Тодоровден, наричан също Тодорица, и Конски Великден, е църковен празник,

...
Тодоровден, наричан също Тодорица, и Конски Великден, е църковен празник,
Коментари Харесай

Голям празник е! Честит Тодоровден!

Тодоровден, именуван също Тодорица, и Конски Великден, е църковен празник, честван в съботния ден от първата седмица на Великия пост.

На този ден, както и на 17 февруари, Църквата възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон. Почитта към св. Теодор е засвидетелствана още в ранните епохи, само че постоянно е бъркан с Теодор Стратилат, също светец-воин и страдалец, живял почти по същото време с Теодор Тирон (към началото на IV век), само че заемал по-висша военна служба.

На Тодоровден честват имен ден: Тодор, Тодорка, Теодора, Тея, Теа. По данни на Национален статистически институт към 2017 година, Тодоровден се чества от 130 233 души в България.

Наричан е и Конски Великден, поради тържественото удостояване на коня през този ден и надбягвания с коне – кушии - провеждани на него.
По традиция в деня, именуван още Конски Великден, Конски празник, Лудото Тудорче, млади мъже и ергени ще вземат участие в обичайните кушии, а свекърви и снахи ще изпълнят обред по зареждане на конете, пеейки „ Ситен даж зароси, ой Тудо “ и „ Тодоре ле, либе ле “.

Честит празник!

П. Попов

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР