Тодор Тагарев ще е новият министър на отбраната, заяви министър-председателят

...
Тодор Тагарев ще е новият министър на отбраната, заяви министър-председателят
Коментари Харесай

Кирил Петков: Тодор Тагарев ще е новият министър на отбраната

Тодор Тагарев ще е новият министър на защитата, съобщи министър-председателят Кирил Петков в изказване за медиите след изключителното съвещание на Министерския съвет.

Това е изборът на " Продължаваме промяната ", акцентира Петков.

Тагарев е някогашен служебни министър на защитата в кабинети на Росен Плевнелиев. През 2016 година оглавява Института по защитата, само че единствено 12 месеца по-късно е освободен от тогавашния длъжностен боен министър Стефан Янев.

" Идеята, че преклонена глава сабя не я сече не е националатана концепция на България. Аз съм доста благополучен, че българското държавно управление не се сниши и ясно съобщи своята позиция за неправдата в Украйна. В момента един деспот е взел ужасяващи решения и не можем да мълчим. Тук изобщо не приказваме за народа на Русия. Аз имам другари там. Никой не може да споделя на България какво да прави. Ние сме самостоятелна страна и сами вземи решенията си. Радвам се, че приказваме на един глас с Европейския съюз ", продължи министър председателят Кирил Петков.

" Никакви задължения не са поемани за български изтребители. В момента имаме малко летящи самолети и няма по какъв начин да предоставяме на друга страна. Другата подправена вест, която чух през днешния ден, е, че ще пращаме бойци в Украйна. Няма безусловно нищо правилно в тези две изказвания. Това са подправени вести и опорки на избрани уеб сайтове ", безапелационен бе министър председателят.

" Аз не мога да допускам, че в 21 век някой може да приказва за нуклеарно оръжие. Като българско държавно управление обаче сме задължени да проверим военните ресурси. Установихме, че има йодни таблетки с изминал период. Това е повода да поръчаме нови и да попълним запасите. Това е въпрос на национална сигурност. Хората не би трябвало да изпадат в суматоха. Не мисля, че ще се стигне до използването на нуклеарни оръжия, само че ние би трябвало да сме подготвени. Министър Нинова е права - България не е изпращала никави оръжия и муниции на Украйна. Изпращаме палатки и одеяла. Решението за военна помощ ще се вземе общо от Европейския съюз. Едва тогава то ще би трябвало да бъде признато от Министерски съвет и гласувано в Народното събрание. Нищо няма да остане скрито-покрито от българския народ ", разгласи Кирил Петков.

" Зеленият кулоар съумя да се реализира. Извън кварталите на Киев към този момент са 190 българи и се надяваме да съумеят да стигнат до границата здрави и живи ", сподели още министър председателят във връзка с евакуацията на нашите сънародници от украинската столица.

Във вторник Народното събрание се привиква на изключително съвещание, съобщи министър председателят.

Идеята, че България би трябвало да е по-ниска от тревата не е национална концепция, акцентира той.

По-рано през днешния ден министър председателят Кирил Петков разгласи, че ще изиска оставката на министъра на защитата Стефан Янев. Предложението трябваше да бъде разисквано през днешния ден на изключително съвещание на Министерския съвет, а преди него Петков съобщи, че ще упорства оставката да се гласоподава от Народното събрание още във вторник. Часове по-късно кабинетът публично изиска свикването на Народното събрание на следващия ден за да гласоподава кандидатурата за новия член на държавното управление.

Министър-председателят изясни и аргументите за това да изиска оставката на Янев: „ Никой министър в това държавно управление няма право на лична външна политика, изключително във Фейсбук. Второ - никой министър не може да споделя на държавното управление, че неговото оставане е функционалност на стабилността на кабинета. Това държавно управление няма да гони непоклатимост, а верни дейности и кардинални позиции. Трето - мой боен министър не може да употребява думичката „ операция”, вместо „ война”, изрично съобщи министър председателят.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР