Тогава, когато държавните органи и институциите започнат да си комуникират

...
Тогава, когато държавните органи и институциите започнат да си комуникират
Коментари Харесай

Ако институциите си комуникират чрез престрелки през медиите, рушат държавността

" Тогава, когато държавните органи и институциите стартират да си споделят посредством престрелки през медиите, посредством конференциите, това вреди на всички ни, тъй като разрушава държавността. Институциите би трябвало да приказват посредством своите пълномощия и посредством процедурите, съобщи правосъдният министър Надежда Йорданова пред Българска национална телевизия.

Тя изясни, че не се е явила в КПКОНПИ, тъй като е била привикана при изцяло неразбираема процедура и в несъгласие на закона.

" КПКОНПИ изиска от мен да показва сигналите, които съм получила в качеството си на министър против основния прокурор. Аз, несъмнено, ще го направя това, само че министърът не е нито повествовател на истории, нито е пощальон на документи, тъй че аз ще спазя процедурата такава, каквато е изписана в закона ", съобщи министърът.

Според нея, няма война на институциите, само че ръководещото болшинство е във война с модела на превзетата страна.

" Победата ще бъде налице тогава, когато в нашето общество стартира да се усилва чувството за правдивост и религия в институциите. Промяната на основния прокурор е единствено една първа и дребна крачка в тази посока ", посочи Йорданова.

Правосъдният министър ще изчака решението на Конституционен съд с цел да бъде обнародвано и незабавно ще сезира Висшия правосъден съвет.

На въпрос има ли смисъл от нова процедура за предварително премахване на основния прокурор в случай, че предните две са се провалили, Йорданова отговори:

" Като министър на правораздаването не мога да приема, че една законова процедура е обречена. Важното и новото в този миг е, че Висш съдебен съвет този път ще бъде задължен да прегледа причините всъщност, да стимулира всъщност решенията си ".

" Някои промени в правосъдната система като статута на основния прокурор и Висш съдебен съвет би трябвало да се случат на равнище Конституция, с цел да бъдат устойчиви ", безапелационна е Надежда Йорданова.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР