Тодор Стоилов е магистър по финансов мениджмънт в Пловдивския университет

...
Тодор Стоилов е магистър по финансов мениджмънт в Пловдивския университет
Коментари Харесай

Тодор Стоилов: Малки политици пропиляха големи възможности за България

Тодор Стоилов е магистър по финансов мениджмънт в Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ". Мениджър външна търговия в ХЪС ООД. Председател на районен съд на Българска социалистическа партия в регион " Централен " в Пловдив от 2016 година Член на ИБ на Горско стопанство на Българска социалистическа партия в Пловдив от 2017 година Владее британски, френски и съветски език.

" Необходимо е да влагаме в младежите и да ги мотивираме да останат в родните си места "

- Г-н Стоилов, вие сте от младите претенденти за представители на " Българска социалистическа партия за България " в Европейския парламент. В кои сфери ще сте потребен като евродепутат?

- Отговорът значително се крие във въпроса - като младеж на първо място ще насоча силата си за по-качествения живот на младежите. Необходимо е да влагаме в тях и да ги съхраним, да ги мотивираме да останат в родните си места, или най-малко в България. Най-ценният ни капитал е човешкият. Важно е да използван Европейския проект за младежта, належащо е да се усили горната граница на възрастта на младежката гаранция до 30 години. Важно е да се обезпечи и застраховане на финансиране, даже удвояването на средствата за сполучливи стратегии като " Еразъм+ ". Масово въвеждане на културен чек, разработване на цялостна европейска тактика за превъзмогване на демографската рецесия, допълваща националните ограничения. Всичко това е значимо за младежите в Европейски Съюз. Ще работя и за по-силна европейска стопанска система, за това България да изнася артикул с добавена стойност, а не първични материали. Смятам, че значително единната минимална европейска заплата би спомогнала за намаляването на миграцията по насила вътре в самия съюз.

- Има ли метод Младежкият проект и културният чек да проработят интензивно и в България?

- Това е въпрос на национална политика. Опира до това дали страната ни желае да влага в културното развиване на своето бъдеще. Буквално преди минути разбрах, че тази година България няма да взе участие в интернационалния музикален конкурс " Евровизия " по финансови аргументи, което е показателно за отношението на ръководещите в посока просвета и изкуство. Недопустимо е да подценяваме тази сфера.

- В началото на акцията посочихте като съществени проблеми за страната стремглавото размразяване на нацията и обезлюдяването на дребните обитаеми места. След обиколките ви досега продължавате ли да смятате, че това са въпросите, чието решение е от първостепенно значение? Какъв е изходът?

- Да, това са съществени проблеми. След всички срещи съм уверен, че към тях би трябвало да прибавим и въпроса с ниските приходи. Изходът е вярна районна политика и преразпределение на европейски средства в по-слабо развитите райони. Това би трябвало да бъде допълвано от национални политики. За мен централизацията не е вярна - вижда се, че огромните ни градове се задъхват и неслучайно са водещи в класациите за замърсен въздух в Европа.

Струва ми се добра концепцията общините или страната да поемат образованието на млади лекари и учители, в подмяна те би трябвало да работят най-малко 5 години в своето обитаемо място или в страната.

Намаление на обезлюдяването може да се чака, в случай че има обезпечени работни места. Държавата може да предизвиква вложителите да основават индустриални мощности на избрани по-страдащи места. Това може да стане единствено с подобаваща политика, в случай че спрем да закриваме учебни заведения и лечебни заведения и, несъмнено, обвържем всичко това с почтени хонорари. Едва тогава тази комплицирана задача може би ще се реши.

- Какви би трябвало да са главните цели на бъдещите евродепутати от България?

- Може би звучи клиширано, само че е извънредно време България да седне наедно на масата на европейските аристократи и представителите й да отстояват ползите на нашите сънародници. Не е правилно оправданието, че сме дребна страна. Напротив, приблизително огромна сме на фона на останалите европейски страни, по-скоро са ни " дребни " политиците, които не съумяват да се възползват от опциите, които имахме.

- Занимавате се с външна търговия. Как се отразяват на страната глобите против Русия? Каква би трябвало да е позицията на България за взаимоотношенията с Москва?

- Санкциите против Русия се отразяват отрицателно както на България, по този начин и на Европейски Съюз. Говорим за стотици милиони евро годишно, само че зад числата стоят човешки ориси, понижени производства, занижен стокообмен. Никой по никакъв метод не компенсира тези загуби за българския бизнес. Остава осезаемото възприятие за двойни стандарти. България можеше да получава милиони евра годишно от пренос на газ посредством " Южен поток ", без да броим българските компании изпълнителки, както и откриването на работни места. Това няма да се случи, а в това време " Северен поток 2 " се счита за стратегически и се чака през 2020 година да бъде в употреба. Имам възприятието, че през днешния ден най-лесната и добре платена специалност е да се приказва против Русия. Ще изтъквам проф. Андрей Пантев, който споделя в едно изявление: " Не можеш да наречеш непознат народ този, който споделя " мамо ", " самун " и " обич " по същия метод, по който го споделяме и ние ".

Затова в главния документ на Българска социалистическа партия " Визия за Европа " ясно сме декларирали нашата безапелационна позиция - глобите против Руската федерация би трябвало да отпаднат.

- Вие сте от Пловдив, ГЕРБ постоянно се хвалят с кмета ви Иван Тотев. Името му обаче бе обвързвано с много кавги. Има ли с какво да се гордеят пловдивските гербаджии?

- Нашият кмет Иван Тотев бе клиент на прокуратурата и свадите към него не стихват. В момента градът ни е разкопан и прашен. Културният календар не е толкоз кондензиран със събития, има единствено неоправдани упования за високо заета леглова база в хотелите и по нищо не проличава, че сме Европейска столица на културата. Скандалите с откриването не помогнаха за положителния имидж на Пловдив.

- Смятате ли, че победа на евроизборите за Българска социалистическа партия би могла да даде късмет за предварителни парламентарни избори, или най-малко повече мотивация за локалния избор?

- Листата на " Българска социалистическа партия за България " е мощна и уравновесена, сигурно ще завоюва поддръжката на гласоподавателите. Смятам, че гласоподавателите ще трансфорат вота в углавен към актуалното ръководство. Само при победа на изборите за Европейски парламент можем да покажем, че към този момент има нова режисура и нова първа политическа мощ в България, с което аргументирано да желаяме предварителни парламентарни избори. Една победа сигурно ще способства за самочувствието ни на идните локални, а за какво не и предварителни парламентарни избори.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР