат брадвата при оспорвания план за парк Джингу Гайен в Токио

...
ТОКИО (AP) — Михо Накашима стоеше в бански костюм от
Коментари Харесай

ТОКИО (AP) — Михо Накашима стоеше в бански костюм от две части в Токио в неделя до 100 -годишно дърво гинко, тялото й е изрисувано от главата до петите в зелени листа и кафяви клони.

Посланието й беше ясно и тя го повтори, застанала в сърцето на парковата зона Jingu Gaien, святост, застрашена от оспорван план за развитие на недвижими имоти

„Аз съм дърво“, каза тя. „Не ме съсипвайте.“

План, одобрен по-рано тази година от губернатор Юрико Коике, ще позволи на разработчиците, водени от Мицуи Фудосан, да построят чифт 200-метрови (650 фута) небостъргачи в Jingu Gaien, косят дървета в една от малкото зелени площи в Токио и съсипват и възстановяват историческо място за ръгби и прилежащ бейзболен стадион.

Такаюки Накамура, сред няколкостотин, които се събраха в неделя на протест, настоя лицето му в кората на едно дърво и се молеше. Районът е бил отделен преди 100 години в чест на японския император Мейджи.

„Искам да оценя съществуването на тези дървета. Понякога усещам някакви звуци вътре“, каза той.

Планираното преустройство ще отнеме повече от десетилетие, за да завърши, и привлече съдебни дела с нарастваща опозиция от природозащитници, граждански групи, местни жители и спортни фенове .

Осемнадесет дървета гинко зад стадиона за ръгби вероятно ще бъдат отсечени.

Точката на възпламеняване са дърветата, зелените площи и кой контролира обществена зона, върху която е посегнато годините. Също така спорна е съдбата на повече от 100 дървета гинко, които се редят по алея в района и осигуряват цветна каскада от падащи листа всяка есен. Ботаниците казват, че всяко строителство със сигурност ще причини щети.

Критиците казват, че планът е прокаран въпреки неуспешната оценка на околната среда, тъй като предприемачите на недвижими имоти вземат това, което е предназначено като публична земя, и го превръщат в частно търговско начинание .

Известният японски писател Харуки Мураками се противопостави на плана. А композиторът и музикант Рюичи Сакамото изпрати отворено писмо до Коике, осмивайки плана само дни преди смъртта му на 28 март.

Стадионът за ръгби е бил използван по време на Олимпиадата през 1964 г., а Бейб Рут играе през 1934 г. в бейзбола стадион заедно с други американски звезди, изправени срещу най-добрите играчи на Япония.

Проектът подчертава връзките между главните действащи лица: губернатора Мицуи Фудосан и Мейджи Джингу, религиозна организация, която притежава голяма част от земята, която трябва да бъде преустроена .

„Преустройството на парка очевидно е обществен проблем“, каза Коичи Накано, политолог от Софийския университет, пред Асошиейтед прес по-рано тази година. „В същото време те (политиците) могат да твърдят, че това е частно решение на религиозна организация и строителните предприемачи.

„Но тъй като Jingu Gaien също е обществен парк със спортни съоръжения, политиците могат... и правете - намесвайте се в решенията. Което води до уютни, вероятно тайни взаимоотношения между вътрешни лица, които не са отчетени пред обществеността.“

Около 1500 дървета бяха изсечени в същия район, за да се построи стадион на стойност 1,4 милиарда долара за Олимпийските игри в Токио. Олимпиадата също позволи на града да промени законите за зониране, което може да позволи на строителните предприемачи да навлязат допълнително в парковата зона.

„Това е като да строиш небостъргачи насред Сентръл парк в Ню Йорк,“ Микико Ишикава, почетен професор в Университета на Токио, каза пред Асошиейтед прес.

Разработчиците твърдят, че двете спортни съоръжения не могат да бъдат реновирани и трябва да бъдат разрушени.

Въпреки това, стадион Кошиен близо до Кобе, построен през 1924 г., е реновиран през последните 15 години, почти по същия начин, по който Fenway Park (1912) в Бостън и Wrigley Field (1914) в Чикаго все още са жизнеспособни за два от най-известните отбори на MLB.

< p>Meiji Kinenkan, историческа зала за приеми, датира от 1881 г. и все още се използва широко в Jingu Gaien без никакви обаждания от разрушаването й.

„Компаниите за развитие се опитват да изсекат повече дървета и да направят огромна бизнес зона“, каза Накашима, когато на бузата й беше нарисувано листо. „Паркът има много дълга история и трябва да бъде спасен.“

___

AP sports: https://apnews.com/sports

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР