Тодор Живков преди Хан Аспарух и след Иван Вазов сигнализира

...
Тодор Живков преди Хан Аспарух и след Иван Вазов сигнализира
Коментари Харесай

Живков подмина Вазов и Аспарух в класация. Неграмотни ли сме исторически?

Тодор Живков преди Хан Аспарух и след Иван Вазов алармира за един грамаден проблем - дълбока функционална историческа неначетеност измежду българите Това коментира  политологът Любомир Стефанов, учител в Нов български университет.

Според него повода за това е и в образованието.

" Образованието, което държи гърба изправен на национализма, патриотизма и българщината, е това, което отсъства. Приоритетите ни сякаш в последно време се преподредиха и разбирането ни за йерархичната конструкция на обществото и кое къде стои като полезности, като взаимоотношения, като направления, взаимовръзки, сглобяване, доста опростиха комплицирани системи, трупани с години, и се поддадохме на бързите пояснения, на консуматорското пояснение, на политиката ", добави той пред БНР.

 Политиците неумело се заиграват с тематики като тази за националния празник, изрече мнението си Стефанов. Според него не са основали условия за разказ, който да е понятен и да не е различен.

От Националния център за парламентарни проучвания излязоха с резултати от изследване на националното съзнание. 86,5% от запитаните считат, че националното съзнание може да бъде възпитано. Най-голяма национална горделивост провокират историята и природата.Най-много избират за народен блян достигането на стандарта на живот на най-богатите страни в Европейски Съюз. Преходът е разочароващ за два пъти повече хора в сравнение с комунизма. А личностите, съдействали в най-голяма степен за развиването на България, съгласно допитването, са Левски (38,5%), следван от Ботев и Симеон Велики. Тодор Живков е избран за личността с максимален принос от 6% от запитаните, след него се подреждат ханове, царе, както и всички будители през Възраждането, взети дружно. Бойко Борисов е посочен от 1,2% от хората, като изпреварва Бенковски.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР