Тодора Николова Радева е родена през 1973 г. Завършила е

...
Тодора Николова Радева е родена през 1973 г. Завършила е
Коментари Харесай

Тодора Радева пред Дарик за „Прочети София“ и силата на личните истории

Тодора Николова Радева е родена през 1973 година Завършила е компетентност културология в СУ " Св. Климент Охридски ". Публикувала е свои разкази в " Литературен вестник ", " Литературен конгрес ", " Витамин Б ", " Капител ", " Сега ", " Playboy ", " Капитал light ", Localminds.com. Печелила е награди в състезанието, отдаден на Йордан Йовков, проведен от Литературен клуб и в състезанието " Агата " на " Литературен вестник ". Някои от разказите й са препоръчани за включване в сборници, представящи актуалната българска прозаичност. Първата й книга " Седем метода да увиеш сари към тялото " (2005) получава премия от Националния конкурс " Южна пролет " (Хасково, 2005). Тя е в основата на Софийския интернационален книжовен фестивал (2013 - 2020), а след това с фондация " Прочети София " осъществя няколко поредици на събития ( " Литературни срещи ", " Скритите букви " и " Литературни направления " ). Преди няколко години, в границите на " Литературни срещи " гостува полската писателка и носителка на Нобел за литератураОлга Токарчук. В сборникът с къси разкази " Едно допустимо начало ", който излезе този март, 18 години след наградената й книга от 2005-та, героите минават от история в история, постоянно в търсене на истините, които във времето са криели от самите себе си.

През 2023 година фондация „ Прочети София “ означи второто издание на поредицата от събития през цялата година „ Литературни срещи “. Всяка една от Срещите през годината включва разнообразни посетители, акценти и разнородни формати. Тяхната лятна поява се случи на 24 и 25 юни с пет събития в Театрална работилница „ Сфумато “, където по същото време стартира и фестивалът „ Малък сезон “. Темата и на „ Литературни срещи лято 2023 “, и на „ Малък сезон “ е „ Войната и мирът “.

Нехудожествената литература, литературната публицистика, персоналният роман, свидетелството, документалистика, граничните жанрове, които изключително въвличат действителността на войната и стремежът към мир са литературната рамка на Срещите.

Програмното събитие за „ Литературни срещи лято 2023 “ е полемиката във втория ден. „ Репортажи от разломите на света “ на Голяма сцена на ТР „ Сфумато “. В нея се включи журналистът и стихотворец Димитър Кенаров, чиято книга „ Диктатори, трактори и други завършения “ излезе напълно неотдавна. Специално за събитието в България дойде и английският публицист, публицист и историк Оуен Матюс. Модератор на полемиката бе Биляна Курташева, която е лекар по доктрина и история на литературата и доцент в Нов български университет.

„ Кои са, къде са разломите на света през днешния ден? Кой живее там и какво има да ни каже? Изглеждат далечни, други светове, само че от време на време ненадейно се оказват напълно близо, в прилежаща страна, прилежащ двор; наподобяват мрачни места, само че постоянно таман оттова ни пронизват лъчи на просветление за света, за човешката обстановка тук и в този момент. За това ще приказваме с Оуен Матюс и Димитър Кенаров, създатели, публицисти, събирачи на истории отвъд ръба на подредения свят. В траекториите им – професионални и биографични – с изключение на Украйна от през вчерашния ден и през днешния ден, влизат места като Босна, Чечня, Афганистан (Матюс), Ирак, Беларус (Кенаров). Но във фокуса на тяхното писане не са единствено споровете и крайностите, а на първо място хората, техните гласове и гледни точки, съпротиви, подозрения, заблуди, оцелявания. Това е живият материал на литературната публицистика, на художествената документалистика – едно от най-мощните течения в актуалната англоезична литература. Изправяйки се на ръба на света, се изправяш и на ръба на жанровете, заставен си да отидеш оттатък привичните им формати. Но до каква степен медиите са подготвени на това, и до каква степен – читателите? “

Именно разказът от първо лице и свидетелството като първична вероятност към историческите събития са в основата на „ Разкази за войната и мира: седем персонални истории “. Тези истории ще бъдат за разнообразни точки на света, те ще са истории за страхове, за избавление, за вяра, за опит, с който можем да помогнем. Истории, които включват хора, бягащи хора от войни или репресивни режими; професионалния, аналитичния и журналистически ракурс; съпричастността на доброволците; художествената рефлексия и литературния взор.

В „ Разкази за войната и мира: седем персонални истории “ вземат участие писателите Анна Багряна (Украйна) и Йордан Ефтимов; Владислав Дамянов от „ Каритас България “, който ще опише за книгата „ Пътуващи приказки “, написана от деца бежанци; военният сътрудник Георги Милков, журналистката Мария Черешева; Силсила Махбуб, напуснала Афганистан преди повече от 8 години и издателят Манол Пейков.

Водеща на събитието е журналистката Ирина Недева.

Вторият ден стартира с персоналния, само че този път живописен, роман, написан под формата на писмо. В Камерна зала на „ Сфумато “ от 17:00 ч. бяха прочетени напълно нови, непубликувани и в действителност написани особено за събитието художествени текстове. И защото всяко писмо би трябвало да стигне до някого, текстовете остават за хората от публиката. „ Писма за фронта “ са на писателите Албена Стамболова, Албена Тодорова, Петър Денчев, Петя Кокудева и Тодор П. Тодоров. Водеща на събитието - Надежда Московска.

Войната е тематика на доста литературни творби и точно художествените текстове безусловно ще ни отведат до първото събитие от програмата на „ Литературни срещи “ – звуковата и образна апаратура „ Убежища “ на Боряна Зафирова и Екатерина Минкова, която в границите на два дни ще се обитава в зала Underground. Колаж от текстове на Сергей Жадан, Дубравка Угрешич, Уилям Уортън, Василий Гросман, Адам Загаевски, Ерих Мария Ремарк, Светлана Алексиевич, Георги Господинов, Вера Мутафчиева и Константин Константинов ще бъде главен детайл от инсталацията.

Ограничено количество са могли да чуят част от тях в перформативното четене из коридорите на „ Сфумато “ на актрисата Елена Телбис. Публиката бе поканена на място, където са експонирани тези движимости, които крепят персоналния мир в изключителната обстановка – движимости, които пазим, с цел да помним нормалността. Всеки човек от публиката ще има опция да се включи, като остави собствен лист на тези вещи-убежища и уютни скривалища. С тези споделяния няма да се симулира положението на война, а противоположното – прави се опит да се види материалното, което пази мира.

Въпреки че това издание на „ Литературни срещи лято 2023: войната и мирът “ е фокусирано най-вече върху нехудожествената литература, документа и свидетелството, поезията постоянно има своето значимо място във всички литературни събития на фондация „ Прочети София “. Затова и летните „ Литературни срещи “ ще завършат с четене на лирика от антологията „ Поезия против войната “. Нови стихотворения, само че и освен своя лирика, ще четат Анна Багряна, Анна Лазарова, Георги Гаврилов, Иван Димитров, Преслава Виденова, Стефан Иванов.

Две представления, част от програмата на „ Малък сезон “, ще рамкират началото и края на „ Литературните срещи “. На 24 юни, тъкмо в 18:00 ч. в Голяма зала е било представлението „ Времеобичане “ по текстове на Георги Господинов и под режисурата на Василена Радева, дружно със студенти от департамент „ Театър “ на Нов български университет. На 25 юни от 21:00 ч. Пък се изиграло „ Приказки за мъртвата царкиня “ от Николай Коляда, на режисьорката Ана Батева.

През юли и септември събитията не престават с Литературен маршрут, отдаден на творчеството на Христо Смирненски; маршрут за поредицата неочаквани и къси „ Градски четения “, известни още като „ Литературен флашмоб “, както и други присъщи литературни четения, които група български поети вършат след 2000 г.; първият Литературен маршрут на Витоша; Нощен книжовен маршрут в границите на „ Нощта на литературата 2023 “; маршрут, отдаден на есето и маршрут за Димитър Воев.

Специалното събитие тази година ще бъде отдадено на поета, книжовен публицист и учител Марин Бодаков. В негова памет фондация „ Прочети София “ ще възвърне унищожената през 2018 година скамейка във формата на буквата „ Ш “, която бе част от плана „ Скритите букви “, в който Марин Бодаков участваше. През 2018 година пейките, основани под формата на буквите (Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я), които нямат графичен аналог в латинската и гръцката писмености, бяха разположение на разнообразни места в града. Тогава те обособиха дребни литературни кътчета из града. Към всяка скамейка имаше и стихотворение на актуален български стихотворец, написано особено за плана. Буквата на Марин Бодаков бе „ Ш “. От септември тази година пейката, дружно с поезията на Марин Бодаков, ще бъде ситуирана и съхранявана в парк Военна академия „ Г.С. Раковски “. Поставянето на пейката ще бъде съпроводено и от особено събитие – четене и диалог за поезията на Марин Бодаков, както и за неговата журналистическа, редакторска и преподавателска работа.

" Фондацията се споделя " Прочети София " и под нейната шапка се случват най-различни събития. Литературнтисрещие един формат от серия от събития, които се организират през цялата година. За нас е значимо диалога и събитията за литературата да не престават през цялата година ", показа Тодора Радева в предаването " Посока Култура " по Дарик радио

" Интересното при тях е, че ние постоянно се стремим да предложим някакъв нов подходкъм литературата. Винаги търсим връзката с другите изкуства и естествено, стремежът ни е да каним огромни създатели. Започнаме с носителката на нобелова премия Олга Токарчук. Войната бе тематиката на лятното ни издание. Литературата би трябвало да приказва по най-актуалните и значими тематики. Поставиме акцент върху неудожествената литература. Основната полемика беше с британския журталист Оуен Матюс, чиято майка е украинка, а той дълго време е бил сътрудник от Русия. Последната му книга приказва тъкмо за войната сред Украйна и Русия ", описа тя.

" Нашият метод към тематиката бе да представим персонални истории, тъй като те се трансформират след това в огромна литература. Георги Милков, който е бил кореспондент описа извънредно забавни неща за Афганистан, за децата, които са без детство, за талибаните, които завладяват столицата. Мария Черешева описа за своя опит също за работа с бежанци. Личната истроия те вкарва дикректно в ужаса на това, което се случва ", съобщи Радева.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР